Čarobni Dubrovnik

To što je Dubrovnik naš najturističkiji grad ne znači da ga svi poznaju i da znaju sve njegove skrivene kutke. A on se trudi ponuditi gostima i starosjediocima sve originalnija mjesta.
Vidi originalni članak

Da premalo cijenimo ono što imamo, savršeno dokazuje grad Dubrovnik. Povijesno bogatstvo ovog nestvarno lijepog grada ono je na što možemo uistinu biti ponosni, a posljednjih godina broj njegovih posjetitelja vrtoglavo raste. Baš baš kao i lista mjesta unutar i izvan grada na kojima se isplati zaustaviti i predahnuti. I dok turisti iz svih dijelova svijeta dolaze u ikonični “King’s Landing”, mi još uvijek svoj nedolazak opravdavamo (pre)visokim cijenama ili pak udaljenošću. No Dubrovnik ili latinski Ragusa grad je koji redovito možemo naći na listi najljepših ili najromantičnijih gradova na svijetu, a ako ste do sada bili i mrvicu skeptični, ovdje smo da vam dokažemo zašto ovaj hrvatski grad može parirati barem Veneciji.

Spakirali smo kovčege i uz pomoć dubrovačkih gospara i gosparki istražili njegove fascinantne lokacije. Dakako, ovo je ipak morski grad u kojem se, uz savladavanje klasičnih turističkih ruta, valja i kvalitetno odmoriti. Pa tako za prvu jutarnju kavu ili još bolje smoothie, koji iz vlastitog iskustva toplo preporučujemo, morate posjetiti neodoljivi “Art Café”. “Art Café” lovi i na šarm. I dobro mu ide, shvatit ćete dok napitak pijuckate zavaljeni u neočekivano udobnu – retro kadu. Nakon jutarnjeg rituala sasvim je jednostavno krenuti u obilazak grada jer se ovaj kafić smjestio blizu gradske jezgre. Iako sezona još nije u punom jeku, glavna ulica Grada vrvi ljudima. Užareni kamen koji isijava diže temperaturu, a razgaljena lica turista teško je ne primijetiti. Na samom ulazu s Pila pogled nam je, na sreću, skrenuo udesno i zaustavio se na plakatu za izložbu Pabla Picassa; njegova jedinstvena kolekcija keramike bit će izložena u prostoru samostana svete Klare do 1. studenoga ove godine, a to je još jedan dobar razlog za posjet Dubrovniku.

U gradu ne manjka dobrih restorana. Od luksuznih ili tradicionalnih restorana s dugogodišnjom tradicijom pa do onih modernih koji su u kratkom roku stekli mnogo obožavatelja. Jedan od njih smjestio se u Lapadu,  riječ je o “Pantarulu”, što na dubrovačkom znači – vilica. Interijer će se svidjeti ljubiteljima modernog dizajna, šarmantan je, a jelovnik jednostavan i dobar: domaći kruh, maslinovo ulje i tartar od tune pri povratku s plaže. Neprocjenjivo! Za one pak koji preferiraju pojesti nešto s nogu, pronašli smo idealnu destinaciju, a i odgovor na vječno pitanje kako to da grad poput Dubrovnika nema McDonalds.  Zašto bi ga imao? Uz svježe namirnice iz mora  i više nego ukusnu kuhinju bilo bi šteta jesti u nekom “uvoznom” lancu brze hrane. No, ovdje govorimo o zdravoj i ukusnijoj verziji fast fooda. Prepoznali smo je u “Barbi”. Riblji, ali brzi restoran sakrio se u jednoj od uličica u starome gradu, a specijaliteti poput sendviča od svježe hobotnice ili hamburgera od tune ostavit će vas bez daha. S nogu, domaće, originalno i ne previše skupo, a samo nekoliko koraka dalje, na Stradunu, oni koji ručak ne mogu završiti bez slatkoga, želju si mogu ispuniti možda i najboljim sladoledom u gradu. Slastičarna “Ice Cream Dubrovnik” jednako je ugodna oku kao i nepcu no, imamo i posebnu preporuku. Sladoled od borovnice koji je napravljen bez dodanog šećera. Što je super, zar ne? Probajte, a zahvalite nam poslije... Od slastičarnica možemo spomenuti još i “Eat and Sweet”, a posebno “Pupicu” u kojoj se kolači rade po bakinim recepturama, a stari nam se okusi vraćaju tortom s juga od mjendula i naranče.

Da Stradun izgleda kao pozorno dizajniran i do detalja osmišljen filmski set, više nije novost. To su, kako što sigurno i znate, prepoznali i u Hollywoodu pa su, osim ekipe megapopularne serije “Igre prijestolja”, ovuda šetali i Darth Vader, Luke Skywalker i brojne druge cool face. Što fiktivne što stvarne, jer Dubrovnikom se šeću i svjetske zvijezde, jet setteri i manje poznati bogataši.  Ovaj grad  krije brojne galerije, muzeje i malene dućane u kojima će svi pronaći barem nešto po svom guštu. Primjerice, “DUchkas”. Nemojte odustati od njega čak ni kad se treći put izgubite tražeći ga. I mi smo, ali kada smo napokon stigli, zadržali smo se puno, puno dulje od planiranog. Originalni i netipični suveniri redom su hrvatski proizvodi i osvojit će vas na prvu. Ponudu DUchkasa čini hrvatski dizajn: “Yedro”, “Gloopy”, “Croots”, “Perleraj”, “S7”...Za ljubitelje unikatnog, luksuznog i bezvremenskog nakita tu je “Clara Stones”. Ručno izrađen nakit od bisera, koralja i pomno biranog kamenja morate vidjeti. Radionica i prodavaonica podijeljene su u dva dijela, a nakit je raznih cjenovnih skupina.

Naravno, ni obožavatelji mode neće ostati razočarani. Prije nego što je otvoren u Zagrebu ekskluzivni multibrend “Maria Store” već je postojao u samoj jezgri Dubrovnika; još od 2007. godine prodaje najnovije modele luksuznih svjetskih modnih brendova. Odmah preko puta taktično se našla i  “Dubrovačka kuća” – dubrovački nakit, dubrovačke delicije likeri i ulja, slike ili fotografije. Sve što je karakteristično za ovaj grad pronaći ćete u ovoj kombinaciji galerije, vinoteke i prodavaonice suvenira, umjetnina.Na toj istoj putanji zaputite se Pločama. Drugi ulaz, a u ovom slučaju izlaz iz grada, ističe se pogledom na Porporelu i na luku.  To je možda i najprepoznatljivija kulisa u cijelom gradu. Nešto dalje nalazi se “Umjetnička galerija Dubrovnik”. Prostor moderne galerije često je korišten kao prostor za vjenčanja, a uz umjetnine u zraku se osjeća doza romantike. Ili nam se to pričinilo? Eksterijer krase od sunca užarene kamene skale na kojima možete sjediti, odmoriti se i uživati u suncu i laganom burinetu.

Večer je najbolje završiti uz čašu vina i (ponovno) pjat odlične morske hrane.  Barem dok nisu počele Dubrovačke ljetne igre. Jedna od uličica uz Stradun krije nedavno renoviran maleni hotel “Prijeko Palace” na čijem se trećem katu pokušao sakriti restoran “Stara Loza”. Impresivan je to prostor s gotičkim prozorima koji se pružaju od poda do strop otkrivajući famozan pogled na krovove starog Grada. Svaki je kutak restorana očaravajući. Dubrovnik je grad koji ima moć putovanja kroz vrijeme.. Da, on je prepun mjesta koja zovu da se na njima fotografirate i tako zauvijek sačuvate prekrasan trenutak, no koliko god uživali u čaroliji, njegovu povijest treba maksimalno poštovati pa u svim tim ljepotama, okusima, mirisima uživati otvorenih očiju i srca. Tek tada ćete potpuno doživjeti ovaj Grad.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".