Moja oliva

FOTO: Getty FOTO: Getty FOTO: Getty FOTO: Getty
Kuća “Olive House” u Staroj Novalji na Pagu jedan je od najboljih projekata u prošloj godini. Uživajmo u pogledu na nju, kad ne možemo u onom iz nje, kaže Andrea Široki.
Vidi originalni članak

Rijetko ćete čuti od jednog arhitekta da je najveći izazov projektirati obiteljsku kuću. Po mnogočemu jednostavan zadatak, prostorije su više-manje svima znane – dnevna soba, kuhinja, spavaonice, kupaonice... ne djeluje kompleksno, no ipak, u jednom je segmentu projekt možda i najzahtjevniji. Gradite nečiji dom, intiman prostor koji neka obitelj mora doživjeti kao svoj, ugodno se u njemu osjećati i u kojem će vrlo vjerojatno živjeti zauvijek. Zato je, s druge strane, to izuzetno težak posao. Ipak, “Olive House” nije oduševila samo klijente. Kući koju je projektirao arhitektonski ured Log-urbis priznanje odaje i struka. “Olive House” ušla je u najuži izbor za ovogodišnju nagradu u području stambene arhitekture “Drago Galić” koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata. Koji će od tri nominira - na projekta (uz ovaj, to su i vila Gumno na Krku i obiteljska kuća u Rijeci) biti nagrađen, znat će se tek krajem prosinca, nakon izlaska ovog broja Diva Stylea, no to za ovaj tekst nije ni važno. Bavimo se sjajnom arhitekturom, a lovorike će doći kad dođu... Riječ je o kući u Staroj Novalji na Pagu. Iako je destinacija morska, kuća nije namijenjena ljetovanju već trajnom stanovanju bračnog para. “Olive house” je uklopljena u jugozapadnu padinu uz obalu staronovaljskog zaljeva i s mora je gotovo neprimjetna, a lokalni je kontekst utjecao na mnogo toga, od osnovne ideje do detalja kuće i okućnice. Projekt tako koristi pogled na more, blagu klimu koja omogućuje boravak na otvorenom velik dio godine, kamen za gradnju, drvo za škure i podove terasa, autohtonu dalmatinsku floru na krovu i u velikom terasastom vrtu. Srce kuće stakleni je atrij sa živim drvetom masline po kojem je “Olive house” i dobila ime.

Ovdje nestaje granica između unutrašnjeg i vanjskog prostora, a oko atrija smješteni su osnovni stambeni sadržaji: prema padini kuhinja i blagovanje, terasa i ljetna kuhinja, a prema moru dnevni boravak s lebdećom drvenom palubom. Odabrana kota nije slučajna – otpočetka je zamišljeno da se pogled iz dnevnog boravka stapa s morskim horizontom. U donjoj etaži smješteni su vinoteka, wellness i teretana. Etaža je otvorena prema natkrivenoj terasi i vanjskom bazenu, sedamnaest metara dugačkoj pruzi za plivanje. Ukratko, kuća je idealna za savršeno udoban život bračnog para, no vrlo lako ju je zamisliti kao mjesto za veeeliki tulum, kad u posjet dođu prijatelji ili odrasla djeca ukućana. Izvana dominiraju kamen i drvo, u detaljima ih prate beton i metal, a interijer je bijeli s tek pojedinim kolorističkim detaljima. Velike staklene plohe omogućuju da se svjetlost u kući mijenja tijekom cijelog dana, a gotovo sav namještaj projektiran je i izrađen po mjeri. Arhitekti Tea Horvat i Radovan Šobat koji potpisuju projekt o “Olive Houseu” pričaju: ‘’Bila je to četverogodišnja avantura za pamćenje, a priča otpočetka pisana zajedno s klijentima. Željeli smo stvoriti intiman, a otvoren prostor koji živi i diše u harmoniji s okolišem. Forma je jednostavna, mirna, nenametljiva, uklopljena, minimalistički oblikovana tek kao nužan prostorni okvir za stvaranje kvalitetnog životnog ambijenta. No jednostavnost iza sebe krije iznimnu kompleksnost promišljanja, razrade, usklađivanja i izvedbe. Bio je to veliki izazov za sve koji su sudjelovali u realizaciji projekta, no uspjeli smo ideju dosljedno i kvalitetno provesti u djelo. I što je u cijeloj priči najbitnije, Olive je intimno uistinu postala dom, inspiracija za svoje ukućane.’’

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".