Kak' ti se da ići u teretanu? I ostala 'gym' pitanja koja izluđuju vježbače...

Neka smo se mi kao nacija pokrenuli, puno je bolje tijelu pružiti fizički izazov (ne, ne računa se šaltanje programa na daljinskom), ALI, ono što me izluđuje su komentari koji graniče sa zdravim razumom...
Vidi originalni članak

Tko o čemu, ja o vježbanju, jer danas je, znate, jako popularno vježbati. Svi treniraju, jedu posni sir (mislim da mu je prodaja skočila 800 posto), nabacuju masu ili ganjaju definiciju. Naravno, cilj je izgledati božanstveno, utegnuto, poput modela, dakle, nerealno. Ekipa masovno pohodi razne grupne treninge za brazilsku stražnjicu (sad svi žele biti Kim Kardashian nesvjesni da im za to ne treba vježba već dobar plastični kirurg), ravan trbuh, izražene listove... slobodno sami završite listu. I super, neka smo se kao nacija pokrenuli, puno je bolje tijelu pružiti fizički izazov (ne, ne računa se šaltanje programa na daljinskom), ALI, ono što me izluđuje su sljedeći komentari:

a) Ti vježbaš? Pa kak' onda imaš deset kila viška?

Imam, jer volim jesti i jedem više nego što vježbam – matematika je bar egzaktna.

b) Kak' ti se da ići na trening?

Da mi se, jer cijeli dan sjedim, jer volim vježbati, obožavam pomicati vlastite granice, i jer su mi to dva sata u danu posvećana na samo jednu stvar „udahni-izdahni“. Najbolja psihoterapija, ako se mene pita!

c) Zašto vježbaš s utezima, izgledat ćeš kao žena s bradom?!

Ovaj komentar i njegove varijacije su mi najdraži, dignu mi tlak do neslućenih visina za 3 sekunde (ubrzanje kojim se ni Rimčevi superauti ne mogu pohvaliti). Da je barem dovoljno mahati s utezima i nabildat se, ali kad si žena, i to žena sa spomenutih deset kilograma viška i godina 30 plus (nešto sitno, ali već rekoh da je matematika egzaktna) mišići su kao sveti gral i moraš se dobrano pomučiti da bi se uopće počeli nazirati. Tko želi look tete s bradom mora se pozabaviti drugom egzaktnom znanošću – kemijom!

No, da sad nabrajam sve komentare koji se tiču vježbanja, a graniče sa zdravim razumom nema smisla, a i abaceda nam ima samo 30 slova . Stoga ću napisati zašto vježbati.

Zato jer se poslije dobrog treninga osjećaš kao šampion. Zapravo, kao Michael Phelps nakon što je osvojio 22. olimpijsko zlato. Puta tri. Pobjednik. Je, sve te boli i jedva se krećeš, ali pokazao si tim utezima tko je gazda. Neprocjenjivo.

Možeš jesti. Sve. Naravno, i tu vrijedi pravilo o umjernosti, ali kad puno trošiš možeš i puno punit, nešto poput automobila (barem mojeg).

Možeš si nakupovati 16 pari supercool tenisica jer vježbaš. U tenisicama. Čudi me da nikome nije palo na pamet otvoriti teretanu u kojoj se vježba u štiklama! Evo, genijalan start up, navali narode! Naravno, osim tenisica trebaš i odgovarajuću sportsku torbu, tajice, topiće... Izbor je božanstven i treba ih sakupiti sve. Tko mi ne vjeruje neka baci pogled na novu kolekciju Stelle McCartney za Adidas ili pak na H&M-ovu sportsku kolekciju.

Za kraj ću ostaviti malo divljenja - ženama koje i u teretani uspjevaju izgledati besprijekorno, savršeno našminkane, uređenih noktiju, s frizurom (pritom ne mislim da one s japanski vrisovanim obrvama, umjetnim noktima i lažnim trepavicama). Meni to nikako ne polazi za rukom. Make up, ako ga slučajno „donesem“ u teretanu počne se topiti nakon 10 minuta, vodootporna maskara pronađe način da me pretvori u pandu, kosa mi nakon seanse s utezima zahtjeva posjet frizeraju, a lak na noktima okrhne se već i pri pogledu na šipku. Znam da teretana nije modna pista i da je jedino važno odraditi trening, samo primjećujem da postoje stvarne žene koje vježbaju jako puno i pritom izgledaju sjajno. Dok ne skužim njihovu taktiku iz prikrajka ću ih promatrati s divljenjem. I puknutim noktom. Dižući težine veće od tete s bradom!

I da ne mislite da foliram, evo moje must have liste za posjet vježbalištu“:

1. Slušalice - jer glazba u gymu u pravilu mi nije motivirajuća. Jer kad zapne, omiljena pjesma pomogne za to još jedno ponavljanje. Jer ako dođem u „špici“ i gužva je, od muškog stenjanja ne da se živjeti...Dakle, slušalice, uz glazbu trening mi je sigurno 15 posto kvalitetniji. Moju glazbu, sumnjivog morala, kako kaže moj trener.​

2. Ručnik – Ne mora biti fensi, bilo kakav od prirodnih materijala poslužit će svrsi.

3. Dobre tenisice – Jedne za trčanje i skakutanje i jedne stabilne za vježbe s utezima. Moji favoriti su Adidasove ljepotice, a kad probate shvatit ćete zašto vam trebaju dvoje (ili 22)!

4. Kvalitetan i funkicionalan grudnjak - Vrijedi svake lipe i tragajte za njim dok ne nađete idealan. Meni su najdraži oni iz Triumphove i Yammamay sportske kolekcije.

5. Voda - Bez butelje (0,75 dcl) nema dobrog treninga. Nekad se raspištoljim i roknem dvije.

6. Obleka - Dosta su vam tajice i pamučna majica. ALI... Osobno, najviše volim majice bez rukava, omiljeni materijali su mi oni koji odbijaju znoj, zimi i suspenzijski (kad sam zimogrozna). Za mrtvo dizanje, obavezne čarape, Stella sport ima divnih modela.

7. Rukavice - Da bi vam ruke ostale lijepe i s malo žuljeva investirajte u rukavice.

8. Dezić - Ok, za gym vam ne treba make up ni parfem, ali dobar dezić je must. Tu se, bar kad je vježbanje u pitanju, kunem u onaj od s.fresha – prirodan je, ne ostavlja tragove, drži satima i stane i u najmanju torbu.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".