Znate li što je ektoin? Učinkovit sastojak za njegu kože koji ćete odmah poželjeti imati u svojoj rutini

Nismo mogli ne primijetiti koliko se ektoin u posljednje vrijeme hvali kao aktivni sastojak koji morate imati u proizvodima za njegu kože
Vidi originalni članak

Svakih nekoliko godina, sastojak za njegu kože o kojem ste čuli malo ili ništa postaje 'it' sastojak, onaj koji se odjednom čini nezamjenjivim u svakoj rutini njege kože. Posljednjih godina hijaluronska kiselina i niacinamid postali su jedni od najpopularnijih sastojaka i vode glavnu riječ u rutini njege kože, no zadnji sastojak koji je naglo postao popularan je – ektoin.

Nismo mogli ne primijetiti koliko se ektoin u posljednje vrijeme hvali kao aktivni sastojak koji morate imati u proizvodima za njegu kože. Iako već desetljećima lebdi u svijesti kemijske zajednice, brojni brendovi ljepote tek su nedavno lansirali formule koje ponosno ističu njegovu prisutnost. No, zašto se dogodila ta nagla svijest o ektoinu i što je on zapravo?

Ektoin, otkriven 1985. godine, je aminokiselina koja se nalazi u nekoliko vrsta bakterija i koja je izvedena iz njih, ali neka vas riječ "bakterija" ne obeshrabri. U ovom slučaju, to je zapravo jako dobra stvar. Konkretno, kaže certificirana dermatologinja Shereene Idriss: “To je ekstremolit koji se ekstrahira iz ekstremofilnih mikroorganizama. Ekstremoliti pomažu zaštititi stanični integritet u ekstremnim vremenskim uvjetima.”

Ti ekstremni uvjeti uključuju slanost, pH, sušu, temperaturu i zračenje, kako prenosi Glamour. “Ektoin je relativno mala molekula koja se lako veže na molekule vode i stvara komplekse", kaže Idriss. "Ti kompleksi zatim okružuju stanice, enzime, proteine ​​i druge biomolekule formirajući zaštitne, hranjive i stabilizirajuće hidratacijske ljuske oko njih."

Kao rezultat toga, ektoin može zaštititi stanične membrane od kemijskih i fizičkih oštećenja, smanjujući oksidativni stres i stanične upale.

Koje su prednosti ektoina za njegu kože?
Ektoinova najbolja prednost je zaštita, on zapravo stvara zaštitni štit za kožu. Štiteći od vanjskih faktora stresa, također nudi zaštitu od plave svjetlosti i zagađenja. Također pruža zaštitu od UVA/UVB i vidljivog svjetla na staničnoj razini i poboljšava oštećenje kože. Osim što je mala, ali moćna zaštita kože, ektoin se povezuje s poboljšanjem kožne barijere, smanjenjem transepidermalnog gubitka vode i boljom elastičnošću kože. 

"To je prirodno sredstvo za vezivanje vlage", kaže Idriss. “Odličan je za zaglađivanje grube i ljuskave kože i može smanjiti upalu. Djeluje i na linije i bore pružajući dugotrajnu hidrataciju.” 

Ektoin se lijepo slaže s gotovo svakom zamislivom formulom za njegu kože, pojačavajući učinak sastojaka koji dijele njegove prednosti: "Ektoin može dobro funkcionirati s drugim hidratantnim sastojcima, uključujući one poput hijaluronske kiseline ili glicerina i sastojke koji jačaju barijeru poput ceramida", kaže sdermatologinja. U isto vrijeme, također pomaže smanjiti neželjene nuspojave drugih, oštrijih sastojaka. “Izvrsno djeluje u kombinaciji sa sastojcima koji uzrokuju upalu ili crvenilo poput AHA, BHA i retinoida, kako bi se ublažile njihove nuspojave.”

Što se tiče toga kako ga uključiti u svoju rutinu, Idriss kaže da su najučinkovitiji sustavi i emulzije na bazi vode, poput seruma i hidratantnih krema.

Krema za sunčanje treba se nanijeti i na usne; dermatolozi otkrivaju glavni razlog zašto
Jednostavnost joj dobro pistaje: 'Volim nositi sve boje koje vuku na prirodno, to su najčešće neutralne boje'
Jednostavni, elegantni i baš cool: Ovaj par tako dobro nosi trendi komade, prepišite njihove ideje!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".