Šarmantni Beč

Male bečke restorane, kavane, galerije i klubove katkad se više isplati posjetiti od poznatih turističkih atrakcija. Dok su lutale skrivenim uličicama austrijskog glavnoga grada, otkrivale su ih Mateja Vrčković i Lana Genc.
Vidi originalni članak

Kao grad povijesti, kulture i umjetnosti, Beč je često odredište turista, kako iz Hrvatske, tako i iz cijeloga svijeta. Kako u masi stereotipnih posjetitelja oboružanih fotoaparatima i selfie štapovima ne biste propustili one manje poznate, ali katkad i čarobnije točke austrijskog glavnog grada, potrebno je uroniti u male ulice stare jezgre, izaći iz samog centra i na trenutak zanemariti preporuke uobičajenih vodiča za turiste.

Na znamenitosti se ionako popiknete na svakom uglu ovog grada i ne mogu se izbjeći čak ni onda kada ih ne tražimo posebno. Bečani dan započinju šalicom kave, stoga se na poznati mélange zaputite u tradicionalnu bečku kavanu Café Hawelka koja odiše duhom prošlih vremena. Nije ni čudno jer procvat je doživjela sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća kada je bila na glasu kao okupljalište intelektualaca, pjesnika i umjetnika, a ta tradicija, baš poput originalnog uređenja, zadržala se do danas.

S druge strane, spoj povijesnog i modernog ambijenta naći ćete u poznatom Palmenhausu, kafiću i restoranu u stakleniku izgrađenom u stilu austrijskog jugend-stila. Interijer visokog stropa pun zelenila omogućuje bijeg od tmurnih zimskih dana, a za lijepog vremena na terasi možete uživati u pogledu na Burggarten i upijati zrake sunca.

Nešto intimniju i suvremeniju atmosferu pruža café Delia’s, maleni kafić zavučen u kamenom popločene ulice i okružen prodavaonicama luksuznih brendova. Uz izbor tostiranih sendviča i müsla s jogurtom, ovdje uz svaku kavu poslužuju i jagode sa šlagom. U blizini caféa Delia’s nalaze se dva butika koja privlače istinske ljubitelje mode u velikom broju. Emis nudi komade nekolicine japanskih dizajnera koji nadilaze sezonske trendove, dok multibrend dućan Amicis pruža široki izbor najpoznatijih svjetskih dizajnera, što može zadovoljiti i ukus najzahtjevnijih kupaca.

One koji osim (ili uz) modnih kreacija visoko cijene i produkt dizajn te unutarnje uređenje privući će Evamarie Thonet, trgovina koja uz luksuzni namještaj s potpisom svjetskih imena nudi i dodatke za dom,a pohvaliti se može i velikim izborom dekorativnih tkanina. Uz brojne muzeje koje možete naći u svakom turističkom vodiču, Beč je prepun i manjih galerija, a jedna od njih je i galerija Suppen posvećena umjetnosti 19. i 20. stoljeća s naglaskom na austrijski impresionizam, modernu i ekspresionizam.

 

Da austrijska gastroponuda također nudi mnogo više od svima poznatog Wienerschnitzela i nezaobilazne Sacher torte, dokazuje širok izbor restorana svjetskih kuhinja, ali i onih koji spajaju tradicionalnu austrijsku   recepturu sa suvremenim kulinarskim trendovima. Francuska kuhinja čest je odabir Bečana kada je riječ o doručku, brunchu ili ručku.

U samom centru, usporedno s užurbanom Kärntner Straße, potražite bistro Le Bol. Ako imate sreće, u svježe pripremljenim salatama, quicheu i baguetteima uživat ćete za zasebnim stolom, no kako ovdje najčešće vlada velika gužva, sjesti možete i za veliki zajednički stol u središtu prostorije, što također ima šarma. Isprva ćete se možda osjećati nelagodno, no vrlo brzo svi otkriju kako dijeliti stol s neznancima ne mora biti nimalo loše.

Malo udaljen od centra, u IX. Bezirku i preko puta neogotičke Votivkirche, smjestio se café Français, čiji jelovnik nudi jela koja niste ni znali da želite za doručak. Ostatak dana u ponudi su svježe salate, francuski specijaliteti s modernim pomakom, sirevi i slastice, od kojih svakako treba kušati topli čokoladni kolač, sve uz najbolja vina.

I japanska kuhinja je posljednjih godina sve traženija. Mochi je maleni japanski fusion restoran, suvremeno uređen s prizvukom newyorške elegancije i sa samo nekoliko stolova, tako da se u vrijeme ručka, kada ne primaju rezervacije, mora čekati. Ipak, zbog hrane koju nude to se isplati. Spicy Salmon i My Best Friend Roll neki su od specijaliteta sushi chefova koji spajaju tradicionalne japanske i suvremene okuse, a osim raznih rolica nude i tempura jela, te neizostavnu juhu miso.

U modernom ugođaju uživat ćete i u restoranima Labstelle i Motto koji slove za neke od najpopularnijih u gradu. Samo svježe i lokalno uzgojene proizvode naći ćete na sezonskom meniju Labstelle, no pripazite na radno vrijeme jer kuhinja radi dvokratno, što u Beču nije neobično.

Kao hotspot za večernja druženja zadnjih godina nametnuo se restoran Motto, čija je filozofija da na spavanje ne možete ići gladni, pa kuhinja radi i iza ponoći. Lokal iza teških čeličnih vrata uređen je u industrijskom stilu, a uz nekoliko bečkih recepata, nudi specijalitete svjetskih kuhinja, a meni se stalno mijenja. Nakon večere opustite se u baru, za masivnim šankom, s koktelom u klupskoj atmosferi.

Za dnevnu varijantu i nešto mirnije okruženje lounge bara dobar je odabir luksuzni Do&Co Hotel s Onix barom koji sa šestog kata ima divan pogled na katedralu Stephansdom preko puta i na gradsku vrevu. U večernjim satima, osobito vikendom, bar je vrlo posjećen, što zbog jedinstvene atmosfere, što zbog širokog asortimana pića, koktela i austrijskih vina. A uz tradiciju vinarstva, Austrija je poznata i po kolačima. Uz već etablirane slastičarske kuće, u posljednje vrijeme otvara se sve više malih, privatnih slastičarnica u pomalo skrivenim ulicama koje odišu intimnijom atmosferom i slijede najnovije trendove u prehrani, pa se tako pripremaju
veganski i bezglutenski kolači i torte. Jedna od njih je i Fett und Zucker, čije domaće slastice uključuju vegansku verziju tipičnog austrijskog Apfelstrudela i brojne sezonske specijalitete.

Upravo na ovakvim mjestima, skrivenima u krivudavim ulicama stare jezgre ili pak u širem centru grada, osjetit ćete se kao da ste doista dio ovog veličanstvenog grada, pijući bečki mélange i upijajući duh Beča. Stoga, odlučite se na malo lutanja mimo mapa i preporuka. Gotovo svaka ulica ovdje krije neko malo blago koje tek čeka da ga otkrijete...

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".