Art, ljubav, razvod

Dva umjetnička i bračna para govore kako je to kad vas spoje i ljubav i kreativnost. Kako se te energije dopunjuju i hoće li jedna prevladati? I što kad ljubav prestane? Može li umjetnost preživjeti?
Vidi originalni članak

PRIČA PRVA

Sabina Herman pjevačica je umjetničkog imena Queen of Sabe, a njezin suprug Zlatimir Zalović voli zasvirati u slobodno vrijeme. Uz večeri ispunjene zajedničkim svirkama koje ih opuštaju, ovisupružnici uspješno vode i obrt za razvoj mobilnih aplikacija. 

"Prvo nas je spojila ljubav. Upoznali smo se prije otprilike šest godina. Brzo smo shvatili da volimo iste stvari, imamo slične želje i životne ciljeve. Ja sam se osjećala kreativno i imala tisuću zamisli, on je bio spretan i odličan u svemu što radi, a i otvoren za sve moje ideje. Nije prošlo puno dok nismo odlucili pokrenuti vlastiti posao i otvoriti mali kreativni studio", započela je njihovu priču Sabina.

Upustivši se u organizaciju vlastitog vjenčanja, Sabina i Zlatimir pokrenuli su svoj prvi zajednički projekt “Moje vjenčanje”, portal i web aplikaciju za buduće mladence.

"Kao tim funkcioniramo odlično, što naravno ne bi bilo moguće da nemamo dobru komunikaciju. Što se tiče eventualnih grešaka, toga može uvijek biti, ali zajedno smo i u tome. Sve je lakše riješiti kad imate zajednički interes", smatra glazbenica i web stručnjakinja, dodajući kako joj je sa suprugom lakše raditi jer su karakterno vrlo slični, a i može biti produktivnija, više se izraziti i imati veću slobodu u stvaranju. Slično je i sa glazbom.

Kada ne nastupa službeno “Queen of Sabe” večeri sa obitelji uveseljava notama.

"Imamo svoje kasnonoćne 'jamminge' u kojima sviramo sve i svašta, to nam je svojevrsni odmor od posla. Često zajedno radimo na novim pjesmama i naravno da inspiriramo jedan drugoga. Nas je otpoČetka, između ostalog, povezala i glazba. Kako se sama njome bavim vec duže vrijeme, Zlatimir je uz mene poceo svirati gitaru. Danas mi puno pomaže u koncertima, vježbanju i slično. On je sav u riffovima, a ja u pisanju pjesama pa je kod kuće uvijek zabavno i glasno. I kćer Tara doprinosi tome", smije se svestrana glazbenica.

Oboje su vrlo predani poslu pa im dani znaju proći “prikovani” uz radni stol, a uz djevojčicu koja ide u školu, dnevne su im obveze mnogobrojne. Ipak, još uvijek imaju mnogo elana da ih odrađuju sa velikim osmjesima. 

"Previše nas vuku volja i želja za razvojem nekih stvari na kojima strpljivo radimo već godinama. Ili pak ljubav prema zajedničkim hobijima. 

Kad vam je nešto zabavno i nešto stvarno volite, toga se teško možete zasititi. Za sada niti jedno od nas ne traži 'prostor za sebe'

Na neki način mi ga i imamo, ali svjesno ili nesvjesno mi ga unosimo opet u svoj zajednički rad", objašnjava mladi bračni par. Dio sloge možda leži i u činjenici da su poslove u svom kreativnom studiju razdijelili te se
svatko bavi svojim.

"Redovito se ne petljamo jedan drugome u posao. Najčešće što radimo u tom smislu je postavljanje rokova jedan drugome."

PRIČA DRUGA

Prvak baleta zagrebačkog HNK Azamat Nabiullin i njegova uskoro bivša supruga violistica Ana Marija Šir upoznali su se kroz ljubav prema glazbenoj umjetnosti i teatru, zaljubili, vjenčali i imaju dvoje prekrasne djece, Sašu i Ruslana. Unatoč tomu što njihov brak nije izdržao neke od prepreka te su i službeno pošli svatko svojim putem, Azamat i Ana Marija rado se prisjećaju ljepših vremena njihova zajedničkog života.

"Ana Marija i ja upoznali smo se u HNK u Zagrebu za vrijeme mog gostovanju u staroj produkciji “Orašara”. U ovom je slucaju teško reći je li nas spojila ljubav ili posao, ali činjenica je da smo se zapravo zaljubili na prvi pogled i to na sadašnjem radnom mjestu", objašnjava baletan.

A kao i na zajedničkom poslu i u zajedničkom im je domu uvijek bilo glasno i veselo, svakodnevica je bila prožeta odabranom muzikom.

"Kada idemo na putovanje ili izlet, prvo biramo muziku za put. Kada bih imao solističke nastupe, Ana Marija bi mi pomagala u odabiru muzike. Isto je i u mom pedagoškom radu. Kao dugogodišnja supruga baletana, ona razumije način na koji plesači doživljavaju glazbu",kaže Azamat koji ne skriva da mu je glazbenica u poslovnom smislu velika potpora.

Kroz zajednički i obiteljski život ovaj je umjetnički par sazrijevao, mijenjao se uz nove spoznaje, a pamte i “plodne” godine željenih ostvarenja.

"Oboje prštimo od ideja, često smo do jutarnjih sati radili zajedno. Pomalo smo jedno drugom utjecali i na muzički ukus. Ona je, primjerice, uz mene zavoljela ruski rock", kaže umjetnik, uz iskreno priznanje da nije čuvijek sve bilo “ružicasto” te da jedan dio bračnog brodoloma mogu pripisati svojim specificnim zanimanjima. 

"U našem je slučaju ljubav jako patila radi posla. Ipak je umjetnost struka kojoj se u potpunosti prepušta, koja zahtijeva veliku količinu emocija i puno odricanja, a ono podrazumijeva izbivanje. Uglavnom pripremam po dvije uloge u svakoj predstavi, a Ana Marija svira balete i opere. Često ima ujutro probu, a navečer predstavu",pojašnjava Nabiullin, koji smatra da u svakom braku i profesiji dolazi do zasićenja pa o osobama ovisi u kojem će smjeru nastaviti.

"Mi umjetnici uglavnom smo 'čudaci', možda je nama potrebno i više samoće, slobode i vremena sa svojim mislima. Ipak, jako mi je važno Ana Marijino mišljenje. Cijenim njen ukus i znam da je objektivna u prosudbi. I
ona mene dan danas pita za savjet, tako da je to mišljenje obostrano", zaključuje Azamat, koji je s bivšom suprugom, kako kaže,  u odličnim odnosima, kako radi njihovo dvoje djece, tako i radi nje kao osobe.

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".