Vetiver, miris koji znači sigurnost

Nova kolumna subotom vas vodi u svijet parfema...
Vidi originalni članak

Svi mirisi koji u našim sjećanjima bude ugodnu sliku očeva i gospode, sigurnost njegovanih muškaraca, sadržavaju, u većem ili manjem omjeru, Vetiveriu zizanioides. Iza latinskog se naziva zapravo krije “Indijac”,u narodu poznat kao vetiver. Riječ je o drvenastoj biljci tankog lišća i dugog korijena, ne višoj od metar i pol. Danas se uzgaja, i to na više mjesta u svijetu, poput Ha- itija, no na sjeveru Indije još raste i vrlo traženi, dragocjeni divlji vetiver khus. Ulje vetivera izolira se iz njegova korijena i poznato je po izrazito ljekovitim svojstvima.

Vetiver dominantno miriše na zemljane, travnate, korijenaste, šumske, drvenaste, pomalo začinske i izrazito zelene note. Stoga je u parfemskoj priči najčešće monotema, iako ga nalazimo i u složenijim mirisnim kompozicijama u kojima postaje blag i decentan.
Smjelo je reći koji je vetiver najbolji, poput veličanja burbon vetivera s otočja Réunion. Kao kod klasične gitare u odnosu na klavir i violinu, nije moguće reći što je najbolje, a kako gotovo nema brenda ili parfumera koji se nije okušao u vetiveru, poslušajmo skladbe u izvedbi odabranih.

Santa Maria Novella nudi možda najstariji aktualni recept za vetiver. Na prvi “šnjof” otkriva monotemu, što se od drvenastih stijenki odbija kombiniranom suhoćom i svježinom. Ta prožetost specifična za vetiver popustit će u donjim tonovima prema citrusnom na trenutke zastajući u puderu. Ova minimalistička, rustikalno monolitna kompozicija smješta SMN u jedne od najboljih “opisivača” vetivera. vetiver Annick Goutal iz 1985. u otvaranju donijet će cedar i sol te nagovijestiti kišu. Pri sunovraćanju prema natopljenoj zemlji, zagrepst će kožu i duhan, ali nedovoljno da prekrije agrumske refule. Ovo je jako ženska i francuska interpretacija diskretno pulsirajućeg vetivera.

Vétyver Haiti od Comptoir Sud Pacifique iz 1977, jedini deklariran kao uniseks, unosi najteže note dima, kroz koji se probija cijela mirisna piramida. Načinjena od bergamota i limuna, jasmina, ylang-ylanga i karanfila, a u dnu vanilije i mošusa te haićanskog vetivera koji ipak nije u stanju razbucati kompoziciju, već donosi novo duhovno, gotovo transcendentalno iskustvo teme vetivera.

Kada se dim raziđe, postaje razvidno da je cijelo vrijeme bio naslonjen na zelenilo.
Lucien Ferrero 2008. za Lubin kreira Le Vetyver. Zamislite gustu maglovitu šumu u koju se slijevaju svi sastojci iz prethodnog teksta. Osim vetivera! Zatim u maglu bacite šaku bibera te u potok što teče izlijete gusti nektar vetivera s Jave. Pustite da se šuma natopi. Kada se magla počne razilaziti, u susret će vam koračati muškarac u smokingu. S leptirkom u koščatoj šaci, otkopčanog prvog gumba košulje i osmijehom za akciju. Miriše elegancijom glazbe vrhunskog instrumenta pod prstima virtuoza.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".