Zašto se javljaju akne u odrasloj dobi? Specijalistica dermatologije navodi moguće uzroke

Porazgovarali smo s Ivanom Manolom, specijalisticom dermatologije i venerologije koja se, prije svega, fokusirala na uzroke akni u odrasloj dobi
Vidi originalni članak

Akne su problem koji sve češće viđamo i kod odraslih osoba, a da je to uistinu tako, potvrdila nam je Ivana Manola, specijalistica dermatologije i venerologije iz Poliklinike Manola. Kaže kako su akne jedna od najčešćih kožnih bolesti u općoj populaciji i dodaje kako ih u zadnje vrijeme sve češće viđamo kod osoba starijih od 25 godina, posebice kod žena.

Specijalistica nam pojašnjava kako postoje dva tipa post-adolescentnih akni. 

Prve su perzistirajuće, odnosno one koje su započele u pubertetu i nastavljaju se u odrasloj dobi.

Druge su akne koje se prvi put javljaju u dobi iznad 25. godine života. One se često, pojašnjava specijalistica, nazivaju hormonalne, iako mogu biti posljedica stresa, načina prehrane, lijekova ili u svojoj pozadini mogu imati fokus, odnosno žarište upale. 

Ivana Manola osvrnula se za Divu na nekoliko vrsti akni: hormonalne, ekskorirane, akne nastale zbog pojedinih kozmetičkih proizvoda, akne nastale zbog stila života, uzimanja lijekova, kao i na akne koje su posljedice fokusa. 

I) HORMONALNE AKNE

Dok su androgeni ko-čimbenici u nastanku gotovo svih oblika akne, postoji nekoliko bolesti u kojima je poremećen hormonalni metabolizam uzrok nastanka akni. U odraslih žena, akne se često javljaju na donjoj polovici lica i vratu s pogoršanjima predmenstrualno.

1.Sindrom policističnih jajnika

U sklopu ovog složenog hormonalnog poremećaja na koži se mogu pojaviti akne, povećana dlakavost tijela (hirzutizam) i pojačano ispadanje kose. Navedeni simptomi posljedica su povišene razine muških spolnih hormona ili povećane osjetljivosti folikula dlake na normalne razine muških spolnih hormona. Na PCOS se treba posumnjati kod neredovitih, produženih menstrualnih ciklusa i akni koje ne reagiraju na terapiju. Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničke slike, ultrazvukom jajnika (nalaz policističnih jajanika) i hormonalnom analizom (povišeni LH, slobodni i ukupni testosteron).

Kod većine pacijentica s PCOS nađe se abnormalna dinamika gonadotropina, uključujući visoke serumske koncentracije LH.; dok je razina androgenih hormona najčešće u granicama normalnih vrijednosti. Čak i u odsutnosti suviška androgenih hormona, hormonalna terapija u ovih pacijentica učinkovita je u liječenju akni.

Kod hormonalnih akni važna je suradnja dermatologa, ginekologa i endokrinologa kako bi se postavila prava dijagnoza i preporučila optimalna terapija: najčešće kombinacija anti-androgenih lijekova i lokalne terapije za akne.

2.Predmenstrualne akne

Velik broj žena navodi pogoršanje akni za vrijeme ciklusa, posebice oko usta i na bradi. Slične se promjene vide i nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva.

3. Bodybuilding akne i doping akne

Uzimanje androgenih steroida s ciljem povećanja mišićne mase mogu dovesti do značajnog pogoršanja akni.

Whey protein se često upotrebljava kao suplement i smatra se okidačem pogoršanja akne. Stoga bi ga trebalo prekinuti uzimati ako je pogoršanje akne vremenski povezano s početkom uzimanja.

4. Adrenogenitalni sindrom

II)     EKSKORIRANE AKNE

Ovaj oblik primarno ožiljkastih akni vidi se kod mlađih žena, koje imaju blagi oblik akni s komedonima i rijetkim papulopustulama. Usljed kroničnog grebanja i istiskivanja promjena nastaju ožiljci i hiperpigmentacije. Uz lokalnu terapiju često je potrebna i psihoterapija.

III)     AKNE I KOZMETIČKI PRIPRAVCI

Kozmetički preparati mogu doprinijeti nastanku akni. Masni preparati za njegu, ulja u proizvodima za njegu lica i kose mogu potaknuti nastanak ili pogoršanje postojećih akni.  S druge strane preparati na bazi vode manje su komedogeni i ne potiču nastanak akni.

Sapuni i deterdženti  uklanjaju sebum (loj) s površine kože ali ne utječu na proizvodnju loja. Ponavljane mehaničke traume uzrokovane  grubim postupcima mogu pogoršati akne dovodeći do nastanka upalnih promjena. Stoga bi se pacijenti s aknama trebali suzdržati od mehaničkog ozlijeđivanja.

Naramenice grudnjaka, ortopedski gips ii sportske kacige, okluzijom folikula mogu dovesti do nastanka komedona i akni posljedično.

Poznata je pojava eruptivne akne uslijed naglog izlaganja suncu.

IV)    AKNE I STIL ŽIVOTA

Stres — Pacijenti i liječnici općenito su mišljenja da psihosocijalni stres može pogoršati akne. Kliničke studije pokazuju pogoršanje akni; bez povećanog lučenja loja kod studenata za vrijeme ispita za razliku od mirnog perioda (ljetni praznici).

Dijeta — Kliničke studije pokazuju da IGF-1 može povećati proizvodnju sebuma i pogoršati simptome akni.

Prema rezultatima istraživanja iz 2016., namirnice koje povećavaju razinu IGF-1 su u prvom redu:

  1. namirnice s visokim glikemijskim indeksom (GI) i
  2. visokim glikemijskim opterećenjem (GL)

GL se može izračunati pomoću formule:

GL = GI x količina ugljikohidrata po porciji (u gramima) / 100

Prema American Diabetes Association, namirnice s visokim GI su kruh, osobito bijeli kruh i peciva, radinirani šećeri, zaslađene žitarice, poput onih s kukuruznim pahuljicama, napuhanom rižom i pahuljicama mekinja instant žitarice, kao što su zobena kaša i krupica pojedino voće i povrće, uključujući dinje, ananas, buće i krumpir obogaćene tjestenine, kao što je tjestenina na bazi riže bijela riža kratkog zrna grickalice, kao što su pereci, kolači od riže...

Mliječni prozivodi

Pokazalo se da obrano mlijeko, u usporedbi s punomasnim mlijekom, ima pozitivnu povezanost s aknama, osobito u mladih odraslih osoba. Studije nisu jednoznačne u ovim istraživanjima. Pretpostavljen mehanizam povezanosti obranog mlijeka i akne uključuje hormonske sastojke u obranom mlijeku.

Brza hrana

Podaci upućuju na to da konzumacija nezdravih "junk" namirnica (npr. čips od krumpira, gazirana pića i sokovi) te fast food negativno utječe na opće zdravlje i zdravlje kože, što je rezultiralo pojavom novonastalih akni i značajnim pogoršanjem postojećih akni.

Hrana bogata Omega-6 mastima

Prehrana koja sadrži velike količine omega-6 masnih kiselina, poput tipične zapadnjačke prehrane, povezana je s povećanom učestalošću akni. To može biti posljedica činjenice da zapadnjačka kuhinja prakticira uporabu velikih količina kukuruznih i sojinih ulja, koja su bogata omega-6 i siromašna namirnicama koje sadrže omega-3 masti, kao što su riba, avokado, orasi. Ova neravnoteža omega-6 i omega-3 masnih kiselina dovodi organizam u upalno stanje, koje može značajno pogoršati status akni. Nasuprot tome, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti razinu upale i utvrđeno smanjuje ublažava kliničku sliku akni. Iako je povezanost omega-6 masnih kiselina i pogoršanje akni očita, nije bilo randomiziranih kontroliranih studija na ovu temu i potrebno je više istraživanja.

Čokolada

Fulton i suradnici su objavili rezultate studije koja je provedena na teenage-erima s aknama koji su svakodnevno konzumirali najmanje 5 dkg čokolade na dan. U dijelu ispitanika akne su se poboljšale, dio se pogoršao, a najveći dio je ostao nepromijenjen. Ova studija potvrđuje stav o individualnoj ulozi čokolade u pogoršanju akne.

V)   AKNE UZROKOVANE LIJEKOVIMA

Brojni lijekovi, uključujući i vitaminske preparate mogu izazvati tzv. akneiformne erupcije. Lijekovi koji dokazano dovode do nastanka akneiformnih erupcija su: kortikosteroidi, fenitoin, litij, izonijazid, inhibitori epidermalnog čimbenika rasta, jodidi, bromidi, androgeni i brojni drugi lijekovi.

VI)   AKNE KAO POSLJEDICA ŽARIŠTA (FOKUSA)

Akne mogu nastati kao odgovor na žarišnu infekciju (zubi, uho, grlo, nos, sinusi). Otkrivanjem i liječenjem žarišne infekcije dolazi do postupne sanacije akni. 

Akne se uspješno liječe lokalnom terapijom i redovitim tretmanima medicinskog čišćenja lica. Terapiju je potrebno čim prije započeti zbog mogućnosti nastanka ožiljaka i hiperpigmentacija kod uznapredovalih akni.

Lokalna terapija je individualna a uključuje peeling tretmane, primjenu lokalnih antimikrobnih lijekova, azelaične kiseline, benzoil peroksida i retinoida. U težim oblicima uznapredovalih akni primjenjuju se oralni antibiotici ili isotretinoin.

 

Zgodne prijateljice prošetale u omiljenoj proljetnoj uniformi: Nose jeans koji je dugo bio omražen, a sad je opet hit
Stajling Ive Mihalić odmah nam je zapeo za oko: Isfurala je majicu s natpisom "burek" i otkačene traperice
Recept za brzu i preukusnu čokoladnu tortu od sastojaka koje sigurno imate u kuhinji

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".