Za ovih sedam sastojaka kažu da biste ih trebali izbjegavati u proizvodima ako imate kovrčavu kosu

Ako niste sigurni koje proizvode koristiti, najbolje je posavjetovati se s dermatologom, frizerom ili trihologom kako biste zajedno pronašli rješenje za savršenu njegu kose.
Vidi originalni članak

Svaka osoba s frčkavom kosom zna koliko je teško sačuvati kovrče i njihov savršen oblik. Kao i kod ostalih tekstura, i kod kovrčave kose neki sastojci su poželjni, dok je druge ipak bolje izbjegavati. Stručnjaci za kosu za Byrdie su se osvrnuli na sedam sastojaka koji se mogu pronaći u brojnim proizvodima za njegu kose, uz tvrdnje kako ih je bolje izbjegavati ako želite zadržati lijep oblik kovrča. 

Sulfati
Sulfati su često na lošem glasu kad je u pitanju kovrčava kosa. Najčešće ih možemo pronaći u šamponima, a zaslužni su za bogatu pjenu koja se stvara pri pranju kose. Oni razgrađuju ulja i nečistoće na tjemenu te daju onaj osjećaj "škripave" čistoće. Međutim, stručnjaci upozoravaju da aktivne tvari koje se koriste u šamponima za dubinsko čišćenje obično isušuju kosu i vlasište.

- Kovrčava je kosa obično grublja i suša od ostalih tipova kose pa je bitno odabrati pravi šampon - kažu stručnjaci i pojašnjavaju da sulfati potencijalno mogu grubu kosu učiniti još grubljom, a studije pokazuju da opetovano grubo pranje može oštetiti kutikulu kose, piše Byrdie. Ipak, neki stručnjaci tvrde da sulfati nisu štetni ako se koriste na odgovarajući način. Mogu se koristiti nježne formule u pravoj mjeri, kao što ih koriste i ostali tipovi kose za uklanjanje ulja i prljavštine. 

Parabeni
Parabeni su dio mnogih kozmetičkih proizvoda jer imaju fungicidna svojstva i služe kao konzervans. Iako je funkcija parabena ključna, postoje istraživanja koje su dokazale njihov potencijal za iritaciju vlasišta. Učinkoviti su u sprječavanju mikrobne kontaminacije u kozmetici, ali mogu dovesti do alergijskog dermatitisa pa se sve više izbjegavaju u formulama proizvoda za njegu kože i kose. Kovrčava je kosa obično lomljiva, a veliki problem može biti i gubitak kose.

Formaldehidi
Konzervacijska moć formaldehida ono je što ih je učinilo popularnima u kozmetičkim proizvodima. Stručnjaci za Byrdie kažu kako formaldehidi mogu biti uzrok kožnih alergija, posebno kod osoba s osjetljivom kožom. Iritacija, kao i kod parabena, može dovesti do problema s vlasištem, uključujući i gubitak kose. Formaldehid je sastojak mnogih kemijskih sredstava za ravnanje kose pa može dugoročno oštetiti kovrče te vlasi učiniti krhkima i lomljivima. 

Silikoni
Oni su čest sastojak regeneratora zbog sposobnosti da zaglade i omekšaju kosu. Stvaraju tanak film oko vlasi koji sprječava da voda uđe ili izađe iz vlasi. Silikoni mogu pružiti određenu korist kovrčama tako što zadržavaju vlagu i sprječavaju kovrčanje. Međutim, što se više koristi, to sloj na kosi postaje teži jer se počne nakupljati. Iako je možda primamljivo koristiti ih, kažu stručnjaci, ipak savjetuju izbjegavanje šampona koji sadrže silikone. Umjesto toga, bolje je koristiti isključivo jedan proizvod sa silikonima kao dio rutine.

Alkohol
Važno je osvijestiti da postoji nekoliko tipova alkohola u proizvodima, a problematični su oni koji isušuju kosu. Kako piše Byrdie, postoje alkoholi koji su dobri za kosu jer održavaju pramenove mekima i hidratiziranima, no postoje oni koji mogu iritirati vlasište i utjecati na kovrčavu kosu. Oni mogu suhu kovrčavu kosu učiniti krhkom i osjetljivom na oštećenja. Osim toga, mogu iritirati vlasište ili uzrokovati dermatitis. 

Salicilna kiselina
Iako se o njoj najčešće govori kao o sastojku za njegu kože, salicilna kiselina može biti učinkovit tretman i za vlasište jer su istraživanja pokazala da je korisna za one koji imaju psorijazu, ekcem ili perut, piše Byrdie. Unatoč prednostima, možda je bolje da salicilnu ipak preskoče osobe s kovrčavom kosom jer, kažu stručnjaci, pomaže ukloniti višak masnoće, ali može isušiti već suhu kosu. 

Parfemi
Volimo kad proizvod dobro miriši, posebno na kosi, ali on potencijalno može naštetiti kovrčama. Umjetni miris može uzrokovati iritaciju kože, što može dovesti do problema sa zdravljem kose i vlasišta. 

Ako niste sigurni koje proizvode koristiti, najbolje je posavjetovati se s dermatologom, frizerom ili trihologom kako biste zajedno pronašli rješenje za savršenu njegu kose. 

Tamara Kalinić sjajno spaja nespojive komade, a haljina je bila poseban hit na pariškim ulicama
Zgodna djevojka zna kako all-black kombinaciju učiniti zanimljivom, a istaknula se izborom chic kaputa
Nose se od jutra do mraka: Najbolje midi suknje iz omiljenog dućana

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".