5 je sati!

Čaj je užitak, navika, druženje, doživljaj. Sofisticiranu priču o čaju u Zagreb dovodi Bella Forma, novouređeni concept store s potpisom studija Franić/ Šekoranja. Fotografski zabilježio Duško Vlaović, a piše Tanja Božić.
Vidi originalni članak

“Čaj... je religija umjetnosti života”, zapisao je Japanac Okakura Kakuzo, autor “Knjige o čaju” bezvremenskog klasika svih ljubitelja čaja. Ritual pripreme i ispijanja čaja ravni su umjetnosti, a priča o čaju veže se za 2727. godinu prije Krista kada se kineski car Shen Nung na putu prema južnim pokrajinama carstva krijepio šalicom tople vode. Vjetar je u nju donio listić s grma koji je vodu obojio u zlatnožuto. Miris koji se razlio iz šalice bio je toliko savršen da mu se car morao pokloniti. Čaj su iz Kine u Japan donijeli budistički svećenici, a u Europu je stigao preko Portugala u 15. stoljeću. S mlijekom su ga prvi put pomiješali Englezi koji već stoljećima njeguju tradiciju “five o’clock tea time”. Nakon što je 1618. caru Alekseju poslužena prva šalica čaja, otvorila su se vrata popularnosti čaja u Rusiji pa se samovar uselio u ruske kuće. Praktični Amerikanac Thomas Sullivan smjestio je dragocjene listiće u vrećice i razvio filtar-čaj. U Njemačkoj se čaj ispija uz bombon, s malo vrhnja.

Sve to i još više naučite na radionicama u novouređenom carstvu čaja Bella Forme koja je u Zagreb, u novouređeni concept store čije uređenje potpisuje studio Franić/Šekoranja, dovela sofisticiranu priču o čaju. Ideja je bila postići funkcionalnost i dobar dizajn, no odabrali su teži put, a to je vrhunska kvaliteta u asortimanu Bella Forme. Dizajnerski promišljeni proizvodi renomiranih brandova na policama uključuju posuđe, porculan i najširi asortiman za pripremu i serviranje čaja. Mirisno putovanje svijetom čaja počinje pak prvim udahom zraka u kojem se miješaju arome osamdesetak vrsta čajeva u ponudi: bijeli, car svih čajeva za kojeg se beru samo najbolji listići, jedan od najskupljih, žuti, koji se proizvodi samo u Kini, puh-er-cha koji sazrijeva godinama, tamniji od crnog i nalik krvi, zeleni, crni, rooibos... Koji god odabrali odvest će vas do zemlje u kojoj je aromatični grm uzgojen. Ili pak kušajte neke od voćnih i biljnih infuzija jer čaj je užitak, navika, druženje, doživljaj. Neka vas vodi marokanska izreka: “Prva čaša je kao život – gorka, druga kao ljubav – slatka, a treća kao smrt – blaga.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".