Kabinet znatiželja

Svinje i majmuni, žabe i zečevi, svi su kraljevi u radionici zaigrane Lydije Courteille. Francuska sakupljačica antikviteta postala je svjetski poznata dizajnerica high-end nakita koji je sve samo ne običan.
Vidi originalni članak

Ozbiljno dobar nakit nije nužno i onaj najozbiljniji, čemu svjedoči neodoljivo zaigran rad francuske dizajnerice Lydije Courteille. Ona nema povijest u draguljarstvu, bogatu obitelj iza sebe ni formalno obrazovanje, no ljubav prema antikvitetnom nakitu dovela ju je do svega što danas ima. 

Njezina je priča počela prije 30-ak godina  kada je ušetala u prvi takav dućan i zaljubila se u forme i boje staroga nakita. Uskoro je Courteille postala strastvena sakupljačica, ali i prodavačica nakita, po čemu je postala poznata ne samo u Francuskoj nego i izvan nje. Prve dizajne izradila je sebi za dušu nakon što je nacrtala vrlo detaljne skice, a na isti način radi i danas prije izrade bilo koje kolekcije. Očekivano, šareni komadi od najfinijih materijala, maštovitih rješenja, ali izrađenih na starinski način, osvojili su srca zaljubljenika u nakit, ali i ključnih trendsetterica.

Tko bi odolio ružičastom buketu s majmunčićima ili paru fragilnih morskih konjića? Ipak, najveći zamah brend Lydije Courteille doživio je nakon što se njen nakit pojavio na couture reviji Alexisa Mabillea, a zatim i na prezentaciji u Pradinu butiku. Na granici snova i jave, dizajnerica koketira s barokom i nadrealizmom, inspirira se prirodom, putovanjima i francuskom poezijom te finoćom nekih boljih, starih vremena... Kao što sama kaže, nije baš George Orwell, nije baš Marija Antoaneta, ali zašto ne bi bila njih dvoje u jednom?!

Lydia svoje kolekcije ne prezentira sezonski i ne prati svjetske tjedne mode. Radi spontano, kad osjeti da je došlo vrijeme. Zaljubljena u drago kamenje, pušta da je svaki komad inspirira, no prije nego što počne išta s njime raditi, ostavit će ga po strani, dati si vremena da mu nađe savršeno mjesto u nekoj od nadolazećih kolekcija. Upravo zato njezine kolekcije imaju posebnu draž – stvorene su s velikom strašću u malo primjeraka; najluksuznije su izrade i pritom sasvim atipične! Za dodatnu napetost, nikad se ne zna kad će se nova kolekcija pojaviti.

Trgovina Lydije Courteille u luksuznoj ulici Saint Honore u Parizu naprosto plijeni pozornošću – ne možete prošetati pokraj nje, a ne zastati da proučite fantastična bića koja vas promatraju kroz staklo izloga... A staklo je svakako podeblje, jer radovi ove vrckave dizajnerice paprenih su cijena, što je stavlja uz bok pariških couturiera. Očekivano, ima i bogatu modnu klijentelu koja se njezin rad ne libi nositi, a među njima su i Anna Wintour i Daphne Guinness. I zaista, ovakav nakit ne može nositi baš svaka žena. Prije svega traži mnogo hrabrosti. Tipična "Courteille žena" je sramežljiva, no voli opulentan nakit koji nosi u funkciji koda, on za nju priča. Korak dalje u karijeri dizajnerici je dala i Net-a-Porter suradnja, pa se sada na najpoznatijem modnom online shopu prodaje i njezin nakit.

A kakva je Lydia? Srdačna, strastvena, odlučna i znatiželjna. Dućan u Parizu vodi s neopisivom srećom i zadovoljstvom. Izgleda poput njezina doma, u kojem pazi na svaki detalj, a gostu se potpuno posvećuje. Njezin svijet mašte otkriva fantazmagorijske trenutke, a kao i mnoge genijalne stvari, tako i rukopis Lydije Courteille ili obožavate ili mrzite – sredine nema.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".