Treba li dvaput šamponirati kosu prilikom pranja? Odgovor na često pitanje znaju stručnjaci

Znamo kako je metoda dvostrukog čišćenja lica dobra za kožu, no vrijedi li dvostruko pranje, odnosno šamponiranje i za našu kosu?
Vidi originalni članak

Ponekad nam se čini da na tjednoj bazi doznajemo nove trikove i savjete za pranje kose, sve s ciljem kako bi ona izgledala kao da smo izašli iz frizerskog salona. Mnogo trikova dolazi i s TikToka, a jedna od korisnica, čiji je video prikupio više od 1,5 milijuna pregleda, demonstrirala je kako oprati kosu na najbolji način.

U videu objašnjava kako kosu, kad god je perete, treba šamponirati dva puta, što je suprotno savjetu koji se često čuje da prevelika količina šampona može "isprati" prirodno ulje u kosi. Prikazala je korak po korak u pranju kose i objasnila kako prvo šamponiranje uklanja nečistoće i ulje s vlasišta, dok drugo šamponiranje čisti i njeguje vlasište i kosu. 

- Neki tvrde kako kosu ne treba dvaput šamponirati jer se tako uklanjaju prirodna ulja. Ako se fokusirate na vlasište, tako čistite sebum koji koža stvara na skalpu. Dvostrukim šamponiranjem stvara se zdravije vlasište i zdravija kosa - rekla je TikTokerica, a Glamour je za savjet i mišljenje zamolio stručnjake, kako bi provjerili istinitost onoga što TikTokerica tvrdi. 

Prema mišljenju stručnjaka, sve ovisi o tome koliko često peremo kosu.

- Ako je perete svaki dan, onda nema potrebe za dvostrukim šamponiranjem. Dvaput nanosim šampon samo ako sam koristila mnogo proizvoda za njegu i stiliziranje kose. Možete je dvaput šamponirati ako kosu perete svaki treći dan ili rjeđe. Sve se svodi na količinu proizvoda za kosu, sebuma i onečišćenja koji se talože na vlasištu. Razmišljajte o tome ovako - ako ste nosili full make up, vjerojatno ćete posegnuti i za metodom dvostrukog čišćenja lica kako biste bili sigurni da ste ga dobro očistili. Isto je i s kosom - pojašnjava i dodaje:

- Voljela bih da se termin "pranje kose" promijeni u "čišćenje vlasišta" jer se ne trebamo toliko fokusirati na kosu, koliko na sam skalp gdje se stvara znoj, ulje i talože nečistoće. 

Kad je u pitanju učestalost pranja kose, stručnjaci pojašnjavaju kako tu ne postoji točna brojka, odnosno sve ovisi o tome u kakvom se stanju nalazi vlasište.

- Kad god razmišljate je li nešto dobro za vlasište, povucite "paralelu" s licem. Kad vam je masno - operete ga. Isto primijenite i u njezi kose. Šampon prilagodite njezinoj teksturi i nikad ne preskačite regenerator, bez obzira na tip kose. Osobe s tankom kosom mogu je prati i na dnevnoj bazi. Naime, tanka kosa znači više masnih žlijezda na vlasištu, što znači i da će se kosa brže zamastiti i postati teža na korijenu. S druge strane, osobe s gušćom kosom ili kovrčama ne moraju je prati toliko često. 

Kombinacija lijepe voditeljice je bez greške: 'Pratim trendove, ali mislim da je najbitnije igrati se s modom'
Studentice prava imaju besprijekorne ljetne outfite: 'Preko ljeta volimo nositi žive boje, a preko zime zagasitije'
Ako volite Oreo, uživat ćete u ukusnom tartu s malinama po receptu omiljene slastičarke

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".