Nada, hrabrost, snaga, trijumf

FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: pixsell FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver
Nancy Reagan, Martina Navratilova, Hloverka Novak Srzić, Josipa Pavičić, Kylie Minogue, Gloria Steinem, Kathy Bates... Zajedničko im je to što su uspjele pobijediti karcinom dojke, jedan od najčešćih uzročnika smrti u žena
Vidi originalni članak

Blizu pola milijuna žena godišnje u svijetu umre od raka dojke. U Hrvatskoj je ta brojka veća od 900. To su gotovo tri majke, sestre, supru- ge, kćeri, bake, prijateljice na dan. No, koliko god statistike bile strašne i prognoze zabrinjavajuće, jer brojka oboljelih povećava se iz godine u godinu, razloga za optimizam ipak ima. Mehanizmi i rane dijagnoze i liječenja sve su uspješniji, pa je i smrtnost u odnosu na broj oboljelih sve manja.

Mnoge su se osobe iz showbiza i javnog života morale suočiti s karcinomom dojke, i kao i sve druge žene svijeta, na različite su načine reagirale na dijagnozu i upustile se u borbu s bolešću. Kylie Minogue otkriven je karcinom usred njezine turneje Showgirl, kad je imala 36 godina. Vijest o tome da će morati proći kroz parcijalnu mastektomiju, kemoterapiju i zračenje podijelila je s fanovima te nakon oporavka poručila kako “ne želi nikoga strašiti, već poslužiti kao primjer da se bolest može dogoditi svakome i da moramo biti oprezni”. Edie Falco je pak bila usred snimanja “Obitelji Soprano” kad je doznala dijagnozu. “Nisam mogla hodati, nisam mogla disati, bila sam u takvom šoku”, rekla je kasnije. Edie je odabrala da tek minimalnom broju ljudi kaže da je bolesna, jer se ne bi mogla suočiti sa svakodnevnim pitanjem “kako si?” i sućutnim pogledima, bilo joj je lakše samo nastaviti raditi. U početku se stalno pitala “zašto ja?”, a onda zaključila: “Ja sam jaka žena, imam sredstva i mogućnosti izboriti se s ovim. Zašto ne ja? Bolje ja nego neka samohrana majka koja radi tri posla da bi prehranila djecu.” Svakodnevno trčanje pomoglo joj je da se smiri i fokusira, a iako je u početku bila depresivna zbog opale kose i nosila periku i u krevet kako se ne bi prestrašila od pogleda u ogledalo, kasnije je odlučila nositi šašave šeširiće kako bi si popravila raspoloženje. U tišini se borila i Cynthia Nixon. Miranda iz “Seksa i grada” odabrala je da se s velikim strahom i bolešću samom suoči daleko od javnosti.

Cynthiji je u otkrivanju raka pomogla redovita mamografija, na koju je krenula jer joj je i majka bolovala od iste bolesti. Nakon izlječenja odlučila je javno podijeliti sve kroz što je prošla, a postala je i ambasadorica fondacije Susan G. Komen, najveće organizacije za borbu protiv raka dojke. Christini Applegate karcinom je dijagnosticn na jednoj dojci no kako joj se i majka borila s istom bolešću, glumica je odlučila napraviti genetsku pretragu, koja je pokazala da je pozitivna na mutaciju u genima BRCA1, što znači da ima nasljednu sklonost raku dojke. Christina se odlučila na dvostruku mastektomiju, oporavila se i tri godine kasnije, u svojoj 40., rodila kćer. Američka televizijska voditeljica Giuliana Rancic morala se 2011. podvrgnuti dvostrukoj mastektomiji. U vrijeme nakon dijagnoze, prije, pa i poslije operacije često je razgovarala s drugim oboljelim ženama i onima koje u svojim obiteljima imaju slučajeve raka dojke. “Mastektomija ne mora uvijek biti jedino ili najbolje rješenje. Vrlo je važno da se upoznate sa svim činjenicama i da razgovarate ne samo sa svojim već, ako možete, i s više liječnika. Morate znati u što se upuštate.” Prošle se godine upravo zbog genetske mutacije u svojoj obitelji Angelina Jolie podvrgnula dvostrukoj mastektomiji: Angelinina majka, majčina sestra i njihova majka žrtve su raka, a nakon testiranja i operacije, u glumice je rizik razvoja raka dojke sa 87 pao na ispod 5 posto. Sheryl Crow prekinula je vezu s biciklističkim prvakom Lanceom Armstrongom, koji je i sam prošao tešku bitku s karcinomom, kad joj je na redovitoj mamografiji otkrivena sumnjiva promjena na dojkama. Pjevačica je prošla operaciju i zračenje, a svoj je tretman liječenja dopunila akupunkturom i biljnim čajevima. Velika je zagovornica redovitih pregleda: “Ja sam hodajuća reklama za rano otkrivanje raka dojke.” Udružila se i s popularnim dr. Ozom uz kojeg je osmislila svojevrstan vodič za unos namirnica koje bi trebale pomoći u prvenciji karcinoma. Sheryl preporučuju tri šalice zelenog čaja dnevno, redovito konzu miranje češnjaka, maslinova ulja, lisnatog povrća, morskih algi, kurkume, vitamina D te dva aspirina tjedno.

Alternativne metode je u borbu protiv bolesti uključila i naša glumica Mirjana Majurec. Da je gotovo paralizirajući strah redovita re- akcija na vijest o dijagnozi potvrdila je Olivia Newton John: “Osjećala sam potpuni, totalni užas. Jedne noći, ubrzo nakon što su mi potvrdili da ću morati odstraniti dojke, nisam mogla spavati. Spustila sam se u prizemlje svoje kuće, sjedila u mraku i osjećala kako me preplavljuje strah. Bila sam uvjerena da se rak širi golemom brzinom i da je u svakom dijelu mog tijela. Nekoliko tjedana cijeli moj svijet je bio u kaosu. No, onda sam se smirila i počela boriti. Duboko u meni stalno je bio neki tračak nade, glasić koji mi je govorio ‘bit ćeš dobro, pregrmjet ćeš ovo’.” Maggie Smith imala je 73 godine kad joj je dijagnosticiran rad dojke. Dvostruka oska- rovka jako je teško podnijela liječenje. Od kemoterapije joj je bilo strašno mučno, a zbog odmakle dobi, kaže, “sporije se oporavljam i nisam više tako otporna”. Od 2007., kad joj je otkrivena bolest, nije se vratila na omi- ljene kazališne daske jer to “iziskuje previše energije, koju ja više nemam”. Ipak, uspjela se izboriti i prihvatila angažman u “Downton Abbeyu”: “Ponovno se osjećam kao osoba. Sranje se dogodi. Morala sam se pribrati.” Jaclyn Smith bila je u takvoj panici kad je čula riječ karcinom da nije bila u stanju pratiti što joj liječnik govori i samo je razmišljala: “Hoću li biti pri ruci svojoj djeci?” Kad se malo primirila, odmah je tražila dvostruku mastektomiju. “Htjela sam što prije sve to ostaviti iza sebe i tražila sam da hitno vidim kirurga.” Feministička ikona Gloria Steinem se, recimo, odlučila za uklanjanje samo bolesnog tkiva, a ne za punu mastektomiju jer je dijagnoza to omogućila. Nakon terapije zračenjem, bolest joj se nije vratila. Prije četiri godine, uspjevši otkriti rak u ranom stadiju, jednaku je operaciju prošla i Jane Fonda. Slavna autorica Judy Blume, uz čije su knjige poput “Bože, jesi li tu? Ja sam, Margaret” ili “Zauvijek” odrasle generacije mladih, morala se, međutim, podvrgnuti dvostrukoj mastektomiji. Okrenula se prijateljicama koje su prošle isto što i ona: “Od dijagnoze se osjećaš usamljen i ustrašen.

Kad je u pitanju rak dojke, nisi sama, i iako je strašno, postoji mreža sjajnih žena koje su tu da ti pomognu da to prebrodiš.” Nancy Reagan još je bila prva dama SAD-a kad je na redovitoj mamografiji otkrila da ima kvržice u dojkama. Podvrgnula se mastektomiji, javno progovorila o bolesti i liječenju, nakon čega je u Americi višestruko porastao broj žena koje su inzistirale na redovitom pregledu dojki. Pjevačica Anastacia imala je 35 godina kad je, sasvim slučajno, otkriveno da ima rak dojke: zbog stalnih bolova u leđima odlučila se na operaciju smanjenja grudi, a mamografija je pokazala mnogo opasniju bolest. Operacija i kemoterapija utjecale su joj i na snagu glasa, no ne i na želju da pomogne drugima: Anasta cijina fondacija promovira podizanje svijesti o karcinomu u žena mlađih od 35 godina. Brigitte Bardot imala je 50 godina kad je 1984. doznala da boluje od karcinoma dojke. U početku je odbila bilo kakvo liječenje smatrajući da joj je smrt od te bolesti sudbina. Međutim, prijateljica ju je nagovorila na liječenje. Bardot je bolesti pristupila s puno optimizma i tek što je izašla iz bolnice pridružila se prosvjedu protiv lovaca. Klizačka legenda Peggy Fleming je samo pet mjeseci nakon redovite mamografije ugledala kvržicu na grudima. Bila je uvjerena da je istegnula mišić, ali je ipak ponovo otišla liječniku. Liječenje ju je umorilo, stalno se znojila, od čega joj je koža neprestano bila iziritirana. Međutim, nije odustajala od svoje rutine svakodnevnog trčanja jer je smatrala da kretanje pomaže. “A i htjela sam ponovno biti ja, ponovno imati svoje tijelo. To mi je dalo samopouzdanje.”

Komičarka Jennifer Saunders kemoterapiju je usporedila s “najgorim mamurlukom koji vam se u životu dogodio. Od dana do dana ne znate kako ćete se osjećati: jedan dan bez problema odete u dugu šetnju, sljedeći se zadišete nakon par koraka”. Tenisačica Martina Navratilova zamalo je skupo platila preskakanje redovite mamografije. Četiri je godine zaredom preskakala mamografiju, a kad ju je obavila, šokirala se zbog nalaza. Srećom, bolest je bila u ranom stadiju pa se nakon uspješne operacije Martina brzo mogla vratiti redovitim aktivnostima. Dizajnerica Betsey Johnson smatra da je uz redovite preglede i zdrav život još i važnije protiv raka se boriti umom. Ona je doznala da je bolesna na dan kad je njezina kompanija priređivala veliku božićnu zabavu. Nakon početnog šoka, krenula je na terapiju zračenjem, ohrabrujući istodobno samu sebe. Nakon što se bolest povukla, Johnson je počela i druge poticati da idu na redovite kontrole.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".