Učinkovite kreme i važni savjeti koji će pomoći u rješavanju problema suhih i ispucalih ruku

Ivana Manola, dr.. med. specijalist dermatologije i venerologije iz Poliklinike Manola, u jednom razgovoru za Divu je oktirla kako se suha koža ruku pojavljuje bez obzira na dobnu skupinu, a javlja se i kod onih osoba koje u većem dijelu godine imaju normalnu kožu.
Vidi originalni članak

Sa zimskim vremenom javlja se i problem suhih ruku. Najizloženije su vanjskim utjecajima pa na njihovu njegu treba obratiti posebnu pozornost jer sezona grijanja, vjetar i hladan zrak dovode do isušivanja ruku. Takvo stanje može biti jako neugodno i dovesti do zatezanja kože, svrbeža, crvenila, ljuštenja... 

Ivana Manola, dr.. med. specijalist dermatologije i venerologije iz Poliklinike Manola, u jednom razgovoru za Divu je oktirla kako se suha koža ruku pojavljuje bez obzira na dobnu skupinu, a javlja se i kod onih osoba koje u većem dijelu godine imaju normalnu kožu. Specijalistica je pojasnila da, uslijed okolišnih čimbenika, ponajprije niskih temperatura, vjetra, suhog zraka kao posljedice centralnog grijanja, i učestalog pranja ruku vrućom vodom, dolazi do intenzivnog isušivanja kože.

Ipak, rješenje postoji, a uz redovito korištenje kreme, pozornost treba obratiti na pravilnu prehranu, kao i na ovlaživače zraka u prostoru.

U galeriji pronađite kreme koje će pomoći u borbi protiv suhe i ispucale kože

Weleda Skin Food Original Ultra-Rich Cream Kiehl's Ultimate Strength Hand Salve Vaseline Intensive Care Advanced Repair Hand Cetaphil Pro Eczema Soothing Moisturizer CeraVe Moisturizing Cream

Jedan od prvih savjeta koje je dermatologinja istaknula je korištenje mlake vode za pranje ruku, kao i korištenje preparata za pranje koji ne sadrže sapune. 

– Preparati koji pomažu hidrataciji suhe kože trebali bi sadržavati glicerin, petrolatum, ureu, laktate, omega masne kiseline, pantenol. Teksture preparata za njegu suhe kože mogu biti u obliku pjene, bogate kreme ili masti, ovisno o stupnju suhoće kože. Kako bi obnova barijere bila što bolja, nakon utrljavanja kreme za njegu suhe kože, preporučuje se prije spavanja navući PVC rukavice ili pamučne vrećice na ruke – savjetovala je ranije Ivana Manola, dr.. med. specijalist dermatologije i venerologije za Divu. 

Ne zaboravite na rukavice, a ako kvalitetna i redovita njega ne pomogne, savjetujte se s liječnikom koji će dati savjete kako liječiti upalu i obnoviti kožnu barijeru.

Spomenuli smo ovlaživače zraka za koje specijalistica kaže kako će pomoći ovlažiti zrak u prostorijama u kojima boravimo:

– Tijekom zimskih mjeseci, u sezoni centralnog grijanja, dolazi do značajnog smanjenja postotka vlage u zraku, ispod 10%, što dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30% vlage u zraku. 

Umjesto ovlaživača, možete postaviti i vlažne ručnike preko radijatora, savjetuje liječnica.

Posljednji, ali ne i manje važan savjet vezan je za prehranu i unos tekućine. Kako ističe specijalistica dermatologije i venerologije, istraživanja su pokazala da nekoliko tjedana uzimanja dodataka prehrani, koji sadrže omega masne kiseline iz ribljeg ulja, posebice ulje jetre bakalara, znatno pomažu u terapiji izrazito suhe kože. Prirodni izvor omega masnih kiselina je riba, posebice plava riba i avokado, koje bi trebalo jesti nekoliko puta tjedno kako bi se u organizam unijele dovoljne količine omega masnih kiselina. 

Tu je i unos tekućine, no on ovisi o količini vode koju inače pijete. Ivana Manola, dr. med. specijalist dermatologije i venerologije je ranije za Divu pojasnila: 

– Veliki broj ljudi vjeruje da će povećanim unosom vode ovlažiti kožu. Osobe koje inače unose malu količinu vode u organizam mogu očekivati značajnu hidraciju kože ako povećaju unos vode (8-9 čaša dnevno). No, osobe koje unose normalne količine vode, ne mogu očekivati da će povećanim unosom spriječiti nastanak suhe kože zimi. 

Minimalistička, ali efektna manikura koja će biti hit na noktima u mjesecima pred nama

Vibrantna narančasta za wow-dojam: Kate Middleton ponovno blista u savršenom zimskom kompletu

Nikad ne izlazi iz mode: Ako kupujete novi kaput, razmislite o onom kakvog nosi kraljica Letizia

'Volim retro stil i rijetko kad kupujem u Hrvatskoj. Ne pratim modne trendove, već kreiram svoje'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".