Znate li što su to aktivni sastojci u njezi kože i kako odabrati ispravne za vašu kožu?

Uključivanjem pravih aktivnih sastojaka u svoju rutinu njege kože, možete poboljšati tonus, teksturu i cjelokupno zdravlje kože
Vidi originalni članak

Postoji velika vjerojatnost da ste mnogo puta čuli o prednostima retinola, hijaluronske kiseline, niacinamida i vitamina C. Možete čak koristiti nekoliko od njih svaki dan. No, jeste li znali da je jedna stvar zajednička svim ovim sastojcima? Svaki je aktivni sastojak koji cilja na određene probleme njege kože poput starenja ili suhe kože.

Aktivni sastojci su spojevi ili tvari koje se dodaju proizvodima za rješavanje specifičnih problema s kožom. Ovi sastojci često djeluju na kožne probleme kao što su akne, hiperpigmentacije ili starenje u interakciji s biološkim procesima ili strukturama unutar kože.

Uobičajeni aktivni sastojci u njezi kože:

- Alfa hidroksi kiseline (AHA): Ovo je vrsta kemijskog pilinga dobivenog iz biljaka koji može pomoći pri vlaženju i hidrataciji vaše kože, potaknuti proizvodnju kolagena te napraviti piling i zagladiti površinu kože.

- Beta hidroksi kiseline (BHA): BHA su još jedan kemijski piling. Topivi su u ulju i imaju protuupalna svojstva. Često se koriste za liječenje akni i umirivanje osjetljive kože.

- Retinol: Popularan sastojak za njegu kože, retinol je derivat vitamina A koji se često koristi u svrhu usporavanja starenja. Poznato je da povećava proizvodnju kolagena, ubrzava obnovu stanica i smanjuje pojavu finih linija i bora.

- Vitamin C: Vitamin C je popularan antioksidativni sastojak za njegu kože koji se nalazi u mnogim različitim proizvodima za njegu kože protiv starenja, posvjetljivanja i smanjenja bora. Neke potencijalne koristi uključuju poticanje proizvodnje kolagena i zaštitu kože od oštećenja slobodnih radikala.

- Niacinamid: Poznat i kao vitamin B3, nježan je sastojak za njegu kože koji pomaže ojačati prirodnu obranu vaše kože od stresora iz okoliša i podupire proces oporavka za uravnoteženiji i blistaviji ten. On je antioksidans, pomaže u kontroli proizvodnje masnoće, ujednačava ton kože, potiče hidrataciju kože i smanjuje upalu.

- Hijaluronska kiselina: Hijaluronska kiselina je popularan sastojak za njegu kože koji se nalazi u mnogim serumima, kremama i punilima. Poznato je po svojim hidratizirajućim svojstvima, a također može smanjiti pojavu bora.

- Ceramidi: Ceramidi su hidratantni sastojci za njegu kože koji pomažu obnoviti zaštitnu barijeru kože i zadržati vlagu.

Aktivne sastojke možete zamisliti kao pčele radilice u svojoj rutini njege kože. Svaki proizvod ima aktivne tvari, a neki ih imaju višestruko. Neaktivni sastojci su samo pomoćno osoblje – oni su tu da pomognu aktivnim sastojcima da rade i bolje prodiru u kožu.

Uključivanjem pravih aktivnih sastojaka u svoju rutinu njege kože, možete poboljšati tonus, teksturu i cjelokupno zdravlje kože, pa čak i obraniti se od stresnih faktora iz okoliša. Na primjer, sastojci poput retinoida i antioksidansa podržavaju prirodne mehanizme obnavljanja kože, potičući sintezu kolagena i neutralizirajući slobodne radikale koji mogu poremetiti cirkadijalni ritam i ubrzati starenje.

Prilikom odabira proizvoda za njegu kože s aktivnim sastojcima, važno je razmotriti koji problemi vas muče. Odatle možete potražiti proizvode s aktivnim tvarima koji ciljaju na te specifične probleme. Na primjer, ako ste zabrinuti za usporavanje starenja, želite potražiti retinol, peptide i hijaluronsku kiselinu.

Budući da neki aktivni sastojci mogu pridonijeti iritaciji, također je važno uzeti u obzir je li vaša koža osjetljiva ili nije. Dodatno, obraćanje pozornosti na formulaciju proizvoda, koncentraciju i kompatibilnost s drugim proizvodima za njegu kože može pomoći u sprječavanju nuspojava i maksimiziranju učinkovitosti.

Neki aktivni sastojci poput AHA, BHA i retinoida mogu potencijalno izazvati iritaciju ili osjetljivost kože, osobito ako se pretjerano ili neispravno koriste. Možete osjetiti simptome uključujući crvenu, suhu, ljuštenu ili upaljenu kožu. Stoga je važno polagano uključivati ​​nove aktivne sastojke u svoju rutinu njege kože, počevši od samo jednog dana u tjednu ili polako ih koristiti više. Upotreba previše aktivnih sastojaka odjednom također može biti problematična i isušiti vašu kožu, pa biste ih trebali odvojiti u svojoj rutini njege kože.

Neke aktivne tvari, poput AHA i retinoida, mogu povećati osjetljivost vaše kože na sunčevu svjetlost. Dakle, morate zaštititi svoju kožu od sunca tijekom cijelog dana kako biste smanjili rizik od opeklina i drugih negativnih učinaka sunca.

Boja s kojom će brinete 'doći na svoje': Popularan je izbor za proljeće, a kosa s njom izgleda luksuzno
'Pratim trendove, ali ima puno toga što ne bih nosila, pogotovo nešto što svi nose'
Dobro odijelo je must have proljetne garderobe: Zgodna crnka odlično ga kombinira s tenisicama!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".