Znate li što su milije, sitne bijele 'kvržice' koje se pojavljuju na licu? Može ih uzrokovati i - hidratantna krema!

Jednom kad se pojave, nije ih lako ukloniti, pogotovo ako se nalaze u blizini osjetljivog okoloočnog područja, a uvijek je potrebno potražiti pomoć dermatologa.
Vidi originalni članak

Milije - možda niste čuli za taj izraz, ali je gotovo sigurno da ste ih vidjeli. Jeste li se ikad pitali zašto dosadni, bijeli i tvrdi prištići s lica ne nestaju? Pa, vrlo je vjerojatno da to uopće nisu prištići ni akne, nego - milije koje se još nazivaju i mliječnim mrljama. 

Najčešće se pojavljuju na području oko očiju, no zapravo se mogu pojaviti na različitim mjestima. Jednom kad se pojave, nije ih lako ukloniti, pogotovo ako se nalaze u blizini osjetljivog okoloočnog područja. Stručnjaci ne preporučuju da ih samostalno uklanjate, nego da potražite pomoć dermatologa ili kozmetičara. 

Prije nego što se bacimo na savjete stručnjaka vezane za sprječavanje milija, objasnit ćemo o čemu se zapravo radi. Milije su, dakle, male bijele ili žućkaste tvorevine načinjene od keratina. Stručnjaci za Glamour objašnjavaju da je riječ o proteinu koji se nalazi u vanjskom sloju kože. Formiraju se od nakupljenih mrtvih stanica kože koje ostaju zarobljene u porama, kao i od ostataka sebuma. Najčešće se stvaraju oko očiju, na obrazima i na nosu. 

Lana Biželj: "Trebalo mi je deset godina da prihvatim svoje keloide. Danas sam bolje no ikad"

 

Za razliku od drugih oblika nepravilnosti na licu, milije se mogu pojaviti iz 'vedra neba'. Međutim, neki su ljudi skloniji milijama od drugih, primjerice osobe s masnom kožom. Osim toga, postoje i određene stvari za koje se zna da potiču milije. Tu se ističu guste, hranjive kreme za lice pa bi osobe sklone milijama trebale razmotriti blaže alternative. Guste kreme, ako ne odgovaraju koži, mogu začepiti pore, a komedogene kreme i losioni mogu spriječiti ljuštenje mrtvih stanica epiderme kože, što će potencijalno dovesti do stvaranja milija. 

Odgovor na pitanje kako se riješiti milija glasi - kod dermatologa. Svaki pokušaj da ih se riješite kod kuće mogao bi dovesti do infekcije ili stvaranja ožiljaka. Za uklanjanje milija potrebna je stručna ruka, osobito ako se nalaze na kapcima ili u blizini očiju. 

Ako ste skloni milijama, teško da ćete potpuno spriječiti njihovo nastajanje. Ipak, u tome vam može pomoći piling koji je ključan za sprječavanje milija. Područje oko očiju može biti nezgodno jer zahtijeva 'delikatnu" njegu, no na području nosa i obraza možete koristiti tretmane s kiselinom. Tu se ističi AHA kiseline poput glikolne ili BHA kiseline poput salicilne - u toniku, sredstvu za čišćenje lica ili kao klasičan kućni piling skinut će mrtve stanice kože i regulirati stvaranje sebuma. 

Redoviti piling nužno je provoditi promišljeno, odnosno s njim ne treba pretjerivati kako ne biste uništili barijeru kože. Počnite polako, jednom tjedno, a ako niste sigurni, razgovarajte s dermatologom koji će vam preporučiti idealnu rutinu njege kože. 

Također, umjesto o gustim i masnim kremama, razmislite o laganijim varijantama koje neće začepiti pore. 

 

 

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".