Vitamin C bitan je dio rutine i jedan od traženijih sastojaka na Googleu: Vraća koži blistavost, sjaj i elastičnost

Dolazi u kremama, maskama, ampulama, serumima, a odabir proizvoda ovisi o stanju kože, kao i ostalim proizvodima u rutini jer se međusobno razlikuju po koncentraciji vitamina C.
Vidi originalni članak

Vitamin C moćan je antioksidans kojeg preporučuju i dermatolozi, a zaslužan je za poboljšanje izgleda i zdravlja kože. Postao je i jedan od najtraženijih sastojaka za njegu kože. Cult Beauty donosi podatak kako upit "Što vitamin C čini vašoj koži?" dominira Google pretragama kad su u pitanju sastojci i skincare.

Vitamin C nije novost u kozmetičkoj industriji, no ponekad "padne" u drugi plan zbog noviteta na tržištu. Međutim, brojni ga brendovi uključuju u formule raznih seruma, ampula, maski, krema i ostalih proizvoda čime ovaj, inače nestabilan sastojak, postaje moćan i pouzdan saveznik u rutini njege kože, piše Glamour.

Lana Biželj: "Trebalo mi je deset godina da prihvatim svoje keloide. Danas sam bolje no ikad"

 

Dr. Jelena Meštrović Štefekov, spec. dermatolog iz Poliklinike Šlaj-Anić jednom je prilikom za Divu pojasnila što vitamin C radi našoj koži. Opisala ga je kao jedan od najsnažnijih antioksidansa koji sprečava oštećenja stanica i struktura te posljedično ubrzano starenje kože uzrokovano slobodnim radikalima, osobito onih uzrokovanim UV-om. Dermatologinja je istaknula važnost vitamina C, rekavši kako on stimulira produkciju kolagena i koži vraća blistavost i sjaj, umanjuje pigmentacijske mrlje te joj vraća tonus i elastičnost. 

Vitamin C dio rutine može postati već u ranim dvadesetim godinama, i do kao dio anti-age njege, ali uvijek u kombinaciji s fotoprotekcijom, odnosno zaštitom od sunca koja je najvažniji dio anti-age rutine. Kad krećete s uvođenjem vitamina C u rutinu njege kože, preporuka je izabrati proizvode s nižom koncentracijom, po mogućnosti u obliku nekog kremastog preparata. Ovaj sastojak, naime, u većim količinama može biti iritativan pa je preporuka ići postepeno - od krema s nižom koncentracijom prema serumima ampulama i proizvodima s većom koncentracijom vitamina C. Kreme su, rekla je ranije za Divu dermatologinja Jelena Meštrović Štefekov, pogodne za mladu i osjetljivu kožu, dok serumi i ampule prodiru dublje pa samim time i djeluju intenzivnije. Za željeni učinak, preporuka je koristiti serume u kontinuitetu, duže vrijeme, dok su ampule dobar booster za zrelu, umornu i fotooštećenu kožu. 

Prilikom izbora idealnog vitamina C, dermatologinja je rekla da u obzir treba uzeti stanje kože, ali i ostale proizvode koji se u rutini koriste. 

Proizvodi s vitaminom C zahtijevaju pravilnu pohranu jer su skloni oksidaciji, pri čemu proizvod počne tamniti i razgrađivati se kao rezultat izlaganja zraku, toplini ili izvoru svjetlosti, piše Glamour. Da biste usporili proces oksidacije, preporučuju se formule u neprozirnim ili jantarnim bočicama koje se zatim čuvaju na hladnom i tamnom mjestu, poput ladice ili ormarića. To će ih zaštititi od izravnog sunčevog svjetla. 

 

 

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".