Želite promjenu, a nemate inspiracije za frizuru? Poslušajte savjete i ideje omiljenih zagrebačkih frizera

Ako razmišljate o jesenskoj promjeni, poslušajte savjete omiljenih stručnjaka iz zagrebačkih frizerskih salona koji znaju što je ove sezone hit u kosi
Vidi originalni članak

Nova sezona često je i u znaku promjene, a jesen je rezervirana za novu frizuru ili boju kose. Ako ste željni transformacije, a nemate ideje, možete se inspirirati nekim od savjetima stručnjaka iz zagrebačkih frizerskih salona. Za Divu su otkrili najveće trendove u šišanju i koloraciji u jesenskim danima. 

Tea Matičević, kreativna direktorica salona Opium, kao jedan od najvećih trendova navodi dva boba - boy band bob i swoopy bob. Oni se mogu nositi na najjednostavniji, ali istovremeno sofisticirane i teksturirane načine, pritom nas vraćajući u devedesete

- Ako se odvažite na ovaj način šišanja, dakle za dužinu koja je nešto kraća od boba, važno je da se duža kosa sprijeda naslanja na jagodice. Kratki bobovi zahtijevaju pristojan stupanj održavanja, jedna verzija boba koja će dominirati sezonom je tupa i "poskakuje s dubokim zamahom", to može biti do čeljusti ili najduže sredine vrata, ovisno o tome koliko ste hrabri te, naravno o teksturi i gustoći kose. Druga verzija ovog stila može uključiti i šiške s rubovima te puno neuredne teksture - pojašnjava Matičević, a kao drugi trend navodi shag rez. Kaže kako on nije za one koji se boje slojevitosti kose:

- Potrebno je puno slojeva koji pomažu stvoriti teksturu za živ izgled. Rez je nevjerojatan za one koji žele prihvatiti svoju prirodnu teksturu, a mogu ga čak isprobati i djevojke koje imaju kovrčavu kosu i lijepe uvojke. 

Za najodvažnije, Tea predlaže pixie cut.

- Često viđam da se ljudi boje otići na kraće. Umjesto toga, trebaju se odlučiti za "meku" pixie frizuru i tako pokazati da imaju stav - pojašnjava i dodaje kako je neuredna tekstura ove sezone nestala. Na njezino je mjesto došao uglađen izgled i tzv. blunt krajevi. 

- Koja je prerasla u elegantnije stilove svih dužina. Vidimo punije, deblje i tuplje linije u šišanju. To ne znači da ne možete nastaviti s tupim rezovima ako imate kovrčavu kosu - govori kreativna direktorica Opiuma i nastavlja kako nije pobornica trendova, nego personaliziranog pristupa.

- Uvijek ću savjetovati klijentici da nosi frizuru s kojom se osjeća dobro, koja joj daje samopouzdanje, čak i ako nije sezonski hit. Ali, sigurno je da nakon duge ere valova i "dorađene" kose, ove sezone nastupaju lagano "prelomljeni" krajevi, prirodan izgled, vrhovi koji nisu kirurški precizni, nego izgledaju pomalo nedovršeno. Kosa mora disati, imati dinamiku i izgledati kao da je u stalnom pokretu - zaključila je Tea. 

Evelin Benković, vlasnica zagrebačkog salona Evelin, kaže kako se i ove jeseni stavlja naglasak na slojevitost u kosi. 

- Nose se jako slojevite frizure, zatim "fudbalerke", a stavlja se naglasak i na šiške pa su rezultat frizure inspirirane devedesetim godinama. Nose se "mekani" slojevi u kojima dužina kosa ostaje ista, odnosno skida se višak "težine". Dobije se soft izgled, a istovremeno je prisutan i volumen. Takva tehnika šišanja omogućava da kosa izgleda super i s valovima, primjerice sad su apsolutni hit frizure koje se rade s velikim četkama - pojašnjava Benković.

Šiške su i dalje popularne, a za njih kaže kako su jako "duboke", padaju na visinu ispod očiju, a slojevi su prisutni i kod njih. 

- Šiške se okreću lagano prema van, imaju punkerski prizvuk, a takve šiške i jesu ponovno predstavili Britanci, to je trenutno totalno trendi - kaže. 

Kad je u pitanju boja kose, vlasnica Evelina kaže kako je plava boja kose uvijek in, međutim koloracije su puno "mirnije" pa se nose topliji tonovi

- Jesen i zima bit će u znaku čokoladnih nijansi. Imamo i puno klijentica koje iz plavih nijansi idu upravo u čokoladne. Ona je super promjena jer nije crvena ili narančasta, a i dalje je jako topla. Za one koji su i dalje vjerni plavoj kosi, stavlja se naglasak na tonove koji nisu toliko "izblajhani" - pojašnjava.

Dodaje kako se sve vrti oko slojevitog šišanja. Prije je, naime, naglasak bio na ravnim i dugim linijama, kao i na bob frizurama koji su oštro odrezani, no sad prednost imaju "šušurasti" stilovi šišanja koji podsjećaju na devedesete godine.

- Nosi se raskošan nakit, ukrasi za kosu, zatim wet look koji je totalno in, u svemu je prisutan taj punkerski đir u kosi, a pritom je i dalje stavljen naglasak na prirodnost. Volumen je isto prisutan te je ekstreman pa se kosa fenira na velike četke. Prioritet je lijepa, njegovana i zdrava kosa. Ono što se meni sviđa je činjenica da se u frizerstvu vraćaju individualnost i autentičnost, odnosno tehnike su opet došle na red s kojima se može izraziti osobnost pojedinca. 

Ivan Pervan iz PRIMEvision salona kaže kako ove jeseni prevladavaju pješčane, prirodne nijanse, kao i zlatni tonovi.

- U šišanju je popularan tzv. "tupi" bob koji je rezan ravno bez slojeva, a jednako dobro funkcionira kao ravan bob ili u valovitoj verziji s malim pregibom. Vraćaju se i mid lenght dužine kose, koje pretežno dolaze u kombinaciji s balayage pramenovima kao konturiranje uz lice. Zlatni tonovi idealni su za jesen jer daju svježinu, kako kosi, tako i licu - pojasnio je Pervan. 

Vlasnica Frida Hair salona, Marina Ivanković, kaže kako su ove jeseni popularne svjetlije nijanse laganih bež tonova, a prisutan je i malo intenzivniji bakar. 

- S dolaskom jeseni prate se i prirodne promjene pa lagani, kestenjasti, topli tonovi postaju sve popularniji. Manja je potražnja za jarkim bojama i hladnijim tonovima, a posebno je popularna čokoladno smeđa boja - ističe Ivanković. 

Naglasak stavlja na reverse balayage koji je vrlo popularan nakon ljetnih mjeseci gdje svjetliji dio uz korijen kose potamni, a vrhovi se toniraju u svjetlije nijanse. 

- Tu su i shadow highlights, novi trend tamnjenja kose kod kojeg se ostavljaju tanki svijetli pramenovi kako bi prošarali kosu i napravili više dimenzija na njoj, uz prirodan izgled - kaže vlasnica Fride. 

Kad je u pitanju šišanje, kaže kako se napuštaju postepene forme šišanja i vraćaju se pune i teške forme na vrhovima.

- Volumen u korijenu uvijek je popularan, šiške se polako vraćaju u obliku "curtain bangs", što bi značilo da zaokružuju lice s lijeve i desne strane, a nisu pune preko cijelog čela. Srednja dužina kose, tek par centimetara ispod ramena, najtraženija je i dalje, dok se velike asimetrije po dužini sve više poravnavaju - kaže Ivanković i dodaje kako su hit i podignute frizure:

- Kad su u pitanju eventi, naše mušterije preferiraju messy punđe koje kombiniraju uz Frida Hair gumice na razne načine. Mogu se uplesti u pletenicu, podignuti kosu u visoki rep, nositi kao traka ili predimenzionirana gumica u klasičnom spuštenom repu.

Ivanković zaključuje da je najvažniji moment jeseni u kosi zdrava i sjajna kosa pa je važno odabrati tretmane koji je hrane nakon ljetnih mjeseci.

- Personalizirani tretmani, ovisno o potrebi klijenta i tipu kose, popunit će strukturu unutar vlasi i njegovati površinu kose. Dodatni proteini i vlaga ono su što je kosi nužno nakon mora, klora i soli - pojasnila je. 

Stručnjaci iz zagrebačkog salona Vikler i ruž za jesen predlažu nekoliko trendova. Za preljeve kažu kako su pravi SOS za kosu, pogotovo nakon ljeta i izlaganja kose utjecaju sunca i mora.

- Preljevi su čisti pigmenti koji pune vlas kose i time ona postaje podatnija i vraća joj se sjaj te zdrav izgled.  Također, oni su njegujući, hidratiziraju kosu, a pritom se ona i manje lomi. Preljevi mogu tonirati kosu u željene tamnije tonove, a isto tako mogu samo obnoviti postojeću boju kako se ne bi mijenjao ton i prekrili pramenovi koji su prirodno dobiveni na suncu. Oni se ovim tretmanom mogu samo zasjajiti ili neutralizirati neželjeno žutilo. Bitno je naglasiti da kosu ne možemo posvijetliti s preljevima - kažu iz Viklera i ruža.

Dodaju kako su plavuše u trendu, a cijelu paletu tonova plave kose, od pepeljasto plave, zatim hladnih tonova koji nude snažni izgled, pa do medene boje koja je savršena prijelazna nijansa za brinete, predlažu onima koji žele svježi look za jesen koji će ujedno biti i trajni podsjetnik na ljeto. Takve su nijanse jako privlačne, a kažu kako djeluju kao trenutni iluminatori i imaju anti-age učinak. 

Kad je u pitanju šišanje, iz Viklera i ruža kažu:

- Ne dirajte dužinu, šišanje je ove sezone lagano slojevito, rezovi su mekši, a to olakšava održavanje. Naglasak je na šiškama koje će biti meko oblikovane, istanjene kako bi padale što prirodnije.  

 

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".