Neodoljive kreacije Etne Maar

Crna uz crvenu i bijelu boju od početka je glavna inspiracija modnoj dizajnerici Andrijani Subotić Pjajčik, a po još jedan prepoznatljiv komad njezini se klijenti vraćaju već više od deset godina.
Vidi originalni članak

Iako je oduvijek htjela studirati kemiju, njezina je vodilja kroz karijeru nit, i to doslovno. Roditelji modne dizajnerice brenda “Etna Maar” dugogodišnji su proizvođači trikotaže tako da je pletivo kojim se koristi u svakoj svojoj kolekciji doista u njezinim genima.

Andrijana čak zna reći kako je odrasla ispod pletećih strojeva jer se uvijek nalazila u njihovoj blizini. Ipak, njezina želja za eksperimentiranjem neiscrpna je. „Svaki put eksperimentiram, po- čevši od materijala do ideje. Poslije to pustim u javnost i čekam reakciju ljudi“, objašnjava Andrijana.

Žudnja za kreativnošću i inovativnošću potaknula ju je na upisivanje studija projektiranja i oblikovanja tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Stečena diploma te članstvo u Hrvatskoj udruzi likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti život su joj čvrsto vezali uz njezinu najveću strast, onu prema modnom dizajnu.

Zanima je sve što je vezano uz umjetnost, pa nam otkriva: “Maštam o dizajnu interijera, volim cvjećarstvo, grupu AC/DC, borilačke vještine i ples. Vrijeme nevezano za modu, vezano je uz muža i djecu te naša putovanja.”

Krajem 2004. Andrijana osniva modni studio Etna. Istodobno svojim kreacijama prišiva etiketu “Etna Maar”. Simbolično je to ime koje pršti energijom Etne, čudesnoga vulkana na Siciliji i Dore Maar, sa- mouvjerene i ekscentrične fotografkinje iz doba nadrealizma. Ta energija utkana je u svaki predmet s potpisom Andrijane Subotić Pjajčik.

Ideja za svaku novu kolekciju prenosi čestice pozitivne energije, a nove se akumuliraju svakim sljedećim potezom olovke, škara i igle. Zahvaljujući tome, njezin studio s pravom nazivaju i modnom ordinacijom.

U čast desete obljetnice brenda, na adresi Ilica 82 otvoren je novi studio Etna Maar koji oduševljava Andrijaninu klijentelu. Uz to što dva puta godišnje nove kolekcije prikazuje na modnoj manifestaciji Cro-A- Porter, predstavlja se i na sajmovima izvan Hrvatske.

Počela je s Austrijom i zemljama bliskim Hrvatskoj, a ove godine bila je i na sajmu u New Yorku. “Na sajmu u Düsseldorfu u veljači smo potpisali ugovore o zastupanju i promociji brenda Etna Maar na tržištima SAD-a, a istodobno smo zaprimili i prve narudžbe za kolekciju za tržište Velike Britanije i Njemačke”, kaže Andrijana.

Našavši se u New Yorku, posjetila je i tjedan mode gdje je novinaru magazina Time, Victoru Luckersonu otkrila kako gledajući kolekcije i modne revije tamošnjih dizajnera uspoređuje se i inspirira.

Njezina energija je zaista snažna te ono što joj je u glavi mora se realizirati i materijalizirati. Trenutač- no je to odjeća, a u budućnosti tko zna što. Iz tih su razmišljanja proizišle i zanimljive kreativne kolekcije koje odlikuje volumen, zahtjevni krojevi, avangarda, pletiva koja sama izrađuje, malo grublje efektne tkanine u kombinaciji s laganim i prozračnim. “Bitno mi je da materijal ima svoju priču, dezen, boju... Dakle, kada nastaje neki model, postoji vrlo dobar razlog zašto se šije baš od tog materijala”, kaže.

Andrijana ističe kako je pravi kampanjac kada je riječ o stvaranju nove kolekcije. Prikazala nam je i limitirane kolekcije za djevojčice, čija inspiracija su njezine dvije kćerkice, a stvara ih po uzoru na odjeću za odrasle.

Na ugodno iznenađenje svih koji su pod stresom, krajem prošle godine Andrijana je dizajnirala i male antistres lutkice pod imenom „Li-ttle Frida“. Lik Fride Kahlo kao djevojčice naslikao je specijalno za Etnu Maar akademski slikar Zoran Šimunović, a poslije su iz te priče nastale tunike, majice, nakit i torbe. Etna Maar sinonim je za kvalitetu, dosljednost i prepoznatljivost, dok se Andrijanu može opisati kao temperamentnu, pomalo misterioznu i beskompromisno vjernu svojoj osebujnoj avangardnoj modnoj estetici.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".