Ovce odavno spavaju, a vi još ne!

Naša kolumnistica donosi savjete za brži san!
Vidi originalni članak

Čista posteljina, novi jastuk, miris lavande. Ne ide... Čaj od kamilice, toplo mlijeko. Ništa… Neki puta nam ovi klasični trikovi ne mogu pomoći da se opustimo i napokon zaspemo. U takvim situacijama isprobajte malo drugačije načine. Možda vam se na prvu učine neobičnim, ali baš zbog toga mogli bi vam pomoći. Ako ništa drugo, dobro ćete se zabaviti.

Antistres bojanka

Lako ćete ih pronaći, u zadnje vrijeme su jako popularne, možda ste ju već i dobili na dar. Umjesto nje može poslužiti i bilo koja dječja bojanka ako je imate doma, vaš vlastiti crtež ili crno bijela fotografija u novinama – bit je u aktivnosti bojanja, ne u slici. Ima nešto smirujuće u ponavljajućim pokretima ruke pri bojanju, a mozak se usmjerava na jednostavnu aktivnost koja ipak zahtijeva određeni fokus (da ne prijeđemo crtu, da odaberemo pravu boju…). To vam može pomoći da odvratite misli od briga i opušteniji legnete u krevet.

Jeste li za ples ?

Zaplešite sentiš sami sa sobom. Nađite neku laganicu ili omiljenu stvar za stiskavce sa srednjoškolskih tuluma i zaljuljajte se u ritmu. Glazbu možete slušati s mobitela sa slušalicama na ušima da ne ometate ostale ukućane, a ljuljuškati se možete i u kupaoni ako ne želite da vas netko vidi (i pomisli da ste totalno prolupali). Ugodna glazba, ritmički pokreti tijela, ponovno pomičemo fokus od stresova i pripremamo teren za lakše uspavljivanje.

„Otkočite“ lice

Ovo je vježbica koju možete napraviti u krevetu, a pomoći će vam da se fizički relaksirate. Legnete na leđa i udobno namjestite glavu na jastuku. Zatim osjetite dio po dio vašeg lica - osvijestite što rade vaši mišići, koliko su stisnuti i tvrdi, i namjerno ih „otpustite“ i opustite. Iznenadit ćete se kada shvatite koliko se mrštite, a da toga niste ni svjesni; koliko su vam stisnute usnice ili ukočena vilica. Napetost cijelog tijela reflektira se na mišiće lica pa opuštanjem jednog djelomično opuštamo i drugo. A bez stisnutih zuba i namrštenih obrva sigurno ćete lakše zaspati 

Ugodne snove vam želimo!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".