Nadomak raja: MALDIVI

FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver
Želite li daleko od svijeta hodati bosi po bijelom pijesku i u kristalno bistrom moru plivati s dupinima, ovaj niska atola je za vas...
Vidi originalni članak

Maldive, čudesan arhipelag Indijskog oceana, čini više od 1200 otoka i atola okruženih koraljnim grebenima – ime otočja potječe iz sanskrta i znači “ogrlica od otoka”. Smješteni jugozapadno od Šri Lanke, godišnje privlače mnoštvo turista kojima su glavni mamac rajske plaže i nevjerojatan podvodni svijet. Svaki je otočić jedinstveno iskustvo, a ima ih tako mnogo...

MALE

Glavni grad Republike Maldivi je Male smješten na Sjevernom atolu Male. U raju na zemlji susreće se urbano i moderno – tu su poslovne zgrade, motorčići jure, djeca u uniformama hitaju u školu, sve je puno žarkih boja, a tirkizno more pozadina je scene. Najzanimljiviji dio je luka s ribarskim brodovima i ribljom tržnicom s izvrsnom ponudom sabljarki, tuna i nama nepoznatih riba. Valja posjetiti i džamiju Velikog petka čija zlatna kupola dominira vizurom Malea – unutrašnjost krije impresivne svijećnjake, vezene tepihe, koraljne gravire.

 PRIJEVOZ

Kao što je i sve na Maldivima neobično, čarobno i autohtono, takav je a i prijevoz do konačne destinacije. Kada sletite na aerodrom u Maleu, eu ovisno o udaljenosti odabranog otočića, odnosno resorta, putovanje ćete nastaviti brodom ili hidroavionom. Naravno, dok čekate, vaši ra domaćini će vam ponuditi sve vrste osvježenja i mirisne ručnike, da se opustite i odmorite nakon od prekooceanskog leta. Već je i vožnja brodom doživljaj, a ne samo premještanje s jednog mjesta na drugo. Čudesna tirkizna nijansa mora spaja se s nevjerojatno plavim nebom dok promičete pokraj koraljnih grebena. Ništa manje impresivan nije ni let hidroavionom dok atole i bujnu tropsku vegetaciju promatrate iz ptičje perspektive. S najvišom točkom na 2-3 metra nadmorske visine, Maldivi su i najniža zemlja svijeta, što se odavde dobro vidi. Ništa manje pogleda turista ne privlači ni vozač pilot koji avionom upravlja – bosonog.

RONJENJE

Akvatorij pun neobičnih riba žarkih boja, nepregledne šume koralja, velike raže koje bešumno prolaze, simpatične morske kornjače, skupine morskih pasa koje podižu adrenalin, veličanstveni kitovi koji nas podsjećaju kako smo zapravo mali... Usto je more oko maldivskih otoka tako čisto, vidljivost ispod površine doseže 50 metara.

Ovo podmorje s pravom smatraju ronilačkim rajem koji godišnje pohode tisuće zaljubljenika u taj sport. No i oni koji nisu obučeni ronioci tijekom boravka na Maldivima odlučit će se za barem jedan zaron. Iskustvo je fantastično. Jeste li znali da su Maldivi među 5 top destinacija za promatranje kitova i dupina? Maldivi su dom za više od 20 vrsta, što je četvrtina njihova ukupna broja, a protežu se od moćnog plavetnog kita do istočnopacifičkog dupina koji izvode takve akrobacije kao da znaju da i o njima ovisi prihod od turizma.

SMJEŠTAJ

Gotovo je uvijek koraljni atol jedan hotelski resort, a smještaj ovisi o količini novca koji želite izdvojiti. Svi svjetski top lanci hotela imaju koncesiju na nekom od otoka, Four Season, One&Only, Banyan Tree, Conrad... Koncept svakog resorta je zapravo jednak jer uvjeti ija gradnje strogo su propisani. Ovo su mali otoci, gotovo svaki možete za nekoliko minuta propješačiti, k tome i bosi (putujete li na Maldive, obuću možete slobodno ostaviti kod kuće, čeka vas samo meki bijeli pijesak). Nema velikih zgrada, smještaj je u malim drvenim vilama sa mramornih podova na obali ili nad morem. Većina ih ima manji privatni bazen, a na otoku uvijek postoji i veliki centralni bazen. No zašto se ne kupati u moru čija je temperatura uvijek oko 28 Celzijevih stupnjeva. Zrak ima koji stupanj više, ali uz lagani povjetarac koji uvijek puše, vrućina se ne osjeća. Iako su otoci puni, dojam je često da ste na otoku sami. Ako ne želite, ne morate nikoga sresti do navečer kad je zgodno otići na večeru u neki od restorana.

VJENČANJA

Sunce šara po kristalno čistoj vodi usamljene lagune samo vašeg otoka, dok vama i vašoj voljenoj (ili voljenom) pijesak miluje stopala... Sasvim zgodna scenografija za veliko “da”. Iako vjenčanja na Maldivima nemaju zakonsku težinu, parovi iz cijelog svijeta biraju ih za ovaj svečani čin. Odlučite li se i sami na ovaj romantičan pothvat, brodom će vas dovesti do otoka koji je taj dan samo vaš. Običaj je da mladu i mladoženju s broda iznesu jer na Maldivima vjeruju da prije čina vjenčanja ne smiju dotaknuti vodu. Dočekat će vas lokalno stanovništvo u autohtonim haljinama, a na kraju aleje od palmina lišća kroz koju prolazite sjenica je s matičarem i kumovima (ako to nisu vaši prijatelji, “nabavit” će ih u hotelu). Obred se po opuštenosti uvelike razlikuje od onog na kakav smo navikli. Nakon njega morate s domaćinima otplesati lokalni ples, a zatim ostajete sami. U sumrak slijedi večera od najfinijih delicija uz vrhunsko vino. Do duboko u noć osluškujete zvuk valova...

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".