Pseći svijet Elliota Erwitta

Hommage slavnom američkom fotografu odala je Mare Milin u novom broju Diva Stylea.
Vidi originalni članak

Poznati američki fotograf francuskog porijekla Elliott Erwitt u povijesti fotografije, ali i među širom publikom najpoznatiji je po fotografijama pasa. Snimao ih je prvo nesvjesno, usput, no primjetivši na koliko su njegovih fotografija dobili mjesto, počeo je to raditi i planski, slikajući ih same ili uz njihove vlasnike. Erwitt je tako stvorio impresivan opus psećih portreta koji su objavljeni i četiri zasebne knjige: Son of Bitch (1974.), Dog Dogs (1998.), Woof (2005.) i Elliott Erwitt’s Dogs (2008.). Pse je stavljao u prvi plan, kao osobnosti koje portretira, a ne kao životinje koje su ukras vlasniku. Iz njegovih fotografija iščitavamo njihove karaktere, a rekurs fotoaparata prilagođavao je njihovoj perspektivi. Gledajući Erwittove pse vidite njihove emocije, stav, karakter. Ima tu ponosa, tuge, sreće, strpljenja, očaja, ushićenosti, srama... od napuštenih i nesretnih pasa lutalica do veselih pratitelja svojih gospodara.

Priču o ovom sjajnom fotografu donosi zimski broj magazina Diva Style, a hommage njegovim djelima odala je naša fotografkinja Mare Milin modnim editorijalom u njegovu stilu. Erwitt je katkada volio gledati svijet iz pseće perspektive, s razine pločnika, a jedna njegova ikonična fotografija posebno ju je inspirirala: položena crno-bijela fotografija na kojoj su noge golemoga psa, maleni, razroki pas u pletenoj opravici i ženske noge u čizmama. Mare priznaje da je zadatku pristupila ponizno i s velikim poštovanjem prema temi i autoru čiji je pseći svijet pun pasa snažnih karaktera, koji nose čitavu fotografiju. „Mi smo pogled, osim na pse, ipak nastojali usmjeriti i na centralni motiv, a to su modni dodaci, cipele, čarape, šalovi i torbice. Dakle, jedan trg, veliki psi, maleni psi (ukupno osam divnih pasa na snimanju), puno strpljenja, nešto mode, crno bijeli-film i klasična kamera srednjeg formata“, kaže Mare Milin.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".