Barem savršeno

MakNaKonac nije samo slastičarnica. Na meniju su mala remekdjela iza kojih stoji mnogo promišljanja, kušanja i trenutačne inspiracije Petre Jelenić. Slatki zadatak za Tanju Božić
Vidi originalni članak

Svaki kolač ima svoju priču... Iza njega stoji promišljanje, pokušaji, pogreške, kušanje, razgovor, sve prije no što ga ukrase i stave u vitrinu prve zagrebačke pâtisserie, MakNaKonac. Ondje je Petra Jelenić ljubav prema slastičarstvu, spretnost i znatiželju izbrusila u priču o mjestu na kojem se slastice kupuju, ali i mje- stu na kojem se o njima raspravlja, savjetuje, isprobava . Nema kompromisa, u Petrinu butigu može samo najbolje – domaće, neprskano, organsko, od limuna, naranči, višanja do maslaca, vrhnja, najboljih čokoladnih kaleta koje stižu iz Belgije, cimeta. MakNaKonac nije slastičarnica u kojoj možete zasjesti i uz kolač uzeti čašu vode s police. Ondje se, baš kao i kod Ladurea u Parizu, stoji u redu da biste kupili krhki macaron i dru- ge slastice pa u njima uživali kod kuće. Ako izdržite do kuće...

“Biram domaće namirnice i voće jer tako su arome bogatije, moćnije. Možda, ali samo možda, to voće vizualno nije savršeno kao ono iz samoposluga, ali je zato okus bajka”, priča Petra. Ako joj čokolada nije do- voljno dobra, izmiješat će je sama, vaniliju će naručiti s drugog kraja svijeta i paziti na svaku mrvicu, a pred ekstraktima i umjetnim aromama prezirno će otpuhnuti. Petra je naprosto žena sa stavom, zna što želi i ne pristaje ni na što osim kvalitete koja je najvjerniji pratitelj onoga što ona daje – kreativnost i znanje. Neobično je ime patiserija dobila, kaže, zbog njenog karaktera jer voli red i teži tome da sve bude – barem savršeno! A i mak joj je omiljena namirnica. Najdraži kolač joj je njezina inačica Bretonki, od jabuka, trešanja, krušaka, ovisno o sezoni. Pred njezinim kreacijama u najdublji se naklon svijaju i najrazmaženiji ljubitelji slatkog. Učila je od vrhunskih majstora slastičara, predana poslu do posljednjeg atoma, Petra je obišla dobar dio svijeta, a put koji u slastičarstvu prati i danas otvorila su joj vrata chefice slastičarstva u luksuznom hotelu u Dubaiju. “Nove kulture, namirnice, stil života... sve me to intrigiralo i imala sam prilike učiti i usavršiti se. Taj dio karijere je dragocjen”, priča.

MakNaKonac studio je u kojem se kolači pomno osmišljavaju pa tako uz “stalnu postavu” koju čine Mak na Konac, Gia, Bretonke, Čiiz, CB a nije, Tart čokolada... i još nekoliko kolača koji imaju vjernu publiku, Petra još desetak vrsta mijenja prema sezoni, ali i prema vlastitoj inspiraciji. Odande, brižljivo zapakirani, odlaze na stolove onih koji cijene Petrin rad.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".