Znate li što se događa s kožom lica kad prestanemo nositi šminku?

Ovih su tjedana mnogi pustili kožu da 'diše', a evo što se s njom zapravo događa kad ne stavljamo make up
Vidi originalni članak

Dobra stvar izolacije definitivno je ta što nam koža konačno odmara od svakodnevne šminke. No, jeste li se ikad zapitali što se zapravo događa s licem kad ne nosimo šminku? Portal The List prenosi riječi dermatologa, a benefita je uistinu mnogo: smanjuju se pore, manje je alergijskih reakcija, infekcija, koža više nije toliko suha... No, idemo redom!

U galeriji pogledajte najpopularniju frizuru za izoalciju, gotovu u pet minuta:

FOTO: Instagram @rejuvenationsalon FOTO: Instagram @grazia_si FOTO: Instagram @jennychohair FOTO: Instagram @ashley_moore_ FOTO: Instagram @_thefab3 FOTO: Instagram @hagel_shop_de

Manje pore

Puder, rumenilo i bronzer izgledaju odlično, ali ispod površine, čestice šminke se skupljaju u porama. Zajedno s onečišćenjem iz okoliša kojem je naša koža svaki dan izložena, skuplja se prljavština i uzrokuje zatvaranje pora, a one se s vremenom počinju i povećavati. Iako ne možemo napraviti ništa da promijenimo veličinu pora, odmor od šminke, kao i redovito čišćenje pora minimizirat će nakupljanje sitnih čestica unutar pora, zbog čega će one postajati sve manje, a lice zaglađenije. 

Manje prištića

Što više šminke nosimo, više toksičnih stvari stavljamo na lice, a ne treba zaboraviti ni na bakterije i prljavštine koje se nakupljaju na make up četkicama, bez obzira na to koliko ih redovito čistimo. Svaka takva klica zatvara pore i istovremeno uzrokuje upale koje zatim dovode do pojave prištića na licu koje, kasnije, pokušavamo prekriti s još šminke i time pogoršavamo situaciju. Dermatolozi tvrde da je šminka glavni izbor problema s kožom i akne za više od 30 posto žena. 

U videu pogledajte kako kod kuće skinuti trajni lak:

Koža više neće biti toliko suha

Šminka može spriječiti proces prirodne obnove kože, osobito ako se slučajno dogodi da navečer preskočite skidanje šminke i čišćenje lica. U tome se nalazi veliki problem jer lice nije čisto, a samim time otežan je proces u kojem se mrtve stanice kože zamjenjuju novima. Mrtve se stanice nakupljaju pa koža postaje izrazito suha. 

Manje alergijskih reakcija

Parabeni, sulfati i metali su sastojci koje možemo pronaći u dekorativnim i preparativnim proizvodima za svakodnevnu upotrebu. Nažalost, oni mogu uzrokovati i kožne alegije. Alergije na šminku najčešće se manifestiraju u obliku iritacije, crvenila, suhih mrlja na koži. Ako dođe do tog, odmah prestanite koristiti proizvod za koji mislite da je uzrokovao reakciju. Nenošenje šminke može pomoći u pročišćavanju kože, kao i u ublažavanju simptoma alergijskih reakcija. 

U galeriji pronađite savršene manikure koje možete napraviti i kod kuće:

FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune

Smanjena pojava bora

Iako možda zvuči kontradiktorno, preparati koji se koriste za prekrivanje bora i tamnih mrlja na licu, mogu ih još više pogoršati, tvrde dermatolozi. Tijekom vremena, šminka se počinje nakupljati u bore i fine linije i tako privlači pozornost na dijelove koje pokušavamo sakriti. Umjesto nanošenja šminke, možda je bolja ideja nositi prirodan look kako bi se koža odmorila, a samim time i dobila mladenačkiji izgled. 

Mladenačkiji izgled

Mnogi misle kako im je šminka potrebna da bi izgledali mlađe, no ona može uzrokovati i preuranjeno starenje. Primjerice, koža oko očiju je jako osjetljiva pa treba biti vrlo pažljiv kad se nanosi make up ili preparativna kozmetika. Trljanje osjetljive kože u okoloočnom području uzrokuje da koža gubi elastičnost te se počinju stvarati bore, tvrde dermatolozi. Također, može doći do smanjene proizvode kolagena, kao i do pucanja kapilara. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".