Kaveni div Starbucks

FOTO: @starbucks FOTO: @starbucks FOTO: @starbucks
Starbucks Coffee Company od malene prodavaonice u Seattleu prerastao je u globalni brend. Zelena sirena s loga kuće zadovoljno se smiješi ljubiteljima kave diljem svijeta, kaže Ante Carić.
Vidi originalni članak

Rijetki među nama nisu čuli za Starbucks, slavnu američku tvrtku koja proizvodi kavu i međunarodni „coffeehouse“ lanac. Otkako je otvorio vrata svoje prve prodavaonice prije više od 44 godine, nanizao je više od 22 i pol tisuće prodajnih mjesta u 65 država svijeta. Počeci tvrtke čija se kava uživa pod paskom dugokose zelene sirene s loga, bili su skromni te ničim nisu dali naslutiti kasniji globalni uspjeh. Prvi Starbucks otvoren je 30. ožujka 1971. u Seattleu u Sjedinjenim Američkim Državama kao poslovni pothvat trojice prijatelja. Učitelj engleskog Jerry Baldwin, učitelj povijesti Zev Siegl i pisac Gordon Bowker uz prijateljstvo, koje su izgradili tijekom studija na University of San Francisco, dijelili su i ljubav prema kavi. Naime, Alfred Peet, utemeljitelj tvrtke Peet's Coffe & Tea, bio je nadahnuće trojici prijatelja da se počnu baviti prodajom visokokvalitetne kave i opremom za njezino prženje. Slavno djelo Moby Dick autora Hermana Melvillea poslužilo im je kao inspiracija za odabir imena tvrtke koju su isprva nazvali Pequod, prema brodu iz romana, a poslije su odabrali ime njegova prvog časnika Starbucka te je tako rođen prvi „Starbucks“. 

Ime je evociralo i svojevrsnu nostalgiju za romantičnim vremenima kada su trgovci kavu dopremali iz dalekih i egzotičnih zemalja morskim rutama. Prvi logo tvrtke krasila je sirena, smeđe kože i bujnih obnaženih gru di koja se i danas može vidjeti na prozoru „originalnog Starbucksa“ na broju 1912 povijesnog Pike Place Marketa u Seattleu, što je zapravo druga lokacija originalnog Starbucksa na koju je premješten 1977. Ovaj su kutak osnivači isprva zamislili kao mjesto gdje se kupci neće zadržavati ni sjediti, već kao mjesto gdje će moći kupiti svježe prženu kavu. Starbucks su brzo prepoznali lokalni ljubitelji kave pa je potražnja strelovito počela rasti.

 Ostatak zanimljive priče o najpoznatijem proizvođaču kavu pročitajte samo u Divi Style. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".