Škola mode

Moda je uvijek igrala važnu ulogu u razvoju društva, a modni časopisi pokušavali su dočarati njezin svijet. Vjeruje se da je prvi modni časopis objavljen 1586. u Francuskoj, a ostalo je povijest. Pitali smo zaljubljenike u modu koji su bili prvi magazini iz kojih su oni crpili inspiraciju i učili.
Vidi originalni članak

NENAD KORKUT/ SPECIJALIST ORTOPED/ MODNI KRITIČAR

 “Nekoliko je časopisa u estetskom smislu bilo presudno za razvijanje moje ljubavi prema modi. To je Andy Warhol’s Interview, čiji je uzbudljivi sadržaj i neobično veliki format bio vrlo stimulativan vizualni doživljaj. No, u modnom smislu više od ijednog časopisa na mene je utjecala legendarna modna urednica Elizabeth Tilberis. Ona je bila najzaslužnija i za promociju supermodela s kraja 80-ih zbog kojih sam i počeo pratiti modu. Prvi Vogue koji sam kupio, britansko izdanje iz listopada 1988., uredila je ona. Na naslovnici je bio moćan crno-bijeli portret Tatjane Patitz u koju sam se odmah zaljubio. Kada je Tilberis 1992. iz britanskog Voguea prešla u američki Harper’s Bazaar, od njega je učinila najljepši i najelegantniji časopis na svijetu.”

 ANA KARADŽOLE/ MODNA BLOGERICA

 “Budući da u mlađim danima nisam baš čitala modne časopise, izdvojila bih ne-modni časopis s kojim sam se susrela u osnovnoj školi, a to je časopis Nomad. Nomad je bio časopis koji se bavio pop-kulturom te većinom obrađivao glazbene teme, i to “alternativnijih” pravaca poput rocka, metala, rapa i slično. U osnovnoj školi sam se susrela s bendovima poput Prodigyja i No Doubta, a u srednjoj prvi put i s metalom koji i dan danas slušam. Nomad je indirektno utjecao na moj modni izričaj koji se s vremenom mijenjao, počevši od klasičnog “metalskog” odijevanja, do mog sadašnjeg stila koji bih opisala kao miks minimalizma, sport luxea i casual stila.”

 MARKO ŠABARIĆ/ MODNI DIZAJNER

 “Prvi doticaj s modnim časopisom bila je kultna Burda. Mama ju je kupovala mjesečno, a ja sam svaki broj sa zanimanjem proučavao. Bio je to skup lijepe odjeće s neshvatljivim krojevima koji je očito formirao moju modnu budućnost, a da toga nisam bio ni svjestan. Burda je u osmom razredu zamijenjena prvim kupljenim Vogueom, koji mi je otkrio novu dimenziju mode, predivne fotografije i još ljepši dizajn. Vogueu sam vjeran i danas. Uz američki preferiram i talijanski, a svakih šest mjeseci s nestrpljenjem očekujem izlazak novoga broja časopisa LOVE. Volim časopise koji inspiriraju, prikazuju vrijeme u kojem živimo te svojim modnim sugestijama daju pogled u budućnost. Istodobno, katkada se valja vratiti klasici, za što je uvijek iznimno korisna Burda.”

 ZVONČICA VUČKOVIĆ/ BIVŠA MANEKENKA

 “Odrasla sam uz knjige i stripove, modne časopise manje ili nikako. Zajedno sa svojom generacijom pratila sam knjige poput Tarzana i Winnetoua, no posebno sam voljela čitati kultni talijanski strip Alan Ford. Kasnije, kada sam ušla u svijet mode i otišla u Pariz, posebno me se dojmio avangardni časopis Gunnara Larsena pod nazivom Mode Avantgarde. Gunnar Larsen je bio jedan od najboljih ako ne i najbolji avangardni fotograf 70-ih. Upoznala sam ga dok je radio revije po gradovima bivše Jugoslavije. Časopis je uređivao on i sve fotografije su bile njegove... Zaljubila sam se na prvi pogled. Avangardno, gotovo isključivo crno-bijelo, drukčije , žestoko. U to vrijeme nije postojalo ništa slično."

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".