Svi pričaju o njima

FOTO: Getty/Guliver FOTO: pr FOTO: pr FOTO: pr FOTO: pr FOTO: pr
Svjetska modna scena puna je svježih, inovativnih mladih brendova. Eva Misirača nam otkriva koja se tri imena uzdižu u vrh. Pozdravite Vetements, Aquazzuru i Puglisi!
Vidi originalni članak

Svjesni smo da svakodnevno diljem svijeta na scenu stupaju mladi modni dizajneri, no nekoliko njih posebno se ističe. Vetements, brend nastao u jednoj pariškoj spavaćoj sobi, osnovalo je sedam dizajnera školovanih na najboljim europskim sveučilištima. Sa samo nekoliko kolekcija osvojio je i zvijezde poput Kim Kardashian i Kanyea Westa.

Glavni dizajner brenda Demna Gvasalia govori kako su počeli raditi bez previše razmišljanja posvetivši se kreiranju jednostavne odjeće, studioznih krojeva i savršene izrade. Vidljiv je utjecaj studija Martina Margiele u kojem je svih sedmero dizajnera u nekom razdoblju života radilo. Nakon Margiele, koji je na taj način stvarao trideset godina, došli su i oni – Vetements.

Mali kolektiv koji je već nakon prve kolekcije oduševio svijet, trenutačno se probio u čak 27 trgovina diljem svijeta. Kao Margiela prije njega, glavni dizajner, čije ime nam je i jedino poznato, Demna Gvasalia zna kako se krše pravila jer njima savršeno vlada. Njihov dizajn je nosiv i sigurno nije u onoj kategoriji odjeće za koju niste sigurni u kojoj prigodi ćete je odjenuti, a ipak nije ni couture (kakvu bi liniju potajno volio imati svaki dizajner).

Zanimljiv je Vetementsov uniseks pristup i umijeće kojim dizajneri vladaju odjećom. Njihova kolekcija prikazana je u sklopu ženskog tjedna mode u Parizu, a reviju je otvorio muškarac u odjeći koju može nositi bilo tko – i muškarac i žena, osoba kojoj se pomalo artistički pristup sviđa. Uz sjajan način prikazivanja kolekcija na revijama, Vetements odskače i kampanjama, odnosno lookbookovima s pomaknutim prikazom modela pokazujući da i ono nosivo i na prvi pogled komercijalno, kad je prikazano na art način, može biti jako cool.

Upravo je suprotan pomalo artističkom Vetementsu jedan Talijan tipičnog kicoškog dizajna i estetike. Edgardo Osorio rođen je u Kolumbiji, a odrastao između Miamija i Londona, no talijanska kičasta estetika ipak mu je u krvi. Njegov dizajn neodoljivih ženstvenih cipela pripadnice ljepšeg spola obožavaju.

Nakon što je završio prestižni London College of Fashion i Central Saint Martins, Edgardo je radio u luksuznim kućama Salvatorea Ferragama, Sigersona Morrisona, Renea Caovilla i Roberta Cavallija. Deset godina u ovim kućama hrabrog Talijana potaknulo je da lansira i vlastiti brend cipela nadjenuvši mu ime Aquazzura. Njegova prijateljstva s mnogim svjetskim zvijezdama s A-liste dovela su i do nekoliko suradnji i posveta. Naime, male, limitirane kolekcije s njegovim su brendom dizajnirale sveprisutne Olivija Palermo i Poppy Delavigne, a Veroniki Heilbrunner posvetio je ravne gležnjače u dvije boje.

Cipele Aquazzura stvaraju trendove te su tako sandale s vezicama postale najpopularniji dizajn koji kopiraju mnogi high-street brendovi. Možemo ih vidjeti na nogama hollywoodskih zvijezda, pripadnica europskih kraljevskih obitelji i modnih insajdera posvuda. Nose ih Julianne Moore, Jennifer Lawrence, Gwyneth Paltrow, Nicole Kidman, Rihanna, Charlize Theron, Beyonce, Diane Kruger i druge slavne ljepotice.

Još jedan dizajner Talijan, ali rođen na Siciliji, nakon srednje škole odmetnuo se u Ameriku. Uspjeh Fausta Puglisija bio je vrlo brz zahvaljujući pobjedi na natjecanju neafirmiranih mladih dizajnera i podršci koju im na taj način pruža dvojac Dolce & Gabbana. Ubrzo stiže Puglisijeva prva kapsulna kolekcija koja se rasprodala brzinom svjetlosti. Dizajnirao je i kostime za Nicky Minaj i M.I.A.-u za nastup na Super Bowlu, Madonnu i Katy Perry, čime je dodatno privukao pozornost.

Njegova je vizija drska, žestoka, puna kontrasta i boja. Kristalizirao je svoj kroj u vrlo oštar rez, a jednaku strast unosi i u dizajn traperica i delikatnih haljina. Fausto Puglisi trenutačno prodaje u više od 160 trgovina širom svijeta, uključujući i Bergdorf Goodman u New Yorku, Selfridges u Londonu i Joyce u Aziji. Naravno, Talijani i cipele uvijek su bili savršen spoj, pa tako od Aquazzure očekujemo još mnogo modela ženstvenih cipela, dok će strast Puglisija vladati modnim pistama još mnogo sezona.

Demna Gvasalia, dizajner Vetementsa, nedavno je postao i glavni dizajner u Balenciagi te možemo reći da je pravi wunderkind nove generacije. Od njega očekujemo kreacije koje još nikada nismo vidjeli. Dizajn triju novih i vrlo različitih brendova inovativan je, vrlo rafiniran i promišljen, a njihove komade sada žele svi. Malo zavidimo onima koji su ih prepoznali i u svome ormaru već imaju poneki njihov komad.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".