Glavni sastojak su, pogodite, zobene pahuljice koje u ovoj kombinaciji imaju sasvim drugačiju I finiju ulogu. Osim što zobene pahuljice sadrže minerale poput cinka, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana, djeluju na snižavanje kolesterola i prevenciju bolesti krvnih žila. Također pune su vlakana te vitaminaI A. Orašasti plodovi puni su vlakana, bjelančevina I zdravih masnoća i nezaobilazan su dio zdrave prehrane.
Za ono slatko u ovoj kombinaciji zasluženo je suho voće, malo meda i tamna čokolada. Zdravo, ali ipak šećerno te zbog toga ostanite na tri keksića po obroku.
Sastojci:
- 2 šalice sitnih zobenih pahuljica
- 1 šalica integralnog brašna
- 100g lješnjaka
- 100g oraha
- 100g tamne čokolade (70% kakaa)
- 70g grožđica
- 1 žlica meda
- 2 jaja
- 2 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 naranča
- prstohvat soli
- 150g maslaca
Priprema:
Nasjeckajte lješnjake, orahe i grožđice, tome dodajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, med i cimet. Jaja pjenasto izmutite sa vanillin šećerom te lagano umješajte u već pripremljene sastojke. U smjesu naribajte koru naranče, a u međuvremenu otopite maslac na laganoj vatri. Svemu dodajte otopljeni maslac I sok od polovice naranče. Na kraju, nasjeckajte komadiće čokolade I umiješajte u smjestu.
Na pleh postavite papir za pečenje i na njega slažite keksiće. Ako imate, poslužite se okruglim rezačem za kekse kako bi bolje stisnuli smjesu i kako bi svi bili iste veličine.
Pecite 15-20 minuta na 170 stupnjeva. Kada izvadite iz pečnice odmah maknite papir i keksiće sa pleha i pustite da se ohlade.
Po želji i ukusu možete mijenjati omjer ili vrste orašastih plodova I suhog voća. Umjesto cimeta, dobra alternativa jednako jakog mirisa je kokos. Igrajte se kombinacijama. Poslužite uz šalicu zelenog čaja, ali ne pretjerujte s količinom.