Cool in Spain

Nije to teško u zemlji opuštenih ljudi i sjajne arhitekture. Primjer: Praktik Metropol, madridski hotel koji potpisuje Lazaro Rosa-Violan,
Vidi originalni članak

Ne postoje dva ista hotela, čak i kad su dio istog lanca. Boje, oblici teksture, miris, atmosfera, šarm...i onaj osjećaj uzbuđenja kad kročite na mjesto koje će idućih nekoliko dana biti vaš novi dom.

Za Praktik hotele to posebno vrijedi, čak i kad je uređenje nekih od njih potpisao isti dizajner. Španjolski "lančić" boutique hotela za sad ima pet objekta i svaki je jedinstven. U Barceloni ih je četiri - Praktik Bakery poseban je po velikoj pekari integriranoj u prostor u prizemljuiz koje se hotelom širi zamamni miris svježeg kruha; priča Praktik Vinotece posvećena je vinu.

Zidove zajedničkih prostorija krase nizovi vinskih boca koje, naravno, nisu tu samo za ukras - čaša vina nudi se na svakom koraku, a "vinski" detalji ukljčeni su u dizajn soba. O zelenom Praktik Gardenu dovoljno govori ime, dok je Praktik Rambla potpuno drukčiji od triju prethodnika.

Smješten od jednoj od najljupkijih građevina u gradu, kući obitelji Climent Arola, sa zaobljenim balkonima, mramornim stubištma i jonskim stupovima djeluje najviše starinski. Praktik Metropol jedini je od "braće" koji se smjestio u glavnom gradu Španjolske i posebno nam je zapeo za oko. Nalazi se na tzv. madridskom Broadwayu, u ulici Gran Via, gdje je većina kazališta, kinodvorana, ali i trgovina.

Dio ulice u kojoj je Praktik Madrid izgrađen je početkom 20. stoljeća pa tako i zgrada hotela s fasadom od svijetlog kamena i mramora te mnoštvom balkona i zora odražava luksuz tog vremena. U prizemlju kojim
dominiraju staklo, nevjerojatno očuvano drvo i lijevano željezo nekada su bile prostorije poznate draguljarnice Aleixandre. Možda se ljepoti arhitekture divio i Ernest Hemingway koji je kao strani dopisnik radio prekoputa, u neboderu “Telefónice”?

Zgrada je potpuno renovirana, zadržavši izvana otmjeni stil po ukusu europske buržoazije s početka prošlog stoljeća, no iznutra... Uređenje interijera potpisuje Lázaro Rosa-Violán, nagrađivani španjolski stručnjak za uređenje interijera kojeg nazivaju “urbanim arheologom” i “lovcem na stil”.

U svom portfoliju ima mnogo restorana, barova i hotela (i dva Praktik Hotela u Barceloni) u Španjolskoj, Parizu, Rimu, Buenos Airesu... Svaki detalj, komad namještaja, tkanine, svaka umjetnina u Violánovoj su kreaciji na svom mjestu; interijer je skladan, a vizualno jak.

“Dizajner interijera je glumac” rekao je jednom. “Mora se preodijevati, mijenjati uloge, razumjeti novi lik i integrirati ga u svoj karakter.” Njegova vještina da reinterpretira dizajnerske ikone, poštujući kulturu i stvarajući savršenu estetiku neupitna je. Miran, udoban i moderan luksuz (iako ovo nije skup hotel, da ne bude zabune) zrači iz svakog kutka.

Drveni podovi, bijeli zidovi i mnoštvo dizajnerskih detalja stvaraju vrlo toplu atmosferu, a izgubljena nije ni mrvica stare elegancije. Sobe su vrlo ugodne, prozračne, s velikim francuskim prozorima ili balkonima, a želite li doista poseban doživljaj, postoji i nekoliko soba smještenih na zaobljenom uglu zgrade s panoramskim pogledom od 180° na madridske krovove.

Na vrhu su zgrade sobe s pogledom na nebo. Na devetom se katu nalazi i terasa s ležaljkama – mjesto za odmor nakon cjelodnevnog obilaska znamenitosti, visoko iznad ulične buke.

U hotelu je i restoran Tapa Tapa s ponudom više od pedeset vrsta tapasa. Restoran je otvoren do ponoći, a petkom i subotom, onako španjolski, do ranih jutarnjih sati. Španjolci, naime, izlaze kasno. Restorani zjape prazni do deset navečer kad je uobičajeno vrijeme za susret s prijateljima i razmišljanje o večeri.

Pa, kad ste u Madridu, ponašajte se kao Madriđani. Uostalom restoran je vrlo ugodno uređen – drvo, metal, moderna rasvjeta, industrijski dizajn pomiješan s vintageom i modernim elementima u očaravajućem spoju. Lako možete zamisliti da tamo provedete noć.

A i tapasi fino izgledaju...

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".