Nepogrešiv osjećaj za stil Jackie O

Kad je 1961. ušla u Bijelu kuću, svima je bilo jasno da će ta mlada dama biti nešto drukčija od svojih prethodnica. Jacqueline je svoj trag ostavila izgledom i načinom odijevanja. Nepogrešiv osjećaj za stil i rafiniranost učinili su Jackie Kennedy jednom od najvećih modnih ikona. A svi koji nešto znaju o modi znaju koliko je na nju utjecala, pa tako i Nenad Korkut.
Vidi originalni članak

Svatko tko nešto zna o modi znat će koliko je Jackie Kennedy na nju utjecala i složit će se kako je riječ o jednoj od najvećih modnih ikona u povijesti.

Njezin nadimak u modnim krugovima Jackie O zauvijek će ostati sinonim za nepogrešiv osjećaj za stil i modnu rafiniranost.

Kada je u siječnju 1961. ušla u Bijelu kuću, svima je bilo jasno da će ta mlada dama biti nešto drukčija prva dana Amerike od svih njezinih prethodnica. Dok je oružje njezina supruga bila politika, Jaqueline je svoj trag ostavila trudeći se svojim izgledom i načinom odijevanja reprezentirati svoju zemlju na najvišoj razini.

Bila je to novina jer su prve dame do tada uvijek bile u drugom planu i u sjeni svojih supruga. No Jackie Kennedy nije bila obična prva dama, a ni njezin život do udaje za budućeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja nije bio običan.

Rođena je kao Jacqueline Lee Bouvier 28. srpnja 1929. godine u Southamptonu, poznatoj ladanjskoj koloniji newyorških bogataša. Otac John Vernou „Black Jack“ Bouvier III. bio je broker na Wall Streetu. Njegova je obitelj imala francuske korijene. Majka Janet Northon Lee porijeklom je bila Irkinja. Jackiena sestra Caroline Lee (kasnije poznata samo kao Lee) rođena je četiri godine kasnije i djevojčice su odgajane u privilegiranom okružju.

Jacqueline Bouvier svoj društveni debi imala je 1947., kako i priliči djevojkama iz finih obitelji, na balu debitantica, gdje je proglašena debitanticom godine. No Jackie je bila previše ambiciozna da bi se zadovoljila samo ulogom potencijalno dobre udavače te je odlučila nastaviti školovanje.

Upisuje prestižni Vassar College u New Yorku kako bi bila što više u kontaktu s ocem, gdje se posebno isticala u uređivanju školskih novina. Nakon završenog koledža odlučuje studirati u Francuskoj, prvo na sveučilištu u Grenobleu, a nakon toga i na Sorboni.

Nakon povratka kući 1951. diplomirala je umjetnost i francusku književnost na sveučilištu George Washington. Još kao studentica u Washingtonu dobila je jednogodišnju stipendiju da radi kao asistentica u Vogueu. U njihovu središtu u New Yorku provela je pola godine, a drugih šest mjeseci, na njezino veliko veselje, zahvaljujući besprijekornom znanju francuskog, poslali su je u Pariz.

Nakon avanture s Vogueom, iz koje je lako iščitati Jackienu fascinaciju modom, zapošljava se u The Washington Times-Heraldu.

U svibnju 1952. preko zajedničkog prijatelja upoznaje Johna Kennedyja koji se upravo kandidirao za američki Senat. Iako je Jackie u to doba već bila zaručena za brokera Johna G. W. Husteda Jr., zaruke je razvrgnula čim je upoznala mladog političara koji ju je privukao pojavom, šarmom, ali i bogatstvom. Nakon njegova izbora u studenom, njihova veza postaje ozbiljna.

Jacqueline i John imali su mnogo toga zajedničkog – prije svega oboje su bili katolici i veliki obožavatelji literature i pisanja. Zaruke su uslijedile sredinom sljedeće godine, a vjenčanje samo nekoliko mjeseci kasnije – 12. rujna 1953.

Bio je to veliki događaj američke društvene i političke kreme. Na primanju je bilo 700 gostiju, a Jackien slavnu vjenčanicu, koja se danas čuva u  biblioteci John Fitzgerald Kennedy u Bostonu, načinila je newyorška dizajnerica Ann Lowe.

Želja za potomstvom nije bila laka za Jackie i Johna. Nakon spontanog pobačaja 1955. i mrtvorođene djevojčice kojoj su namjeravali dati ime Arabella, godinu dana kasnije, u studenom 1957. Jackie je carskim rezom rodila kćer Caroline. Kada se njezin suprug kandidirao za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Jackie je ponovno bila trudna.

John Kennedy 8. studenoga 1960. tijesno je pobijedio Richarda Nixona u utrci za Bijelu kuću, a Jackie je rodila sina Johna Jr. samo dva tjedna kasnije – 25. studenoga. Iako je bila bolesna i iscrpljena, blistala je na suprugovoj inauguraciji. U tome joj je umnogome pomogao kućni prijatelj, dizajner Oleg Cassini, koji je još u jesen 1960. osmislio cjelokupni image buduće prve dame. Bio je to dan kada je svijetu predstavljena nova modna ikona koja će do danas ostati najsofisticiranija žena u Bijeloj kući.

.Tijekom njezina mandata kao supruge američkog predsjednika, Jackie Kennedy se u modnom smislu oslanjala najviše na Olega Cassinija. On ju je odijevao u gotovo svim formalnim prigodama i na službenim putovanjima.

Ipak, kako je Jackie bila fascinirana pariškom visokom modom, u posebnim prilikama dopuštala si je izlete i u financijsku ekstravaganciju kupujući kreacije modnih kuća Dior i Givenchy, a posebno je bliska bila s Valentinom Garavanijem koji je kreirao i neke od njezinih najdojmljivijih haljina. Poznato je kako je Jackie na garderobu godišnje trošila dvostruko više novca nego što je njezin suprug zarađivao kao predsjednik.

Vjerujem da su svima dobro poznate okolnosti pod kojima je Jaqueline Kennedy postala udovica 22. studenoga 1963. Taj tragičan događaj grubo je okrenuo novu stranicu u njezinu životu.

Kada s odmakom od pola stoljeće gledamo na Kennedyje, doista ih sve više doživljavamo kao kraljevski par koji Amerika nikada nije imala – bili su najbliže tom romantičnom mitu o nekim boljim vremenima.

Cijeli članak o Jackie O pročitajte u novom broju Dive Style koja vas čeka na kioscima!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".