Luksuzni Palazzo Margherita

U Bernaldi, rodnom mjestu svog djeda, redatelj Francis Ford Coppola od stare je vile napravio luksuzni hotel. Svaka soba sentimentalna je posveta nekom članu njegove obitelji.
Vidi originalni članak

“Bernalda bella!” slušao je Francis Ford Coppola u djetinjstvu sjetne priče svog djeda o gradiću na jugu talijanske čizme gdje se Agostino Coppola rodio.

Redatelj je Bernaldu prvi put posjetio 60-ih godina prošlog stoljeća, no još je četiri desetljeća trebalo da sentimenti postanu tako snažni da u mjestu iz kojeg vuče korijene kupi imanje, Palazzo Margheritu, istinsku palaču iz 19. stoljeća koju je tamo 1892. podigla obitelj Margherita.

Mjesto se nalazi na dvadesetak minuta vožnje od bijelih pješčanih plaža Jonskog mora, u talijanskoj regiji Basilicati, jednoj od rijetkih koju još nisu preplavili turisti i kultura, a hrana i vino su autentični.

Coppola je palaču pretvorio u mali, ali luksuzan hotel sa samo devet soba. Palača je potpuno obnovljena i uređena u suradnji s hvaljenim francuskim dizajnerom interijera Jacquesom Grangeom, čija klijentela uključuje Yves Saint Laurenta, princezu Carolinu od Monaca, Françoisa Pinaulta i Karla Lagerfelda.

Stropovi su rukom oslikani, podne pločice izrađene po narudžbi kod najboljih lokalnih zanatlija, neke je komade namještaja Grange osobno dizajnirao, no osim što je američki filmaš zahtijevao da palača ima autentično talijansko ozračje, još je važnija bila njegova želja da postane mjesto na koje će njegova djeca uvijek rado dolaziti. Zato je cijela obitelj Coppola radila zajedno s Grangeom, dodajući neke intimne detalje i stvarajući ozračje vlastita doma.

Soba četiri (Sofia) nastala je tako pod paskom Coppoline kćeri Sofie. Profinjena i ženstvena, podsjeća na maglovitu ljetnu zoru u vrtu. Njezin brat potpisuje sobu sedam (Roman), modernistički prostor s art deco namještajem i rasvjetom te freskom koja podsjeća na to doba. Soba osam (Gia) sentimentalni je dar Coppolinoj prvoj unuci Giji s primjesama rokokoa i stropom na kojem je prikaz Kupida i Psihe, za sreću i sklad u ljubavi. Sobom devet (Francis) dominira tuniški dizajn. Posveta je to redateljevoj baki Mariji Zasi koja je rođena u Tunisu.

Svaka soba ovdje ima priču, a posebno je romantična ona malog lofta do koje vode stražnje skrivene stube. Navodno je to bila sobica mlade sluškinje Palmette koja je radila kod obitelji Margherita i koja je jednom davno ukrala srce Agostinu Coppoli.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".