Zbogom strijama, zauvijek!

FOTO: Getty/Guliver FOTO: 1. FOTO: 2. FOTO: 3. FOTO: 4. FOTO: 5. FOTO: 6. FOTO: 7. FOTO: 8.
Mnogo se žena tijekom života susreće s problemom strija koji, premda je samo estetski problem, nije nimalo manje neugodan. Budući da danas znamo kako strije nastaju, znamo i kako ih spriječiti. I one postojeće možemo učiniti manje vidljivima. Na izbor su nam pomagači iz prirode, kao i sofisticirana rješenja iz kozmetičkih laboratorija.
Vidi originalni članak

Strije su oštećenje vezivnog tkiva koje nastaje zbog brzog rastezanja kože, a mogu se klasificirati i kao ožiljci. Kod nekih je žena vezivno tkivo slabije kvalitete pa će kod njih strije lakše nastati. Strije najčešće nastaju na mjestima najviše izloženima rastezanju kože poput trbuha, bokova, bedara, stražnjice i grudi. Kako biste spriječili nastanak strija ili učinili postojeće manje vidljivima, najprije je važna hidratizacija kože. Potrebno je piti najmanje 10 čaša vode dnevno kako bi vam tijelo ostalo hidrirano, a važna je i zdrava prehrana kojom možete unijeti dodatnu, tijelu prijeko potrebnu tekućinu.

Ako iznutra pazite na svoje tijelo, to će se vidjeti i izvana! Koža će biti meka i podatna, a time i elastična. Po mogućnosti izbjegavajte pića koji dehidriraju tijelo, poput kave i kupovnih sokova. Uz kreme za prevenciju i smanjenje strija koje možemo kupiti u trgovinama ili online, možemo se poslužiti i trikovima iz kućne radinosti. Gel aloe vere poznat je po svojim nutritivnim svojstvima i dokazano je učinkovit u liječenju mnogih kožnih problema. Namažite gel na strije, ostavite da se upije i isperite mlakom vodom.

Limunov sok također je jednostavan način umanjivanja strija. Utrljajte sok na strije kružnim pokretima i nakon 10 minuta isperite toplom vodom. Možete ga pomiješati i s istom količinom soka od krastavca i nanijeti na strije. Od antičkih vremena maslinovo se ulje cijeni kao vrijedan dodatak njezi tijela. Ono sadrži mnogo nutritivnih sastojaka i antioksidansa te pomaže kod mnogih kožnih problema pa tako i kod strija. Kružnim ga pokretima utrljajte na strije pa ćete napraviti i masažu te potaknuti cirkulaciju. U pravilu, bilo koje ulje bogato vitaminom E koje ima važnu ulogu u regeneraciji kože – maslinovo, bademovo, laneno ulje – pomoći će kod strija na grudima, trbuhu i nogama.

Za masniju kožu preporučuje se upotreba bademova ulja, a za suhu kožu pomiješajte ga sa pšeničnim klicama. Kao dobar tretman za strije možete upotrebljavati i sok od krumpira koji sadrži vitamine i minerale koji jačaju rast i obnovu kožnih stanica. Izrežite krumpir na debele kriške i nježno utrljavajte na strije nekoliko minuta. Pustite da se sok od krumpira osuši, a onda ga isperite mlakom vodom. Prirodni bijeli šećer također je jedan od najboljih prirodnih lijekova u borbi protiv strija. Pomiješajte žlicu šećera s malo bademova mlijeka i nekoliko kapi limunova soka. Promiješajte i nanesite na strijama zahvaćenu kožu. Svaki dan 10 minuta prije tuširanja utrljavajte smjesu na strije i nakon mjesec dana trebali biste vidjeti rezultat – strije postaju svjetlije.

Masaža i bodywraping još su jedan tretman koji možete napraviti u kozmetičkim salonima. Masaža pojačava metaboličke funkcije i krvnu cirkulaciju u dijelovima koji se masiraju. Najbolji efekt može se vidjeti na zoni trbuha. Bodywraping tretmani potpomažu se različitim kozmetičkim kremama koje sadrže kolagen, kakaov maslac, lanolin, elastin i ostale restorativne sastojke koji pomažu smanjiti vidljivost strija. Losion s vitaminom C potaći će stvaranje kolagena. Vitamin C pomoći će koži povratiti izgubljenu elastičnost, što će rezultirati time da su strije tanje i manje vidljive. Mažite se losionom ujutro i navečer.

Dok kozmetički proizvodi protiv strija neće učiniti čudo i zauvijek vam izbrisati strije, oni mogu pridonijeti vašoj koži tako da stimuliraju sintezu kolagena. Sadrže ključne sastojke koji tome pridonose, a time strije postaju manje vidljive kroz određeno razdoblje. Sastojci koji stimuliraju sintezu kolagena jesu vitamin C, aminokiselina prolin, bakreni peptid i ATP (adenozin trifosfat). Ipak, najbolje je rješenje za strije crvenih boja tretman laserom. Takav tretman neće djelovati ako su strije stare i više nisu crvene, ali ako ih počnete dovoljno rano tretirati, možete potpuno izbrisati i zaustaviti stvaranje daljnjih ožiljaka u razdoblju od jednog do tri mjeseca.

Većina proizvoda na tržištu djeluje u dva smjera: sprečava nastajanje strija povećavajući elastičnost kože i smanjuje vidljivost postojećih strija. Aktivni sastojci koji djeluju na taj način jesu vitamin A, E i D3, DL-Panthenol, ekstrakt aloe vere, ulje skvalena i ekstrakt sjemenki grejpa. Ovi sastojci ne dopuštaju koži da se “trga”, što obično dovodi do nastanka strija. Najbolji rezultati mogu se dobiti kombinacijom krema, pravilnom prehranom i zdravim načinom života. Kolagen, elastin i protein soje također su česti sastojci krema protiv strija i djeluju tako da snabdijevaju kožu aminokiselinama i čine je otpornijom na rastezanje.

Potrebno je naći kremu ili smjesu iz kućne radinosti koja će na vašu kožu najbolje djelovati. Moguće je izbjeći strije ako na vrijeme počnete ulagati u zdraviji način života, pripravke i kreme, masaže i sportsku aktivnost. Svakako pijte mnogo vode i spavajte dovoljno. Što prije krenete s prevencijom ili tretmanima, to će rezultat biti bolji. Uklanjanje strija nije nimalo lak proces pa se oboružajte strpljenjem i upornošću ako se uhvatite u koštac s njima.

Proizvode pogledajte u galeriji.

1.KREMA PROTIV STRIJA Complete action anti-stretch mark cream, 228,50 kn, Vichy (Farmacia)

2. MASLAC ZA STRIJE Tummy butter for stretch marks, 79,90 kn, Palmer’s (Bipa)

3. OBNAVLJAJUĆI GEL Body reconstructing gel, 282,60 kn, Mustela (Ljekarne Pavlić)

4.ULJE ZA LICE I TIJELO Organic  vitamin E Pure Oil, 109,90 kn, Dr.Organic (Bauerfeind)

5. KREMA PROTIV STRIJA Stretch mark prevention cream, 100,29 kn, Elancyl (Online Ljekarna Coner)

6. ULJE ZA TRUDNICE Ulje za trudnice s maslinovim uljem, 19,90 kn, Babylove (DM)

7. KREMA PROTIV STRIJA Massage Cream for Stretch Marks, 64,90 kn, Palmer’s (Bipa)

8. GEL-KREMA PROTIV STRIJA Stretch marks prevention and reduction cream-gel, 357,90 kn, Biotherm (Müller)

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".