25hours hotel - spoj duhovitosti i ludog dizajna

FOTO: 25hours hotel FOTO: 25hours hotel FOTO: 25hours hotel FOTO: 25hours hotel FOTO: 25hours hotel FOTO: 25hours hotel FOTO: 25hours hotel
Svi volimo duhovite ljude, kako ne bismo i hotele? 25hours u Beču odiše humorom koji podupire izvanredan dizajn u svakom detalju, piše Andrea Široki.
Vidi originalni članak

“Svi smo ovdje ludi” (“We are all mad here”) – veliki je natpis s crvenim i žutim slovima koji stoji iznad ulaza u bečki 25hours hotel. Ako vas ne odvrati od ulaska, a neće jer, pretpostavljamo, znatiželja će prevladati i kod najuštogljenijih, privući će vas poput magneta. Kad uđete, uvjerit ćete se da nisu lagali ni riječi. Ovo je doista ludo, prva je misao pri pogledu na interijer. Nigdje drugdje nećete doživjeti da vas u san prate gutači vatre i krotitelji tigrova, s ponosom kažu u ovom osebujnom hotelu čije je cijelo unutarnje uređenje inspirirano – cirkusom, nadrealnim, neodoljivo privlačnim, mnoštvom iznenađenja. Smješten na početku muzejske četvrti austrijskog glavnog grada, tek je jedan od sedam hotela iz istoimenog lanca koji pokriva Njemačku, Austriju i Švicarsku. Svi su članovi Design Hotelsa, u kojem je dvjesto pomno izabranih svjetskih hotela, no ovaj je po uređenju interijera doista jedinstven. Gutači vatre, smione jahačice, klaunovi, krotitelji zmija, akrobati na trapezu, bacači noževa... Svi su našli svoje mjesto u 25hours hotelu u Beču, točnije na njegovim zidovima.

Njegovo uređenje potpisuje studio Dreimeta iz Augsburga, a inspiraciju cirkusom (prvi se u Beču otvorio 1808., u Prateru) razradili su do najsitnijih detalja. Cirkuske predstave, kombinacija defilea nakaza, prilike da zavirite u daleke zemlje i vodviljske zabave na svom su vrhuncu bile početkom 20. stoljeća. Danas domorodac s Papue Nove Gvineje više nikog ne bi fascinirao, žene nemaju brade, a velike mačke mahom su zaštićena vrsta, no seksipil cirkusa nije nestao. Mnogo je poveznica između 25hours i šatorskog spektakla. Naglasak je na neobičnom, eklekticizmu, suprotnostima, mašta caruje. Cirkus je uvijek na putu, baš kao i gosti koji pristižu u hotel. Okruglu cirkusku arenu prizivaju okrugli tepisi, pregrade u multifunkcionalnim prostorima su poput rešetki kaveza sa životinjama, ima ovdje i ogledala koja iskrivljuju sliku. Mnogo je tipične cirkuske boje, crvene. Općenito vladaju jarke boje, i u zajedničkim prostorima i u sobama. Umjesto da se uzme retro asesoar, dizajner Armin Fischer odlučio je sakupiti originalne predmete iz zlatnog doba cirkusa. Tako su se ovdje našli žonglerski čunjevi, žice trapeza, stolci, lampe. Sa svojim je timom obišao desetke i desetke buvljaka smatrajući da ove memorabilije pričaju mnogo bolju priču. Svi su predmeti obnovljeni, obojeni, zamijenjene su neispravne žice. S različitih su strana došli i stolovi, fotelje, kaučevi... “Sve je u cirkusu iluzija, privremeno. Sve se učas može razmontirati i nestati”, kaže Fischer. Željeli smo da i hotel izgleda kao improvizacija, ali ne nedovršena, te da bude udoban.

Zidove iznad uzglavlja u sobama oslikao je umjetnik Olaf Hajek. Prizori iz cirkuske arene oslikani živim bojama, žutom zelenom, tirkiznom, dominiraju prostorom stvarajući posebnu atmosferu u svakoj sobi. Sobe su rangirane po veličini, od M do XL veličine (45 m2) dok su na petom katu apartmani s panoramskim pogledom, neki i s vlastitom terasom i kadom pod vedrim nebom. 25hours po svim je parametrima daleko od Beča s razglednica, njegovih kavana i otmjenih palača. Nalazi se u sedmom okrugu, u četvrti koju uspoređuju sa Sohoom ili berlinskim Berlin-Mitte, a zgrada u kojoj je hotel izgrađena je 1971. i bila je studentski dom. Ulice oko hotela pune su unikatnih butika, ateljea mladih dizajnera, alternativnih trgovina, a klubovi i restorani niču poput gljiva ujesen. Iza ugla je i muzejska četvrt... Preporučljivo za urbanu kozmopolitsku klijentelu.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".