Dobri kućni duhovi

FOTO: Duško Vlaović FOTO: Duško Vlaović FOTO: Duško Vlaović
Mladi dizajnerski par Kristina Lugonja i Filip Havranek posvetili su se stvaranju proizvoda koji odišu “poetičnim minimalizmom i iskrenošću prema materijalima”. Zajedničke kreacije izložili su pred objektivom Duška Vlaovića, a planove otkrili Ivani Vodogažec
Vidi originalni članak

 Ljubav nije gledanje u oči nego zajedničko gledanje u istom smjeru, napisao je francuski pjesnik Louis Aragon. Podsjetio me na to mladi par – Kristina Lugonja i Filip Havranek – odgovarajući na pitanje kako zajednički ostvaruju svoje kreativne ideje:  Gledamo u istom smjeru iako na različite načine dolazimo do nečega, a naravno da se katkada i prepi- remo. Dobro je imati nekoga tko će na tvoje zamisli gledati objektivnije – smatra Filip.

– Pokatkad jedan dobije ideju, a drugi je “pogura” ili nam jednostavno nešto padne na pamet kad odemo na kavu... Obično u isto vrijeme prepoznamo dobru ideju kojoj svatko pridonosi na svoj način – kaže Kristina, kreativna urednica u časopisu “moja4zida”. Mladi produkt-dizajneri autori su niza domišljatih kreacija, među kojima su najpoznatije kristalne svje- tiljke Plami, nadahnute dobrim kućnim duhovima Domaćima koji iskaču iz vatre u “Šumi Striborovoj”.

Plami je majstorski ručni rad, proizvode ga staklopu- hači u poznatoj slovenskoj Staklarni Rogaška. Kristina i Filip osmislili su i svjetiljku Slide s pokretnim, prilagodljivim metalnim sjenilom na drvenom štapu, a drvene su i njihove čaše Bu moderna verzija tradicionalne dalmatinske bukare za vino. Domaćim vrstama drva posvetili su posebnu pozornost i u dizajnu novog stola Stable u suradnji s vinkovačkim proizvođačem ekonamještaja ERA, a prošloga tjedna na Danima Orisa na Lošinju predstavili su kolekciju hotelskog namještaja koji proizvodi DI Čazma.

– U dizajnu nam je jako važna jednostavnost i iskrenost prema materijalu. Minimalizam, ali nipošto hladan, nego minimalizam s poetičnošću, emocijom – kažu Kristina i Filip koji će u svibnju nastupiti na Tjednu dizajna #tdzg Expo u zagrebačkoj Laubi. Pla- niraju otvoriti vlastiti studio i web-shop, a već imaju pune ruke posla s dizajnom proizvoda za novi inoze- mni brend koji stiže na tržište iduće godine.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".