Praline Neuhaus

Kada je Jean Neuhaus 1857. obložio čokoladom gorke tablete ne bi li ih bolesnici lakše uzimali, nije slutio da će njegova ljekarna ubrzo postati luksuzna čokolaterija.
Vidi originalni članak

Teško je reći gdje nastaje  najbolja čokolada na svijetu, no znalci i ljubitelji ovog „nektara bogova“ jednoglasno će se složiti da je to upravo Belgija koja od 19. stoljeća sa Švicarskom, još jednom čokoladnom „velesilom“, vodi slatki rat za primat u umijeću proizvodnje čokolade.

No ironično je da je temelje luksuzne čokolaterije Neuhaus, možda najboljem predstavniku tradicionalne čokolatijerske izvrsnosti Belgije, postavio upravo – Švicarac.

Našavši novi dom u Briselu, švicarski je emigrant Jean Neuhaus 1857. otvorio ljekarnu u Galeries Royales Saint-Hubert, točnije u Galerie de la Reine, u neposrednoj blizini Grand Placea, jednog od najljepših trgova svijeta. Kako bi hrapave i gorke tablete učinio ugodnijima za konzumaciju, počeo ih je oblagati slojem čokolade. Asortiman je uskoro upotpunio slatkišima od slatkog korijena, sljezovim kolačićima, ali i čokoladnim pločicama načinjenima od tamne čokolade, dok mu je u kreativnom procesu s posebnim žarom pomagao sin Frédéric.

Slatke su kreacije uskoro počele polako zauzimati sve više prostora istiskujući apotekarske proizvode. Obiteljsku tradiciju nastavio je i Frédéricov sin, Jean mlađi, koji se zlatnim slovima upisao u čokolatijersku povijest osmislivši prvu pralinu tj. punjeni čokoladni bombon.

Ukusni je izum bio samo početak dugog niza maštovitih pralina koje i danas nastaju u manufakturi ove proslavljene kuće. No inovacijama tu nije bio kraj. Kako su se praline do tada pakirale u papirnate tuljce, lako su se oštećivale. Tome je doskočila Jeanova supruga Louise Agostini koja je 1915. osmislila dekorativnu kartonsku kutiju „ballotin“ kojom je zamijenila tuljce. Revolucionarni je „ballotin“ poslije i patentiran, a elegantnog izgleda te punjen ukusnim pralinama Neuhaus postao je neizostavan slatki dar gradske elite.

Obiteljski je posao uskoro preuzeo Jeanov zet Adelson de Gavre koji je nastavio niz slatkih kreacija. Kuća Neuhaus tako 1937. lansira slavne klasike, plavokrvnu „Astrid“ i „Bonbon 13“. Iste je godine osmišljena danas legendarna i toliko kopirana pralina „Manon Sucre“. To je bila slatka Adelsonova posveta supruzi Suzanne de Gavre-Neuhaus koja je kao poznata operna primadona u Théâtre Royal de la Monnaie u Briselu oduševljavala kao „Manon“ u istoimenoj operi Julesa Masseneta.

Neodoljive „Caprice“ i „Tentation“ (hir i iskušenje) posveta su glumici Brigitte Bardot. Praline su osmišljene 1958. za Svjetsku izložbu u Briselu, a „Tentation“, poslastica koja se i danas radi ručno, omiljeni je odabir belgijske kraljevske obitelji.

I vladajuća je obitelj poslužila kao nadahnuće pa su tako sljedeće godine kreirane praline „Albert“ i „Paola“ u čast vjenčanja princa Alberta i Donne Paule Ruffo di Calabria, a godinu poslije „Baudouin“ i „Fabiola“ kao
posveta vjenčanju kralja Baudouina i Doñe Fabiole de Mora y Aragón.

Svakako treba izdvojiti i pralinu Cornet Doré iz 1970., kreaciju na bazi ukusne gianduje u malom zlatnom tuljcu. Kultna „Manon“ doživjela je transformaciju 1990. kada su osmišljene njezine varijante, dok je „Plaisir“
načinjena 2010. za Svjetsku izložbu u Šangaju bila svojevrsna reinterpretacija „Tentation“.

Čokoladu Neuhaus od ostalih proizvođača izdvaja beskompromisna potraga za najboljim sastojcima. Prepoznatljivo slovo „N“ na svakoj pralini „Manon“ radi se ručno, a čokolatijeri manufakture tako razaznaju koji ju je od njih načinio. Većina pralina radi se tradicionalnim metodama, u manufakturi u belgijskom gradu Vlezenbeek.

Prije petnaestak godina Neuhaus se počeo globalno širiti iako belgijski kupci čine najveći dio klijentele. Kraljevsko jamstvo kuća je dobila 2000. postavši tako službeno opskrbljivač belgijskog kraljevskog dvora. Četiri godine poslije prodavaonice su dobile novi, svježi i suvremeni izgled pa ih tako karakterizira topla koraljno-crvena boja i elegantna kestenjasto-smeđa.

Danas se proizvodi kuće, koji uz čokoladu obuhvaćaju i kekse te sladoled, mogu pronaći na više od tisuću prodajnih mjesta širom svijeta.

O blagotvornim učincima čokolade na raspoloženje u znanstvenim krugovima još se raspravlja, no dvojbe zasigurno nema u kući Neuhaus koja već više od stoljeća i pol oduševljava neodoljivom izvrsnošću.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".