Iza objektiva

Ako je suditi prema njihovim odgovorima, izbor nije bio lak. Ovu četvorku pitali smo tko im je najdraži modni fotograf, strani, domaći, svejedno. No gotovo svi su naveli nekoliko imena. I pokazali veliku upućenost kad je riječ o modnim fotografijama.
Vidi originalni članak

TIMMY ŠAREC / VIDEOUMJETNIK 

“Često sam imao priliku surađivati s fotografom Mladenom Šarićem, tako da sam iz prve ruke vidio kako se stvara magija na setu. Zbog njega  sam se i zaljubio u fashion fotografiju. Sviđa mi što je jedan  od rijetkih koji uspijeva spojiti visoku modu, ljepotu i radost. Njegove su fotke uvijek protkane nekom pozitivnom energijom i veseljem, ima viziju onoga što želi dobiti i beskompromisan  je u traženju baš tog vizuala. A predaja nije opcija čak i kada set traje 16 sati. U istraživanju stranih fotografa zastao sam na  Guyu Bourdinu. Jaki grafički vizuali s provokativnim pozama, a bez vulgarnosti... Stvarno je bio ispred svog vremena. Tu je i Tim Walker – ne znam ni jednog fotografa koji može napraviti tako bajkovite fotografije. Editorial s Kristen McMenamy za W Magazin s temom sirena jedan je od najljepših koje sam vidio.”

SIMONA ANTONOVIĆ / VIZAŽISTICA

“Tu je Tim Walker, čija je svaka modna priča uvijek najbolja. Genijalne transcendentne fotografije s detaljno promišljenim set dizajnom, make-upom, kosom, stylingom. Kad vidite te radove i osjetite tu slobodu izraza, vrlo lako možete zamisliti da se nalazite unutar fotografije kao dio radnje. Potpuna fantazija i čisti eskapizam. Steven Maisel apsolutni je genijalac i opsesivni perfekcionist. Definirao je suvremenu modnu fotografiju  te je vjerojatno najutjecajniji modni fotograf na svijetu u posljednjih 25 godina. Njegovi editoriali i kampanje su remek-djela, ali i često kontroverzne kritike društva i modne industrije. Nick Knight majstor je najčudnijih modnih metamorfoza koji uvijek traži način kako redefinirati prihvaćeno poimanje ljepote uz izazivanje ustaljenih  obrazaca. Naučio nas je kako se moda može prezentirati inovativno i inspirativno, a ne samo kao savršena fotografija odjeće za prodaju.”

ANTHONY AVANGARD / MODNI DIZAJNER 

“Kada je riječ o hrvatskoj modno-fotografskoj sceni, izdvojio bih jedno ime. Riječ je,  naravno, o fotografu Mladenu Šariću. Jako cijenim njegov rad i sviđa  mi se njegov pristup fotografiji možemo nazvati perfekcionističkim.  Također, čini mi se da ima i nešto i u izraženim jakim bojama kojima  se koristi na svojim fotografijama. Smatram da je Mladen definitivno naš najbolji i najtalentiraniji fotograf.” Među svjetskim modnim fotografima teško mi je izabrati samo jer postoje mnoga talentirana imena. Ipak, rad dvojice iznimno cijenim izdvajam kao trenutačno  najzanimljivija imena Petera Lindbergha  i Stevena Kleina. Lindbergh je definitivno modni vizionar koji je stvorio supermodele snimivši  crno-bijelu naslovnicu 1990. Tad je moda po meni bila na svom vrhuncu."

IVANA KARAPANĐA / STILISTICA

“Volim Rankinove modne i beauty fotografije jer su pune vedrih, jakih boja. Na njegovim fotografijama čak su i pastelne boje snažne, čak i crna i bijela izgledaju kao boje. Mogle bi poslužiti i kao inspiracija za kolekciju lakova za nokte. Svjetlo je savršeno, a njegova tehnička virtuoznost kreira fotografije čistih linija i nadrealistične oštrine koje su opet su vrlo jednostavne. Čini mi se da na Rankinovim fotografijama, koji je poznatiji kao portretist slavnih, čak i kada snima modele, vidi se da imaju izražen karakter. Sviđa mi se što nisu samo objekti za promociju kozmetike, odjeće već osobe. Ipak, u svojoj živosti i jednostavnosti Rankinove fotografije imaju neku mističnost i možda je upravo taj kontradiktorni razigran dojam koji stvaraju ono što mi se sviđa.”

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".