Svijet kao inspiracija by Kristina Burja

Danas, više nego ikada, svijet je povezan, dostupan na klik, a moda je postala univerzalan jezik koji ruši sve barijere. Modni trendovi zahvate cijeli svijet... zato toliko i volim svoj posao, jer povezuje ljude!
Vidi originalni članak

Moda i putovanja u mom svijetu usko su povezani, i upravo zato sam odlučila pisati o ženama koje susrećem na putovanjima i dizajnu kao vrsti komunikacije. 

Prije godinu dana imala sam priliku upoznati prekrasan i bajkovit Abu Dhabi, zahvaljujući pozivu organizatora Green Fashion Weeka, poznatoj agenciji GD Major Entertainment iz Milana i FSA (Fashion Service Association). Riječ je o projektu koji podupire održivi razvoj u modnoj industriji, a pod pokroviteljstvom je UN-a, stoga je velika čast što su moj dizajn ocijenili kao globalno zanimljiv i prihvatljiv. 

Zemlje orijenta su mistične, prepune mirisa i boja, inspirativnih za moju umjetničku dušu. S oduševljenjem i velikom inspiracijom kreirala sam svoju prvu „eco“ GFW kolekciju. Raskošne, fluidne haljine ukrašene zlatnim detaljima odlično su se uklopile u ambijent predivnog Abu Dhabija, a svjetski mediji, koji su pratili događaj opisali su kolekciju kao stvorenu za boginje, što mi je osim komplimenta bila i potvrda da sam upila najbolju inspiraciju i pretočila ju u modu s porukom.

Abu Dhabi očarao me na prvi pogled, osjetila sam neku magičnost u zraku koju je teško opisati. Tijekom cijelog boravka nosila sam duge muslinske haljine, koje kao da plešu dok prate moj korak i osjećala sam se kao u priči iz 1001 noći, čak i prilikom obične šetnje uz obalu, od resorta do omiljenog mjesta okupljanja, malog tradicionalnog Souk-a, gdje se, osim večere u finim restoranima, mogu kupiti i tradicionalni parfemi, rukotvorine, začini...

Žene u UAE se suočavaju s modnom dilemom čini li odijelo ženu? Treba li  žena biti suvremena, konzervativna Ili oboje?  To sam vidjela i osjetila u shoppingu. U oblaku mirisa, prekrasne, njegovane arapske žene druže se s prijateljicama dok svaka hoda u predivnim cipelama i s najnovijim modelom dizajnerske torbe. Dokaz da je moda univerzalni jezik, bio je i trenutak kada su se za mojim srebrnim Stella McCartney cipelama žene u abayama okretale s pogledom odobravanja... Nama je to možda začuđujuće, ali upravo takve, upečatljive komade nose ispod svojih tradicionalnih haljina.

Vozeći se bulevarom, grad mi je govorio o svojoj veličini i prefiksu NAJ koji je na ovim prostorima nužan, tako  najveća okrugla zgrada na svijetu je ujedno i najpoznatiji noćni klub u koji ulazim i doživljavam svijet u malom... Na svim dosadašnjim putovanjima, nigdje nisam susrela toliko različitih nacionalnosti, ljudi i rasa da se zabavljaju, plešu i u potpunosti poštuju.  

Ako posjetite Abu Dhabi obvezno obiđite džamiju Sheikha Zayeda, koja je predivna i toliko inspirativna. Zidovi izgledaju kao najdivnija čipka, cvjetni uzorci na stupovima podsjećaju na najfinije tkanine. Potpuno bajkovito mjesto u kojem sam osjetila univerzalni mir... Čistoću bjeline koja dominira, a podsjetilo me na nešto poznato, nimalo strano iako je toliko daleko. Razumijete taj osjećaj?!

Mom umjetničkom duhu takva mjesta su nepresušna inspiracija...  Već sam isplanirala sljedeće putovanje,  spremna sam za sunčanu Kaliforniju gdje sudjelujem na sljedećem izdanju Green Fashion Weeka, a od tamo vam donosim nove modne inspiracije!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".