Dizajn à la carte

Nakon nešto više od godine dana otkako je otvoren, Croatian Design Superstore potvrdio se kao platforma koja nudi najbolje od domaćeg dizajna, no isto tako i kao veliki zamašnjak u pretvaranju Martićeve zone u vrlo, vrlo cool kvart.
Vidi originalni članak

Da Zagrebom izgubljeni lutaju Ivica i Marica, lijepo oblikovanih predmeta gladna djeca, a da se strašna vještica u nekoj uvrnutoj verziji priče braće Grimm bavi dizajnom, ovo dvoje bi s lakoćom bilo namamljeno u klopku. Umjesto da, kao u originalu, navale na kućicu od kolača i čokolade, prvo bi noseve zalijepili za izlog u Martićevoj ulici, a zatim kao opčarani ušli u crveni interijer Croatian Design Superstorea... Ipak, najgore što bi im se dogodilo bilo bi da iziđu vrećica punih hrvatskog dizajna.

Zaplet ipak nije tako strašan kao u Grimmovih. Ono što je počelo kao putujuća izložba hrvatskog dizajna u Dubrovniku, Zadru i Rovinju prije nešto više od godinu dana pretvoreno je u Croatian Design Superstore, platformu koja na tržištu nudi najbolje od najboljeg kad je riječ o domaćoj dizajnerskoj produkciji. U CDSS-u zastupljeno je oko 150 predmeta koje potpisuju renomirana imena domaćeg dizajna. Tu se prodaju namještaj, igračke, uporabni predmeti, a značajan dio čini i gastroponuda. Zapravo, riječ je o hibridu dućana, kafića, prostora za sastanke, grafičkog i dizajnerskog studija, a kad uđete, čula ne budi samo žarka crvena boja zidova.

Mnoge biste predmete odmah ponijeli kući, a ako baš ne možete, užitak je razgledavati ih, dodirnuti, domišljati se kako funkcioniraju (i kako bi se uklopili u neki prostor): šaljiva stvorenja iz ormara Gloopy, Žvig, čašica za eksanje rakije, pametne igračke Oblo i Logiq Tower, torbe s antiturističkim sloganima, kabanica Kaplja, Puu set za posluživanje, lampe Shift, rokovnici Acro, najfinije Bagalo čokolade, Iskrena vina Matković, Oleum Viride maslinova ulja, Šenoino Zlatarevo zlato prevedeno na engleski, kuharica Mrvica svaki dan, Nest zdjela, kolekcija Hommage à Remington, svjetiljka Model...

Posljednjih godina domaći dizajneri pronalaze inspiraciju i u proizvodima povezanima s turizmom; rezultat su suveniri koji kvalitetom daleko odskaču od kiča koji se obično podrazumijeva pod tim pojmom. Baš stoga su turisti među prvim posjetiteljima koji ujutro, odmah po otvaranju, kroče u trgovinu.

Croatian Design Superstore otvoren je s misijom osnaživanja hrvatskog dizajna i domaćih dizajnera. Izlažu se sjajni primjerci, bilo da je riječ o maloserijskim, obrtničkim, manufakturnim ili industrijskim proizvodima, a iza projekta, to već gotovo svi znaju, kao kreativna direktorica stoji Ira Payer, nagrađivana dizajnerica vizualnih komunikacija i ustrajna promotorica hrvatskog dizajna i dizajnerske profesije. Nakon uspješne priče s CDSS-om, Ira potpisuje i svojevrsni nastavak, Design District Zagreb, četverodnevni festival održan od 16. do 19. lipnja i jedan od najvažnijih kulturnih događaja ove godine u gradu.

U ovoj zoni su koncentrirani neki od najboljih dizajnerskih i arhitektonskih studija u Zagrebu, civilnih i umjetničkih udruga, kvart je prožet vrijednom arhitektonskom baštinom i to je bio povod za povezivanje ove mikroscene, pa su prazni i napušteni prostori oživljeni. Neke od tih točaka privlače nas u zonu Martićeve tijekom cijele godine. Croatian Design Superstore jedna je od njih.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".