Chic Francuskinje

O jedinstvenom stilu Francuskinja napisane su knjige. Kad je riječ o modi, kao da svaka žena u Parizu ima taj neopisivi “je ne sais quoi”, čiji ključ nije ni u odjeći, ni u frizuri, ni u make-upu, niti u količini novca potrošenog na njih. Riječ je o stavu. I stilu života. Počelo je s Coco Chanel, sad je na redu nova generacija “it” cura.
Vidi originalni članak

Toliko je puta stil Francuskinja opjevan da je čudno što se netko nije sjetio patentirati ga i prodavati – kad bi to bilo tako lako.  Možda pomognu savjeti šest francuskih “it” cura, ako ni zbog čega drugoga, onda zato da vidimo kako Francuskinje razmišljaju.

Clemence Poesy, glumicu eterične ljepote iz Harryja Pottera i zaštitno lice modne kuće Chloé, možemo opisati kao casual, s puno smisla za udobnost. Nosi prevelike džempere, često posuđuje komade iz muških kolekcija, doda pokoji chic modni dodatak poput kožnog clutcha ili velikog šešira i... voila! Pariška “it” cura koja može zabljesnuti u jednostavnom outfitu s tajicama, košuljom i sakoom od tvida jednako kao i u haljini koja ističe figuru. Njezina tajna? “Odjeća mi je uvijek nabacana na hrpi na jednoj fotelji. Obično izvučem nekoliko komada koji nisu na samom vrhu i to je to. I, da, ne volim se često preodijevati”, kaže Clemence.

S karijerom Aymeline Valade, skejterice, modela i glumice, rastao je i njezin stil, a odjećom točno izražava tko je. Voli jednostavne stvari, nepretenciozne, no ima dovoljno hrabrosti prekršiti i najčvršće pravilo i na crvenom tepihu se pojaviti u ravnim petama. Odakle ta smionost? “Iz potrebe da se u odjeći osjećam ugodno. Visoke pete za mene su previše damske, ne mogu svim srcem prigrliti tu ženstvenost pa često izgledam nekonvencionalno, ali to sam ja. Biram ono što mi najviše odgovara, i fizički i mentalno.” Valade je pravi primjer francuskog stila. Jedva nosi više od tri boje, s daškom elegancije i cool stavom u isto vrijeme, chic bez previše truda.

 Upravo o tome priča i Denni Elias, pariška modna blogerica (Chic Muse) meksičkog porijekla. Što je najveći modni “faux-pas”? “Kad se previše trudite da izgledate dobro. Najbolji način da pokažete svoj stil jest da se odijevate potpuno slobodno. Ono što jeste morate vidjeti i u zrcalu kad se odjenete.” Sve o stilu naučila je od mame i starije sestre koje s modnim biznisom nemaju veze jer stil se u Francuskoj, kažu, prenosi s generacije na generaciju. Nijedna od njih tri iz kuće ne izlazi bez visokih potpetica. Njezin je izgled dramatičan, zaštitni znakovi su punđa na vrhu glave, debela linija tuša na očima i crvene usne. Voli upadljive komade, krojeve, boje i motive.

Glumica, pjevačica i supruga DJ-a Marka Ronsona, Josephine De La Baume tvrdi da je zabavno odjenuti nešto ženstveno i glamurozno na premijeru,igrati tu ulogu, no u stvarnom životu Josephine je prava tomboy cura, nosi puno košulja, T-shirta i uvijek, uvijek čizme. Kao Parižanki novog vremena omiljeni brend je Saint Laurent Hedija Slimanea. Što misli o svjetskoj opsjednutosti “francuskim stilom”? “Mislim da je to počelo s francuskim novim valom i redateljima koji su slavili ‘la femme française’, što je tada značilo veliku ženstvenost. Mislim da se danas ljudima sviđa naša nonšalancija koja proizlazi iz grada, onog što jedemo,  odnosa prema starenju, make-upa kojim se koristimo vrlo malo. Više je to filozofija nego stil odijevanja."

Léa Seydoux, najnovija u nizu Bondovih djevojaka, prisjeća se kako je s dvanaest godina nažicala Christiana Louboutina da joj daruje par svojih štikli iako do tada na visoke potpetice još nije stala. Bio je tatin najbolji prijatelj, no Lea je bila vrlo, vrlo ponosna na svoj ulov. Danas Lea vješto miješa superluksuzne komade (u malim dozama) s mnogo jednostavnih komada. Crni blejzer, bijela majica, traperice i neki od Hermèsovih šalova koje obožava tipičan su outfit

Francuskinje su sve smionije. Što ne znači da više ističu tjelesne atribute nego da se koriste s više boja i uzoraka. Finu ravnotežu ipak održavaju bazičnim komadima i bojama.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".