Ulje ružmarina hvaljeno je kao prirodna alternativa za rast kose, ali djeluje li zapravo?

Ulje ružmarina trebalo bi nanositi izravno na vlasište umjesto niz pramenove kose ili vrhove, jer je učinkovitije u poticanju rasta od korijena za najbolje rezultate, iako ima svojstva koja popravljaju oštećenja na ispucalim vrhovima.
Vidi originalni članak

Posljednjih godina raste trend korištenja prirodnih pripravaka za njegu kose. Jedan takav lijek je ružmarinovo ulje za kosu, za koje se kaže da potiče rast i poboljšava cjelokupno zdravlje kose. Iako upotreba ružmarina za njegu kose nije nov koncept, nedavne studije sugeriraju da bi mogao biti učinkovitiji nego što se dosad mislilo.

Studija iz 2015. koja je uspoređivala ulje ružmarina s minoksidilom, popularnim tretmanom za rast kose, gdje su ljudi s gubitkom kose koristili ili ulje ružmarina ili minoksidil dva puta dnevno tijekom šest mjeseci, pokazala je da su nakon šest mjeseci obje skupine primijetile značajno povećanje kose rast. Međutim, kako prenosi Glamour, skupina koja je bila tretirana uljem ružmarina imala je veći rast kose od skupine koja je primala minoksidil.

@alexandrarriaga Send this to your friend that is using Rosemary oil #rosemaryoil #rosemaryoilforhairgrowth #hairgrowth #sciencebasedhaircare #sciencebasedhairtips #chemist #hairtok2023 #androgeneticalopecia #hairlosstips ♬ original sound - Alexandra Alegria Arriaga

Ovaj rezultat sugerira da ulje ružmarina može potaknuti rast kose, ali samo kod dugoročnog korištenja. U istoj studiji, svrbež vlasišta bio je češći u skupini koja je primala minoksidil. Ovo je također sugeriralo da bi ulje ružmarina moglo biti bolja opcija za ljude s poviješću alergija ili iritacije kože.

Znanost nam govori da djeluje, ali kao i u svemu postoji kvaka, ulje ružmarina treba nanositi u pravim količinama, dovoljno često i pod određenim uvjetima. Evo što trebate znati o uvođenju ružmarinovog ulja za kosu u svoju rutinu za kosu za najbolju i najdužu kosu dosad:

“Znanstveno je dokazano da ulje ružmarina pozitivno utječe na rast kose. Studije su pokazale da ulje ružmarina može potaknuti rast kose poboljšavajući cirkulaciju krvi u vlasištu i potičući proliferaciju stanica folikula dlake. Osim toga, otkriveno je da ulje posjeduje protuupalna i antioksidativna svojstva, što može pomoći u sprječavanju gubitka kose i poboljšati cjelokupno zdravlje kose. Njegova sposobnost da poveća stanični metabolizam u folikulima dlake također doprinosi njegovoj učinkovitosti kao stimulansa rasta kose.” kaže Nick Fisherman, triholog u Watermans Hair.

Provedene studije pokazale su da se neće vidjeti pravi i eksponencijalni rast kose od ulja do šest mjeseci. One također predlažu da bi se to dogodilo, trebalo bi velikodušno koristiti ulje najmanje dva puta dnevno.

Ulje ružmarina trebalo bi nanositi izravno na vlasište umjesto niz pramenove kose ili vrhove, jer je učinkovitije u poticanju rasta od korijena za najbolje rezultate, iako ima svojstva koja popravljaju oštećenja na ispucalim vrhovima.

Kao i sa svakim drugim proizvodom, provođenje testa flasterom za sprječavanje alergijske reakcije je obavezno. Sve što trebate učiniti je nanijeti razrijeđeno ulje ružmarina na mali dio kože i pričekati 24 sata. Svako crvenilo, oteklina i svrbež znak su da ga trebate ukloniti.

Fisherman također preporučuje: “Kada nanosite ulje ružmarina na kosu i vlasište, važno je da ga razrijedite uljem kao što je jojobino, kokosovo ili maslinovo ulje. To pomaže u sprječavanju iritacije kože i osigurava da se ulje ravnomjerno rasporedi po kosi. Najbolje je ostaviti ulje na kosi barem 30 minuta prije nego što ga isperete šamponom i vodom.”

Inspiracija za jesen: Ovo su najpopularniji trendovi manikura s Tjedna mode u New Yorku
Kate Middleton zamijenila je klasične plave i crne tonove za odijelo u elegantnoj bež boji
Lijepa dama zagrebačkim ulicama prošetala u tako genijalnom kompletu da je sve ostalo palo u drugi plan!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".