Oaza poslastica u Sherry's wine baru

FOTO: PIXSELL/ Danijel Berkovic FOTO: PIXSELL/ Danijel Berkovic FOTO: PIXSELL/ Danijel Berkovic FOTO: PIXSELL/ Danijel Berkovic FOTO: PIXSELL/ Danijel Berkovic
Nedavno smo zavirili u kutak novijeg zagrebačkog wine bara koji nas je jednostavno oduševio. Ugodan i topao, Sherry’s nudi vrhunska vina i isto takva jela koja kreira Gregorio Mannucci. A gablec, poslovni sastanak ili večera uvijek se mogu pretvoriti u tulum. Po tome su poznati. Svirke, kuharski dvoboji, kušanja vina... Kreće i wine-food-music pairing.
Vidi originalni članak

Restorani se otvaraju i propadaju, malo ih je kod nas koji idu samo uzlaznom putanjom. Sherry’s je jedan od njih. Još dok se nalazio na zagrebačkoj Trešnjevci, postao je poznat po druženjima uz vrhunska vina i gastroeventima. Sakupio je stalnu klijentelu i pročuo se kao mjesto na kojem posjetitelje čeka dobra zabava. Apetiti (u svakom smislu) su porasli i kod gostiju i kod vlasnice Ivane Šeremet i Sherry’s je doselio u Ilicu preko puta Britanskog trga. Vino i dobra zabava uvijek su bili u prvom planu, no hrana je uz te dvije stvari nezaobilazna, kaže Ivana. I tu na scenu, zapravo u kuhinju stupa Gregorio Mannucci, rođeni Toskanac koji je nakon više godina u haute koncept restoranima odlučio napraviti “kreativnu pauzu” i kuhati drukčije stvari, vratiti se korijenima i pripremati jela kakva za prijatelje kuha kod kuće.

“Uz toskansku kuhinju koja mi je bliska, u Sherry’su eksperimentiram s okusima Mediterana, orijenta i internacionalnih kuhinja koje volim. Pripremam pravu, iskrenu hranu za razuman novac, bez mnogo filozofiranja”, priča Gregorio. Meni je promjenjiv i svaki dan se popunjava sa sedam, osam jela, ovisno o inspiraciji i ulovu na tržnici. Neke od senzacija su carbonara, porchetta sendvič, aglio, olio e peperoncino ili jela iz kuharice njegove bake – trippa alla Fiorentina ili braciole rifatte. Novost u Sherry’su su gableci (“zašto ne pojesti gablec od vrhunskih namirnica koji je pripremio vrhunski kuhar?”), a za one koji ne znaju, kuhinja radi do kasno u noć – do 2 sata (“da Zagrepčani poslije kazališta i kina ne moraju na burek ili kebab”). Volimo ovu filozofiju! Ne zaboravimo ni vina. S njima je u Sherry’su sve i počelo. Tu su seksi vinarije, kako ih Ivana voli zvati, poput Bibicha, Roxanicha, Meneghettija, Trapana i Saints Hillsa, do malih vinara poput Kurtalja s Plešivice ili Palčića i Frankovića iz Istre dok je kućni vinar je Zdenko Šember s Plešivice. Od stranih vina iz svake važnije vinske zemlje ima ponešto, dobar riesling iz Njemačke, Brunello i Prosecco iz Italije, Cava i Rioja iz Španjolske. Neće se razočarati ni fanovi tzv. “narančastih” vina. Inače, u planu je i koncept wine-food- music sparivanja u suradnji s DJ-om Eddyjem Ramichem.

Donosimo vam dva slasna recepta iz kuharice ovog wine bara koja naprosto želite isprobati. 

Tuna steak na raštici aglio, olio, peperoncino

Sastojci za dvije osobe

2 steaka po 150 g svježe tune, 200 g svježe raštike, maslinovo ulje, češnjak, čili papričica

Priprema

Pecite kratko tuna steak na jakoj vatri s dvije strane. Nakon pečenja, uvaljajte “otvorene” strane tune u sezam. Režite na pola i servirajte na raštici sotirtanoj na tavi s maslinovim uljem. češnjakom i čili papričicom.

Polpete od artičoka i salsicca kobasice

Sastojci za 2 osobe

2 srca artičoke, 50g Salsicca kobasice. 2 komada sušenih rajčica, krušne mrvice, jaja, brašno, maslinovo ulje, vinski ocat, sol, papar

Priprema

Polpete: sotirati srce artičoke, sušene rajčice i kobasicu. Kada se sve ohladi, narežite na sitne komadiće, formirajte okruglice pa panirajte brašno, jaja i krušne mrvice. Pržite u dubokom ulju. Polpete poslužite s domaćom majonezom. 2 žumanjka tucite sa soli po želji pa dodajte maslinovo ulje i vinski ocat u omjeru 3:1.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".