Vodič za ljepotu u samoizolaciji: Zašto se ne bismo trebali sami šišati, kako napraviti masku za lice, brinuti o noktima...

Dani u kojima imamo više vremena za sebe te se manje šminkamo i općenito ne gubimo vrijeme na sređivanje za odlazak na posao i izlaske, podrazumijevaju posvećenost licu i koži tijela na posebno aktivan način
Vidi originalni članak

Sada je vrijeme da iskoristimo sve one maske koje se kriju u našim kozmetičkim torbicama, da primijenimo niz savjeta o kojima konstantno slušamo te, posljedično, dovedemo kožu u red. Ne smijemo ni zapostaviti činjenicu da neke formule imaju wellness karakter, stoga je bitna i ta opuštajuća nota koju nam njega pruža. 

- Žene i inače, a pogotovo u ovo vrijeme sveopćeg stresa, svoje potrebe stavljaju na posljednje mjesto. Želimo li sačuvati unutarnju snagu, smirenost i pronaći inspiraciju za kvalitetno vrijeme koje provodimo s ostatkom ukućana, sada je više nego ikad potrebno odvojiti barem tridesetak minuta u danu samo za sebe. Ljepota nikada nije i ne može biti imperativ za sreću, ali osjećaj da smo lijepe same sebi, istaknut će i taj vanjski sjaj kože - smatra Antonija Tretinjak, majstor kozmetičar iz salona De Luxe. Lice je prvo na listi sređivanja, jer na njemu se vide sve naše brige i stresovi, ali i zapostavljanje usred užurbanog stila života koji je sada na pauzi.

NJEGA LICA

- Predlažem jutarnji i večernji ritual dvostrukog čišćenja lica, hidrofilnim uljem ili balzamom. Ove formule imaju i aromaterapeutska svojstva, pa ih možemo iskoristiti kao bazu za masažu lica - predlaže kozmetičarka Maja Vidošević iz salona Epliderm.

- Dovoljno je 5 do 10 minuta za masažu lica i aktivaciju mišića. Radimo je kružnim pokretima jagodica, rolerom ili masažnim kamenom. Važno je krenuti pokretima od sredine brade prema uhu i tako sve do čela, kaže. Specijalnu masažu možemo izvesti i hladnim žlicama koje smo prije toga držali u hladnjaku na dvije do pet minuta. 

- Za kraj masaže važno je žlice prisloniti na oči par sekundi, što je idealno rješenje u borbi protiv podbuhlih podočnjaka. Hladne žlice će efektom hlađenja lica pojačati mikrocirkulaciju i osvježiti lice. Nakon masaže, lice možete isprati toplom vodom, tumači kozmetičarka. Masnoj koži Maja predlaže enzimski čistač na bazi čajevca ili ginka koji pročišćavaju pore te uklanjaju nečistoće i mrtve stanice. Za normalnu i suhu kožu tu su kremasti, nježni čistači bogati lipidima. 

- Nakon dvostrukog čišćenja i masaže, kožu treba hidratizirati tonerima ili maglicama u spreju. Važno je pritom na vlažnu kožu prisloniti tople dlanove, kako bi se koža na licu pripremila za bolje upijanje seruma i kreme - tvrdi Maja. Apelira i na posebnu, mikro masažnu njegu područja oko očiju koje je najosjetljivije, te njegu usana koja i u izolaciji trebaju posebnu njegu, prvenstveno ovlaživačima i balzamima s vitaminom E. Predlaže i popodnevni ritual koji uključuje njegu ukućana. Takozvani "family masking" podrazumijeva korištenje raznih maski za hidrataciju i anti-age njegu, koje su jednostavne za korištenje i skraćuju vrijeme provedeno u izolaciji na zabavan i njegujući način. Maske su dobre ne samo radi koncentriranih sastojaka, već i radi hidratacije koja koži ovih dana nedostaje. 

- Boravkom u zatvorenom, naročito grijanom prostoru, koža ne dobiva dovoljno kisika i postaje suha, siva, sklona dehidraciji, priča kozmetičarka Antonija Tretinjak. 

- Okrenimo ovo u pozitivu, a ovo vrijeme neka bude ono u kojem možete svaki dan napraviti nešto dobro za svoju kožu. Idealna je prilika da lice odmorimo od svakodnevne šminke. Umivanje hladnom vodom ima čaroban učinak, jer potiče cirkulaciju kože lica. Jednom tjedno preporuka je napraviti i piling lica te nanijeti masku. Prije kućnog tretmana možete na lice staviti vrući ručnik i ostaviti ga da stoji pet minuta. Tako ćete otvoriti pore i omogućiti bolje djelovanje formula. I još nešto jako važno, kad god kažem lice mislim na lice, vrat i dekolte, a upravo vrat i dekolte su najzapostavljeniji u rutinama njege, a zbog svoje tanke kože jednako osjetljivi kao i područje oko očiju - savjetuje Antonija. Predlaže recepte naših baka, primjerice masku s pola banane i žličicom meda. 

- U ovu formulu za problematičnu kožu dodajte cimet, a za zrelu kožu u recept bismo trebali umiješati jedan bjelanjak, pola žlice limunovog soka i pola žlice maslinovog ili kokosovog ulja, tumači Antonija. Prirodni recepti iz kućne radionice ovih su dana posebno popularni, radi praktičnosti i boravka kod kuće, te kako bismo se usput malo poigrali i prisjetili recepata čije su blagodati poznate stoljećima. 

- Predlažem da u malo meda pomiješate dvije žličice smeđeg šećera i dodate malo mlijeka kako biste dobili mekaniju smjesu kojom ćete nježno izmasirati kožu. Ovaj zdravi piling lako će ukloniti odumrle stanice ostavljajući kožu mekom i nježnom, savjetuje Kristina Jelić, vlasnica anti-age studija za njegu kože Skinspa. Za suhu kožu predlaže masku meda, banane, jogurta i avokada.

- Ova bogata i hranjiva maska nahranit će vašu kožu, hidratizirati je i učiniti blistavom. Suha koža ima svojih prednosti i mana. Prednost joj je što se ne sjaji i što nema T-zone, ali takva koža je sklona perutanju zbog dehidracije i puno je osjetljivija od normalne ili masne kože, tumači Kristina. Kao prednost masne kože vidi činjenicu da su bore na njoj manje vidljive. 

- Zabluda je da masna koža zbog svog sjaja ne može biti dehidrirana. Njoj je također prijeko potrebna hidratacija. Stoga, med pomiješajte s kašom od naribanih jabuka, zobenom kašom i žumanjkom. Mješavinu nanesite na očišćeno lice, ostavite da djeluje 15 minuta te potom isperite mlakom vodom - predlaže kozmetičarka.

U galeriji pronađite proizvode odlične za njegu kože u karanteni:

Balzam za čišćenje lica Clinique Take The Day Off, notino.hr, 125 ml, 209 kn Noćna krema L´Oréal Paris Age Specialist 55+, lijepa.hr, 50 ml, 47 kn Noćna krema Nivea Naturally Good Argan Oil, lijepa.hr, 50 ml, 47 kn Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift noćna krema, farmacia.hr, 50 ml, 173 kn Piling za lice Douglas Nutri Focus Exfoliating Cream, douglas.hr, 75 ml, 80 kn Energizirajuća emulzija Skeyndor Power C+, farmacia.hr, 50 ml, 329 kn Gel za čišćenje lica Neutrogena Hydro Boost Face, notino.hr, 200 ml, 43 kn Micelarna voda Filorga, notino.hr, 400 ml, 125 kn Losion za lice Bobbi Brown Extra Treatment, douglas.hr, 150 ml, 655 kn Piling za lice Clarins Pure Scrub Purifying Gel Scrub, douglas.hr, 50 ml, 245 kn Micelarna voda Bioderma Sensibio H2O, notino.hr, 500 ml, 153 kn Tonik za lice Apivita propolis i limun, farmacia.hr, 200 ml, 120 kn Dnevna krema Eight Hour Great 8 Daily Defense Moisturizer Broad Spectrum Sunscreen SPF 35, douglas.hr, 45 ml, 315 kn

NJEGA TIJELA

Iako se ljeto čini daleko i pomalo nedostupno, njega tijela nije samo estetski moment, već i zdravstveni jer boravak u zatvorenom te konstantno prekrivanje kože utječe na perutanje i snažno isušivanje epidermisa. Česta je pojava sivkastog tona kože koja djeluje kao da nema ni kapi vode u njoj, a kad boravimo u zatvorenim, grijanim prostorima, njega je potrebnija nego ikad. Osim toga, bitno je i ono što nosimo, pa ako je naglasak na uske tajice koje imaju umjetna vlakna, koža teže diše i teže i sporije se obnavlja. Kupke su, u nedostatku izlazaka i aktivne svakodnevice, idealan način opuštanja, možda uz dobru knjigu ili glazbu koja nas čini sretnima. 

- Napokon možemo sebi prirediti toplu kupku uz svijeće, podsjeća kozmetičarka Maja Vidošević. 

- Jednom tjedno pripremite sebi kupku i stavite u vodu par kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja. Prije toga napravite piling tijela, koji će oživjeti kožu. Ukoliko želite tretirati područja zahvaćeno celulitom, na tim područjima piling tijela predlažem svaki drugi dan, predlaže Maja. Naime, da je neko normalnije vrijeme, sada bismo se svi koncentrirali na borbu protiv celulita, no ni danas ne smijemo zaboraviti na ovaj česti poremećaj kože. Pravo je vrijeme da se posvetimo njezi kože nogu i stražnjice te provjerimo koliko su dobre sve te kreme koje smo doma naslagali, a nikad ih nismo stigli koristiti. Pod izlikom da nemamo vremena, kojeg sada stvarno imamo. 

- Nakon pilinga obavezno nanesite anticelulitni proizvod jer je koža spremna za upijanje aktivnih sastojaka. Tijelo čak možete njegovati dva puta dnevno, ujutro i navečer, koža će vam biti zahvalna, predlaže Maja. Od anti-celulitnih sastojaka najpopularniji je i dalje kofein, stoga u domaći piling za tijelo i kritična područja možete staviti i malo mljevene kave. I samo tuširanje ritual je za sebe, jer gelovi novije generacije posebno su formulirani za njegu suhe kože. Formule s lipidima idealne su za kožu kojoj treba doza mekoće i ugodnosti. 

- Tijekom tuširanja možemo si pomoći i samom vodom. Naime, životnu energiju, cirkulaciju i zdraviji izgled kože tijela pojačat ćemo jednostavnim trikom, naizmjeničnim tuširanjem toplo-hladno, predlaže kozmetičarka Antonija Tretinjak. Ističe kućni piling baziran na sastojcima iz kuhinje, no za tijelo čestice za ribanje mogu biti nešto veće i grublje. 

- Pomiješamo li kuhinjsku sol s maslinovim ili kokosovim uljem te malo sode bikarbone, dobit ćemo odličan piling koji može poslužiti i za lice i za tijelo. Tijelo nakon toga namažemo bogatom kremom koja će koži dati hidrataciju i vratiti osjećaj udobnosti – tumači Antonija.

U galeriji pronađite super proizvode za njegu tijela u izolaciji:

Mirisni gel za tuširanje Calvin Klein Women Shower Gel, douglas.hr, 200 ml, 287 kn Balzam za tijelo Vaseline Intensive Care Mature Skin, lijepa.hr, 400 ml, 24 kn Šampon Rituals The Ritual of Ayurveda Nourishing, douglas, 250 ml, 79,90 kn Piling Organic Shop Body Scrub Mango & Sugar, notino.hr, 250 ml, 24 k Ulje za tijelo Nuxe Huile Prodigieuse, notino.hr, 100 ml, 118 kn Gel za tuširanje Nivea Waterlily & Oil, notino.hr, 250 ml, 18 kn Ulje za tuširanje L’Occitane Amande, notino.hr, 250 ml, 176 kn Mlijeko za tijelo Elizabeth Arden Green Tea, lijepa.hr, 500 ml, 91 kn Piling za učvršćivanje tijela Collistar Special Perfect Body , notino.hr, 700 g, 279 kn Ulje za tuširanje Bioderma Atoderm Shower Oil, notino.hr, 1000 ml, 171 kn Gel za tuširanje za suhu i atopičnu kožu A-Derma Exomega, notino.hr, 500 ml 34 kn Maslac za tijelo Neal's Yard Beauty Sleep Body Butter, douglas.hr, 200 ml, 200 kn

NJEGA KOSE

Ovih dana svijet je poludio za kućnim skraćivanjem kose, jer vrijeme je za frizera, no stručnjaci diljem svijeta upozoravaju ljude da se strpe i da se ne šišaju kod kuće, tijekom izolacije. Ne samo da je gotovo nemoguće napraviti dobru frizuru ako nismo frizeri, već je problem i u - alatu. Naime, frizerka Isabel Prpić, vlasnica salona Imperia Professional, ističe kako su frizerske škare drugačije. 

- Kuhinjske škare ili one za papir ne zatvaraju vlas kad je skrate, već ona ostane puknuta, a znaju i potrgati vlas, naročito ako je rez pod krivim kutom, dok frizerske škare zatvaraju vlas, tumači Isabel. 

U videu pogledajte kako treba izgledati pranje kose kod kuće po savjetima frizerima:

- Predlažem da se fokusirate na njegu kose, predlažem jedan izuzetan dubinski tretman. Nakon pranja dobro je prosušite ručnikom te na nju stavite masku i ulje koje ste prije pomiješali. Čitavu kosu nakon toga dobro počešljajte, kako bi se tekstura ravnomjerno raspodijelila i ušla u vlas. Nakon toga skupite kosu i zamotajte je u foliju, koja će grijati vlas i time potaknuti djelovanje formule. Ako želite dodati topline, možete sve skupa malo zagrijati fenom. Ostavite masku desetak minuta i onda isperite - predlaže frizerka. Kosa će se ovih dana odmoriti od gelova i lakova, no moguće da će se isušiti od grijanog zraka u zatvorenim prostorima, stoga bi bilo dobro skratiti vrijeme sušenja fenom. Nakon pranja kosu možete skupiti u ručnik i nakon nekog vremena ona će biti gotovo suha, što naravno, ovisi i o gustoći. Sad je vrijeme da iskoristite ona ulja za vrhove te da se poigrate formulama koje do sada niste stigli stavljati na kosu jer – niste stigli. I dok se šišati ne možemo, svakako imamo vremena za njegu sličnu onoj u salonima. Na primjer, frizeri nam uvijek dva puta šamponiraju kosu. To nije slučajno niti da bismo dulje vremena sjedili tamo. Razlog, naime, leži u konkretnom čišćenju vlasi i vlasišta, koje je zaduženo i za proizvodnju sebuma. Naime, kosa koja nema volumena više će se mastiti jer je priljubljena uz tjeme, dok će se to kod kose pune volumena dešavati rjeđe. A upravo je konkretno, dvostruko šamponiranje bitno kako bismo skinuli višak sebuma s vlasišta, te kosu učinili dugotrajno  čistom. Iako smo stalno kod kuće i čini nam se da nema smisla često kao prije prati kosu, ipak, kad primijetite da je masna, dvostruko je operite, nanesite masku i polako osušite, vratit ćete joj prirodnu ljepotu i zdravi izgled. Odmorite i od gadgeta, pegli i figara, ovih dana neka se i kosa udalji od užurbanog načina života.

U galeriji pronađite proizvode za njegu kose u izolaciji s kojima će ona biti zdrava i lijepa:

Mlijeko za kosu Leonor Greyl Lait Lavant A La Banane, douglas.hr, 200 ml, 205 kn Ulje za kosu Orofluido Beauty, notino.hr, 100 ml, 89 kn Šampon za gustoću kose Vichy Dercos Neogenic, ljekarne, 400 ml, 136,50 kn Šampon Rituals The Ritual of Ayurveda Nourishing, douglas, 250 ml, 79,90 kn Olovka za kosu Naj Oleari Smart Hair Touch Up, douglas.hr, 89 kn Ulje za kosu Macadamia Natural Oil Healing Oil Treatment, douglas.hr, 10ml, 39,90 kn Tonik za vlasište Med Anti Irritation, douglas.hr, 150 ml, 43 kn Šampon L’Oréal Professionnel Serie Expert Inforcer, notino.hr, 300 ml, 55 kn Maska za posvjetljivanje kose John Frieda Go Blonder Lemon Miracle Masque, douglas.hr, 100 ml, 63 kn Ulje za kosu Ecooking Multi Oil, douglas.hr, 100 ml, 134 kn Maska za kosu, Dr. Santé Keratin, notino.ht, 300 ml, 32kn

NJEGA NOKTIJU, RUKU I PEDIKURA

Gelirani su nokti posljednjih godina super-popularni, ne samo da su praktični i lijepi, već su postojani i trajni. Sada se upravo ta trajnost i otpornost postavljaju kao problem jer gelirane nokte nije dobro skidati izvan salona. Ipak, ako baš to morate napraviti, rješenja ima, tvrdi manikerka Monika Antunović Kundih iz salona Mysterion

- S obzirom na to da gel polimerizira i spaja s prirodnim noktom, ne postoji drugi način nego postepeno skidanje gela. Ako gel skidamo silom ili ga trgamo s nokta, zasigurno ćemo oštetiti prirodni nokat na duže vrijeme ako ne i trajno – upozorava Monika te dodaje što napraviti ako baš morate kod kuće skidati gel s nokta.

- Za skidanje gela potrebni su nam čvršća rašpica i blok za poliranje. Savjetovala bih da se nokti prvo skrate, a ako su vam jako dugi, pridržavajte ploču nokta dok ga skraćujete, kao ne bi pukao. Pri samoj izradi noktiju gelom uvijek se izgrađuje C točka koja osigurava čvrstoću i štiti prirodni nokat, ali zbog toga, primijetit ćete da su vam nokti puno deblji nakon što ih skratite. Drugi korak bi bio stanjivanje, koje kreće od kraja nokta prema korijenu, nježnim pritiskom kako vam ne bi ušao zrak između gela i prirodnog nokta. Za sam kraj predlažem poliranje nokta polirnim blokom i lakiranje nekim zaštitnim lakom, savjetuje Monika. Što se tiče općenito njege ruku i noktiju, potrebno je više puta na dan mazati ih hranjivim kremama jer pretjerano korištenje dezinfekcijskih gelova i sapuna za ruke izuzetno isušuje kožu i kožicu oko noktiju, pa je moguća pojava zanoktica. Tu zadebljanu kožu nipošto ne valja čupati, već polako odrezati malim škaricama. 

U galeriji pronađite manikure koje možete napraviti i kod kuće:

FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune FOTO: Instagram @oliveandjune

- Zbog stalnog doticaja ruku s vodom i snažnim formulama za čišćenje, ono što je potrebno vašoj isušenoj koži je dubinska hidratacija. To ćete postići uz malo šećera i kokosovog ulja, a može i maslinovo. Pomiješajte šećer i ulje u mekanu pastu i dobro istrljajte ruke, isperite te potom ostatkom ulja namažite ruke. Ovaj hidratacijski piling radite jednom tjedno. Piling možete upotrijebiti i za grublje dijelove tijela poput laktova, predlaže kozmetičarka Kristina Jelić. Nakon što sredite ruke, vrijeme je za stopala koja se vesele danima bez čarapa.

– Predlažem kupku u kojoj će se nokti i koža smekšati, piling od soli i maslinovog ulja, a onda i kućnu pedikuru, predlaže manikerka Monika.

– Kožicu lagano pogurajte prema rubu i nokte izrašpajte na ravno, osobito ako nokti urastaju. U tom slučaju nemojte ih puno tretirati jer bez znanja i alata možete napraviti više problema nego koristi. Pete bih savjetovala da porašpate grubom rašpom te nakon toga zagladite nježnijom. Nanesite kremu nakon sušenja stopala i obucite pamučne čarape – predlaže manikerka i pedikerka. 

Od kućnih sastojaka kozmetičarka Kristina Jelić predlaže sodu bikarbonu, koja ima jaka antiseptička svojstva. 

- Ovaj standardni kućni sastojak djeluje blagotvorno na kožu peta, a vrlo je jeftina i učinkovita. Predlažem kupku za stopala: stavite tri žlice sode bikarbone u četiri litre vruće vode, a zatim uronite stopala na 15-20 minuta. Nakon kupke dobro ih posušite, posebno između prstiju i istrljajte kamenom za pete. Za bolje rezultate tretman ponavljajte svakodnevno tjedan dana, potom napravite pauzu tjedan dana i tako napravite mini kuru tri puta, predlaže Kristina.

Finiširanje njege stopala uključuje i formule kao što je vazelin koji često dolazi u kombinaciji s nevenom. Ova dva sastojka idealna su općenito za njegu kože, naročito ispucanih mjesta i onih koja nas svrbe. Ako ćemo se držati savjeta stručnjaka i štreberski se njegovati, jednoga dana iz izolacije ćemo izaći lijepi, odmoreni i super-njegovani. S dogovorenim terminom kod frizera.

U galeriji pronađite proizvode s kojima će manikura i pedikura biti jednostavne i kod kuće:

Krema za stopala Thalgo Cold Cream Marine, lijepa.hr, 75 ml, 160 kn Krema za nokte i ruke Weleda Citrus, notino.hr, 50 ml, 67 kn Krema za ruke Nivea Protective Care 75 ml, bazaar.hr, 75 ml, 14 kn Krema za ruke Mixa Cold cream, bazaar.hr, 50 ml, 59 kn Krema za nokte i ruke L'Occitane Lavender, notino.hr, 30 ml, 78 kn Krema za nokte Dior Crème Abricot, notino.hr, 10 ml, 152 kn Hranjiva krema Vichy Hand & Nail, notino.hr, 40 ml, 45 kn

Zvijezde nove Dive su žene koje u nemogućim uvjetima pokušavaju naše živote vratiti u normalu  Novu Divu potražite na kioscima u subotu, 11. travnja, ekskluzivno uz Večernji list 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".