Ulje sjemenki grožđa postao je popularan sastojak u njezi kože; evo koji su sve benefiti

Zahvaljujući laganoj teksturi i bogatstvu antioksidansa, vitamina E i esencijalnih masnih kiselina, ulje sjemenki grožđa postalo je popularan sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima
Vidi originalni članak

Nakon svakodnevnog čišćenja lica, nanošenja seruma i hidratantnih krema, ulje može biti ključan završni korak koji osigurava da vaša koža zadrži sve hranjive sastojke. Iako su ulja poput marule i jojobe već popularni izbori, ulje sjemenki grožđa polako osvaja pažnju zahvaljujući svojim višestrukim prednostima. Dermatolozi Dr. Zunaid Alli i Dr. Maryam Zamani detaljno su za Vogue objasnili njegove prednosti i upotrebu, a evo zašto biste trebali uvrstiti ovo ulje u svoju svakodnevnu njegu.

Ulje sjemenki grožđa dolazi kao nusproizvod iz procesa proizvodnje vina. Hladno prešanje, najčišći oblik ekstrakcije, osigurava da u ulju ne ostanu kemijski ostaci, objašnjava Dr. Alli. Ova metoda održava ulje čistim i bogatim korisnim sastojcima.

Zahvaljujući laganoj teksturi i bogatstvu antioksidansa, vitamina E i esencijalnih masnih kiselina, ulje sjemenki grožđa postalo je popularan sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima. Dr. Zamani ističe da je ovo ulje odličan izbor za njegu kože jer "ne začepljuje pore i savršeno je za hidrataciju". Njegova protuupalna svojstva također pomažu smirivanju kože i smanjenju iritacija.

Ako se borite s aknama, ulje sjemenki grožđa može biti vaš saveznik. Dr. Alli pojašnjava kako njegovi antimikrobni učinci pomažu u smanjenju izbijanja akni, dok njegova sposobnost lagane hidratacije pomaže koži da ostane uravnotežena bez začepljenja pora. Uz to, može smiriti crvenilo i iritacije.

Ulje sjemenki grožđa nije samo za kožu – izvrsno je i u kuhinji. S visokom točkom dimljenja (oko 215°C), pogodno je za prženje, pečenje i pirjanje, kaže Dr. Zamani. No, zbog visokog sadržaja omega-6 masnih kiselina, preporučuje se umjereno konzumiranje kako bi se održao pravilan omjer omega masnih kiselina u prehrani.

Kako biste izvukli maksimum iz ovog ulja, Dr. Zamani savjetuje da se odlučite za hladno prešano i organsko ulje, bez aditiva ili kemikalija. Zbog visokog sadržaja polinezasićenih masti, ulje brzo oksidira, pa ga je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mjestu te potrošiti unutar šest mjeseci.

Ulje sjemenki grožđa nudi brojne benefite za vašu kožu, ali i kuhinju. Pravilno čuvanje i upotreba mogu vas nagraditi savršenom njegom i zdravljem, ali uvijek je važno testirati novu njegu kože kako biste izbjegli moguće reakcije.

Genijalna Mihaela pokazala kako savršeno kombinirati retro i moderne komade uz pariški chic
Stajlingu Saše Lozara ne možemo pronaći zamjerku: 'Inače volim nositi sve i svašta za scenu, ali i privatno'
Predviđa se povratak jednog popularnog modela tenisica, a hit su za jesenske dane

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".