Vrijeme je za detox

Rijetki su oni koji tijekom praznika nisu dobili koji kilogram...No čak ni njima ne bi bilo loše napraviti detoksikaciju.
Vidi originalni članak

1. ŠTO JE U STVARI DETOKSIKACIJA?

Detoksikacija je prirodan proces u našem tijelu koji se provodi kako bi se tijelo očistilo od štetnih tvari, različitih toksina i materijala koji mu nije potreban. Tijelu možemo pomoći tako da privremeno smanjimo unošenje toksina i povećamo unos povrća i voća, uz čajeve, prirodne voćne sokove i slično. To je ustvari ono što je danas popularno kao “detox”, kojim tijelu dajemo novu energiju, a izvrsna je uvertira i u mršavljenje!

2. KAKO IZVESTI DETOX?

U razdoblju od 10 dana (koje preporučuju nutricionisti) trebalo bi unositi u tijelo što više tekućine i to isključivo nezaslađenih čajeva, prirodnih sokova i vode, uz konzumiranje lagane hrane. Prehrana treba biti puna povrća i voća, bez masnoća. U razdoblju detoksikacije zapravo čistimo jetru i bubrege, pri čemu posebno pomažu sljezov čaj i uvin čaj te sok od brusnice.

 

3. ČAJ JE OBAVEZAN

Nezaslađenim čajevima čistimo organizam, a sada na tržištu postoje i čajevi za detoksikaciju s posebnom kombinacijom sastojaka koji daju najbolje rezultate.

DETOX ČAJ Cleansing Detox, 20 vrećica, 19,99  kn, Konzum

 

4. POMOZITE SI KOZMETIKOM

Toksine iz tijela možemo lučiti i kroz pore na koži. Na taj način pospješujemo i provođenje detoksikacije hranom i pićem. Posebno su dobre kupke i pilinzi sa soli koji oslobađaju tijelo od otrova, a istodobno rade i na drugom planu: odrađuju laganu eksfolijaciju kože te će vam i put biti nježnija i svježijeg izgleda.

KUPKA Detox Bath Soak, 180 g, 16,50 eura, Perfect Potion (www.strawberrynet.com)

MASKA ZA LICE Instant Detox Mask, 75 ml, 22 funte, Caudalie (www.lookfantastic.com)

5. I VJEŽBANJE JE DOBRODOŠLO

Vježbanje na mnoge načine koristi duhu i tijelu, a njime lučimo i više znoja, što je najbrži, najprirodniji i jedan od učinkovitijih načina izbacivanja štetnih tvari iz organizma. Sami odlučite kakve ćete vježbe odabrati!

6. ŠTO JESTI?

U razdoblju detoksikacije trebalo bi jesti mnogo grožđa, jabuka, brokule, artičoki, kupusa, prokulica, mrkvi, cvjetače, cikle, tikvica, špinata i kelja, uz umjereno unošenje ribe, grahorica i riže. S druge strane, potrebno je izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, sol, pšenične proizvode, prženu hranu, suho voće i sve što sadrži alkohol.

7. DETOX TRETMANI

Uklanjanje toksina iz tijela pospješuju i mnogi SPA tretmani čija je primarna funkcija često mršavljenje. Jedan od najpoznatijih je tretman blatom, koji istodobno služi kao detoksikacija, ali i zateže kožu tijela, obnavlja je i ostavlja blistavom. Drugi tretmani detoksikacije uključuju pilinge tijela, limfne drenaže, masaže cijeloga tijela i slično. Tretman blatom možete napraviti i kod kuće nabavite li ljekovito blato, no tako će izostati masaža koja je korisna za tijelo, a relaksira i duh.

8.VODA JE NEOPHODNA

Što više tekućine pijemo, to lakše iz tijela izbacujemo toksine. Upravo zato vodu trebamo konzumirati u što većim količinama!

10. NOĆNA NJEGA

Postoje raznovrsni kozmetički proizvodi čiji sastojci tijekom noći aktivno rade na detoksikaciji tijela, ali i kože lica. Pritom pomažu prirodni sastojci različitih tipova, primjerice ekstrakt drva svile,glina, mješavina esencijalnih ulja, đumbir...

Serum Nuxellence Detox, 50 ml, 339 kn,Nuxe (u ljekarni)

10. NE ZABORAVITE NA VITAMINE

Katkada uz regularnu prehranu ne možemo unijeti u organizam dovoljno minerala i vitamina, što znači da ih moramo dodatno konzumirati. Oni su važni jer pomažu tijelu izbacivati toksine, posebice vitamin C. uz njega, bilo bi dobro uzimati i minerale te omegu 3 i 6.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".