Zasigurno ste ih barem jednom imali na licu: Znate li što su milije i kako ih se riješiti?

Sitne, bijele izbočine na licu lako se mogu zamijeniti s prištićima, no riječ je zapravo o nečem sasvim drugom, nakupini koja se ne nalazi na površini kože
Vidi originalni članak

Zasigurno ste barem jednom na licu primijetili minijaturne, bijele izbočine koje s lica jednostavno neće nestati. Riječ je o milijama koje se, piše Byrdie, na licu mogu pojaviti u bilo koje vrijeme, bez obzira na godine i spol. Iako se na prvu ne vide, stvaraju pomalo 'hrapavu' teksturu na koži, zbog čega postaju jedan od iritantnijih beauty problema. 

Milije nastaju kad keratinski proteini dođu gotovo do površine kože i onda nemaju gdje, a najčešće se pojavljuju na području očiju. Koža je tu mekana i osjetljiva te ne sadrži uljne žlijezde. Njihov uzrok zapravo nije u potpunosti jasan, a najčešće se stvaraju kad mrtva koža "blokira" pore i keratinski proteini ne mogu izaći iz kože. Stručnjaci vjeruju da njiihovo stvaraje potiče izlaganje suncu i nepravilno uklanjanje šminke.

Ako ste ih uočili na licu, odmah vam moramo reći - nemojte ih dirati i po njima 'kopati' jer se one ne nalaze na površini kože pa ih nikako nećete moći 'istisnuti'. Ponekad će nestati sama od sebe, kao dio prirodne eksfolijacije kože, a ako ste nestrpljivi čekati da taj proces prođe, možete isprobati nekoliko proizvoda koji će pomoći u njihovom uklanjanju ili barem smanjivanju.

Kako piše Byrdie, za početak je najvažnije kvalitetno očistiti lice svakog jutra i svake večeri jer tako šminka, SPF zaštita i sebum neće zatvoriti pore. Koristite micelarnu vodu i čistač lica za početak, a nakon čišćenja, na red dolaze proizvodi u kojima glavnu riječ vodi retinol. Savršeni su za borbu protiv milija jer pokreću stanice, stvaraju kolagen i smanjuju mogućnost upale, kao i nakupljanja mrtvih stanica kože na površini.

Kvalitetan piling dva do tri puta tjedno s blagom kiselinom pomoći će u uklanjanju mrtvih stanica kože i viška ulja, što će omogućiti da hidratantna krema i serum prodru dublje u kožu. Zatim, na redu je hidratacija, a umjesto teških i masnih formula, odaberite one laganije, s nježnim teksturama, na bazi vode, kao i nekomedogene formule koje neće blokirati pore na mjestima gdje je koža osjetljiva i tanka. 

Iako bi kremu sa zaštitnim faktorom trebalo nositi tijekom cijele godine, u toplijim danima pred nama ona je jednostavno obvezna, a razlog više je i taj što milije i izloženost suncu idu ruku pod ruku. Stoga, kako biste smanjili mogućnost dobivanja milija, u beauty rutinu dodajte proizvode sa zaštitnim faktorom. 

SPF je bitan tijekom cijele godine, a odlične kreme izdvojili smo u galeriji:

FOTO: Moja ljekarna Uriage Hyseac emulzija SPF30 za lice, 101,50 kn FOTO: Moja ljekarna Nuxe Sun Mlijeko za lice i tijelo SPF 30,167 kn FOTO: Moja ljekarna Mustela Sun Krema za zaštitu od sunca SPF50+, 94,50 kn FOTO: Moja ljekarna Lerbolario Sun Krema za zaštitu od sunca za lice SPF 25, 131,84 kn FOTO: Moja ljekarna La Roche-Posay Anthelios Ultra SPF 50+ Krema za lice, 112,86 kn FOTO: Moja ljekarna Eucerin Sun Pigment Control fluid SPF50, 111,22 kn FOTO: Moja ljekarna Daylong extreme SPF 50+ losion, 219,80 kn FOTO: Moja ljekarna Caudalie Sun Mlijeko SPF 50, 216 kn FOTO: Moja ljekarna Avene Sun Krema SPF 50+, 148,50 kn FOTO: Moja ljekarna A-derma Protect AD Krema SPF 50+, 220,91 kn

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".