Luksuz u vlaku

FOTO: pixsell FOTO: pixsell FOTO: pixsell FOTO: pixsell FOTO: pixsell FOTO: pixsell FOTO: pixsell
Putovati kako bi se uživalo u putovanju gotovo je zaboravljen pojam. Moćni avionski i automobilski motori tu su da nas što prije dovedu do destinacije na kojoj ćemo se odmarati. Međutim, pet fascinantnih željezničkih linija nude avanturu koja nimalo ne umanjuje udobnost. Dapače, podiže je na novu razinu, tvrdi Renata Rašović
Vidi originalni članak

Za svoje putovanje odabrati željeznicu i prizore spektakularnih krajolika u luksuznom okruženju u nekom od najboljih svjetskih vlakova znači putovati sa stilom. To znači evocirati davnu prošlost legendarnim Orient Expressom ili glasovitim indijskim Maharaja Expressom, spajati tradiciju po kojoj su ovi vlakovi poznati s kulturom i osobnošću zemalja kroz koje prolaze. Ova su putovanja najekskluzivnija na svijetu, ona imaju svoju cijenu, ali dobitak je, kažu oni koji su imali sreće otisnuti se tim putevima, nemjerljiv.

The Royal Scotsman

Na svom putu od planinskih vrhova s pogledom na drevne borove šume do morskih zaljeva bistrih poput ogledala, Royal Scotsman grabi kroz spektakularne prizore škotskih krajolika u superluksuznom interijeru dostojnom kraljevskog epiteta kojim se diči u svom imenu. Bilo da je riječ o obilasku najboljih svjetskih destilerija viskija ili nekoliko partija golfa na vrhunskim terenima, ovaj biser među vlakovima svojim će gostima omogućiti doživljaj svega najboljeg što Škotska može ponuditi. Izvorni škotski štih je ono što se savršeno reflektira u ovom vlaku. Unatoč neospornom luksuzu, puka ekstravagancija ipak nije karta na koju se ovdje igra, već udobnost i gostoljubivost u skladu s tradicijom. Očekivano, u interijerima prevladava škotski uzorak, tartan, suptilno prisutan u svakom detalju, od tepiha do presvlaka, ali ukupni učinak je svijetla, zaobljena unutrašnjost koja podsjeća na udobnu planinsku kolibu. Restoran u vlaku tipično je škotski, a na jelovniku se preporučuje losos i najfinija govedina, odabrana iz domaćeg uzgoja. Gosti ručaju u privatnosti, u toplini vagona obloženog mahagonijem, a u ponudi je i veliki izbor vina, likera i, dakako, najfinijeg viskija. Za one koji najradije uživaju samo u pogledu, domaćin je pripremio posebno uređeni vagon s udobnim sofama i foteljama iz kojih se pruža jedinstven pogled na izuzetan krajolik koji promiče duž pruge: dvorce, sela i klisure u daljini. Na kraju dana, čeka ih kabi- na s velikim staklima koja pružaju osjećaj otvorenog prostora. Spavaća kola sastoje se od 16 dvokrevetnih kabina i četiri za samce, a svaka od njih ima svoju kupaonicu s tušem i kadom. Ovaj vlak u svoju kompoziciju prima tek 36 gostiju, pa putnici imaju dojam da su na privatnoj turi. Dakako, ovo rajsko putovanje ima i svoju cijenu. Ono klasično, koje uključuje pet dana i četiri noći, stoji 5000 eura.

The Pride of Africa

Svi oni koje žele otkriti pravu narav crnog kontinenta trebali bi se ukrcati u ovu kompoziciju. Još od 1989. Ponos Afrike luksuzni je vlak koji putuje prelijepim krajolicima Južne Afrike, Zimbabvea, Zambije i Tanzanije, a tijekom 14 dana obilazi Cape Town, Dar Es Salaam, Kimberley, Pretoriju, nacionalni park Kruger, Beit Bridge, Bulawayo, Viktorijine slapove, Tanzaniju i Dar Es Salaam. Vijugajući kroz afričke savane, savladavajući stotine milja crvene zemlje naseljene nekim od najimpresivnijih i najrjeđih životinjskih vrsta na planetu, ovo putovanje pomalo je nalik na pokretni safari s brojnim prigodama da putnik upozna Afriku na poseban način: okružen luksuzom i udobnošću. Svaki apartman prostire se na čak pola vagona, uz udobni bračni krevet i vlastitu kupaonicu. Vrhunac putovanja Ponosom Afrike svakako su tzv. vagoni s pogledom. Golemi prozori omogućit će panoramski pogled, a tijekom ljetnih mjeseci prozori se otvaraju pa se prostorije pretvaraju u prostrane balkone. Bez televizije i radija, uz stroga ograničenja elektronskih uređaja, vlak svog putnika uistinu vraća u neka davno prohujala vremena. Cijena nije za svačiji džep: ovisno o destinaciji, ponudi i trajanju putovanja, koje može uključivati kraljevski tretman, varira od 1500 do čak 20.000 dolara

Zlatni orao – transsibirski Ekspres

Dok Zlatni orao vijuga preko gotovo četvrtine površine planeta, pokrivajući dionicu od gotovo 10.000 kilometara i osam vremenskih zona, njegovi gosti doživjet će najuzbudljivije, ali i najskuplje putovanje željeznicom na svijetu. Povezujući ruski istok sa zapadom, od Moskve prema Vladivostoku, dvotjedna avantura obuhvaća sve najvažnije ruske znamenitosti i pršti luksuzom u retro stilu. Ona počinje u ruskoj prijestolnici uz istraživanje znamenitosti Moskve. Tjedan dana poslije, nakon prolaska slabije poznatim, još uvijek neistraženim gradovima Rusije, vlak uranja u golemo prostranstvo tišine: Bajkalsko jezero, najveće i najdublje slatkovodno jezero na svijetu, biser Sibira. Ponuda uključuje izlazak sunca u ranim satima, a poslijepodne putnici ručaju na pikniku na obali jezera. Nakon nekoliko dana, Zlatni orao stiže u Ulan Bator, glavni grad Mongolije. Posjet uključuje razgledavanje velikog samostana u kojem je smještena zajednica od 500-tinjak svećenika te spomenika Džingis-kanu. Konačno, putovanje kulminira u Vladivostoku, bivšoj vojnoj luci koja je bila zatvorena za posjetitelje sve do 1992. godine. Prostrane kabine, izuzetna hrana i usluga koja bi zadovoljila i ruske careve, putovanje transsibirskom željeznicom čini jednim od najboljih na svijetu. Cijena? Od 16.000 dolara po osobi, ako ste u paru, ili pak 24.000 za samce. Boravak u carskom apartmanu udvostručuje cijenu.

Maharaja Express

Indija obiluje netaknutim prizorima, od uzvišene ljepote moćnih Himalaja do prelijepih borovih šuma, voćnjaka i potoka. Sve to obuhvaća putanja vlaka Maharaja Express, koja zalazi u ruralna naselja u kojima se život nije mijenjao stotinama godina. Maharaja je luksuzni vlak s kapacitetom za 88 putnika. Putnici biraju između nekoliko različitih apartmana čiji je svaki kutak jedinstvena priča o Indiji, “Indija u malom”: Deluxe Cabins, Junior Suites, Suites i Presidential Suites. Fascinacija željeznicom oduvijek je u tradiciji indijskih maharadža, koji su u vlakove prenijeli gotovo cjelokupni ugođaj svojih palača. Time su se vodili dizajneri ovog jedinstvenog vlaka, trudeći se u prostor unijeti što više povijesnih elemenata, uključujući originalne nacrte kabina. Vlak prometuje uzduž tri različite rute. Jedna od kraćih tura, ona indijskim “Zlatnim trokutom” u trajanju od tjedan dana, gostima nudi igranje pola na leđima slonova, susret s tigrovima u njihovu prirodnom staništu ili posjet živopisnim i koloritnim tržnicama Rajasthana tijekom dana. Noći protječu u raskošnom luksuzu vlaka koji s pravom nosi epitet jednog od najboljih na svijetu. I sve to za 6.800 dolara u skromnijoj kabini ili pak 23.000 za boravak u predsjedničkom apartmanu.

Venecija - Simplon orient express

Ukrcati se na ovaj vlak, koji je odigrao presudnu ulogu u zlatno doba putovanja, znači iskoračiti gotovo stoljeće unatrag, u glamurozne ‘20-te godine, u duhu Art Deco ekstravagancije. Ovo kultno putovanje s Venecijom kao krajnjim odredištem, otpočinje iz nekoliko europskih metropola, poput Pariza, Beča, Istanbula, Budimpešte, Praga i Londona, a trodnevna avantura restauriranim vagonima uz čašu šampanjca nezaboravno je iskustvo. Krene li putnik iz francuske prijestolnice, on će uz do- bar zalogaj i umirujuću glazbu koja dopire s klavira, promatrati kako se francuska ravnica postupno stapa s Alpama. Smješten u prostran kupe obložen najfinijim drvetom, putnik može zatražiti uslugu stjuarda koji će mu večeru servirati u privatnosti ili pak može objedovati u jednom od tri vagon-restorana obnovljenih u duhu 20-ih godina. Na jelovniku je europska kuhinja koju će u vlaku pripremati chef Christian Bodiguel i njegov tim, spravljena od svježih namirnica koje se nabavljaju duž puta. Cijena putovanja je od 2000 eura, a varira ovisno o polaznoj točki. Gosti koji se od Pariza žele otisnuti za Istanbul ovo će putovanje platiti 7000 eura.

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".