Modna ikona Babe Paley

Najsofisticiraniju od svih "labudica" Trumana Capotea Vogue je obožavao. Dodijeljena joj je titula „Style Setter“, a njezin utjecaj na modu vidljiv je i danas. Ozloglašenom piscu nikad nije oprostila kad je javno raskrinkao njezin brak, kaže Nenad Korkut.
Vidi originalni članak

Babe Paley ima samo jednu manu: ona je savršena“, rekao je za svoju najslavniju labudicu poznati i ozloglašeni pisac te kroničar američkog visokog društva Truman Capote, koji je oko sebe okupljao najsofisticiranije i najbolje udane žene svoga vremena.

Nazivao ih je labudicama zbog toga što su se u visokom društvu kretale profinjeno i s lakoćom tih elegantnih ptica. Iako je odreda bila riječ o velikim zvijezdama društvene scene polovinom 20. stoljeća, kao što su bogata nasljednica Gloria Guinness, supruga vlasnika Fiata Marella Agnelli, ljepotica i dizajnerica C. Z. Guest, snaha Winstona Churchilla, Pamela Harriman te supruga proslavljenog režisera Howarda Hawksa, Slim Keith, Babe Paley bila je prva među jednakima, najomiljenija Capoteova labudica. Od svih navedenih prvakinja stila upravo je Babe najviše kotirala na listama najbolje odjevenih žena svih vremena.

Rođena je 1915. godine u Bostonu kao Barbara Cushing. Barbara, koju su od djetinjstva nazivali Babe, najmlađe je od petoro djece glasovitog pionira neurokirurgije dr. Harveyja Cushinga i Katherine Stone Cromwell Cushing, koja je bila siva eminencija bostonske društvene kreme. Mama Cushing bila je ključna osoba za stvaranje mita oko svojih triju kćeri. Katherine ih je odgajala tako da se osjećaju kao najljepše i najpametnije djevojke na svijetu, a misiju njihove dobre udaje shvatila je kao ozbiljnu profesiju. I uspjela je. 

Najmlađa, najljepša i najpoznatija, obiteljska mezimica Babe, prezentirana je bostonskoj eliti 1934. na debitantskom balu, a njezin ulazak na društvenu scenu za vrijeme Velike depresije mediji su pomno dokumentirali. Da Babe Paley nije bila obična trendsetterica, dokazuje i to da ju je Vogue titulirao kao „Style Setter“, kako bi joj dao na važnosti u odnosu na krug njezinih sofisticiranih prijateljica. Upravo je Babe jednom prilikom oko ručke svoje torbe nehajno zavezala Hermesovu maramu, a nakon što je ta slika objavljena u novinama, nastao je modni trend koji se održao do danas.

Kada je Vanity fair uz svoju redovitu godišnju listu najbolje odjevenih žena inaugurirao 1958. i posebnu „Style Hall of fame“ listu, Babe Paley prva se našla na njoj.

Mnogi je dizajneri redovito navode kao nadahnuće. De la Renta jednom je rekao: „Bilo što da je odjenula, nosila je to na takav način da nikada nećete zaboraviti.“

Cijeli članak o Babe Paley pročitajte u novom broju Dive Style koja vas čeka na kioscima!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".