Tekući puderi u ulozi savršenog tena: Kako odabrati idealan za svoj tip kože i pogoditi pravu nijansu?

Hit proizvod i jedan od beauty saveznika danas ima paletu supermoći, od prekrivanja crvenila do snažne hidratacije i njege te ponegdje ima svojstva anti-age kreme
Vidi originalni članak

Nerijetko je traganje za dobrim puderom kao i ono za dobrim trapericama – ne samo da nijansa mora biti savršena nego su tu i tekstura te odlično prianjanje. Dobro je da prekriva, no nije dobro da se uvuče u pore, a to je kod tekućeg pudera, naročito nakon cijeloga dana, vrlo realan scenarij. Na to izuzetno utječe i samo stanje kože, koje čak i dobar i kvalitetan puder može “prikazati” na loš način.

– U kasnu jesen naša se koža obnavlja i to se jako vidi čak i ispod šminke. No pravilna njega i odgovarajuće kreme kao pri- prema kože prije šminkanja neizostavan su dio rituala – ističe vizažistica Ena Čavlović iz zagrebačkog EnArt make-up studija.

Kad je lice spremno, prvaci scene su puderi u tekućim formulama. Upravo zbog suhoće zraka i grijanih prostorija u kojima konstantno boravimo, ovaj beauty proizvod postaje broj jedan u svakodnevnoj make-up rutini, čak i među onima koje vole lakoću nanošenja šminke.

Ipak, ta osvježavajuća ideja lagane podloge nestaje s prvim hladnoćama, jer koži treba nešto konkretnije kako bi se zaštitila i ostala ujednačena. Puder je prvi korak šminkanja za van ili za Zoom sastanak, a uz to je dovoljno samo malo rumenila da bi lice dobilo zdravu boju.

– Zimi koristimo nešto teže i gušće pudere, ali prije toga kožu moramo dobro pripremiti. Nakon ljeta naša koža svakako treba hidrataciju i dobru njegu, što se vidi na licu tijekom čitave jeseni, koja pred kožu postavlja nove izazove. Naime, u hladnim danima koža nam je suha i oštećena zbog niskih temperatura i hladnog vjetra – tumači Ena te otkriva svoje beauty favorite:

– Predlažem, bez obzira na tip kože, tekuće pudere na bazi vode, koji će se pobrinuti za cjelod- nevnu hidrataciju kože lica. Osim toga, ove formule lakše prianjaju i sjedaju na lice zbog svoje specifične tekuće strukture, s naglaskom na molekule vode – kaže Ena.

S dolaskom beauty minimalizma, koji se u svijetu kozmetike intenzivirao posljednjih nekoliko godina, puderi su ušli u male niše – za prikrivanje crvenila, za hidrataciju, za hranjivost, sjaj... Svaki od njih ima specifičnu ulogu, a uglavnom znamo i što želimo od pudera – je li to snažna ili čisto lagana prekrivenost kože i tena. Zato je sekcija pudera koji smanjuju crvenilo na licu dosta raskošna. Naime, pojam ljepote i mla- dolikosti za mnoge je – ujednačen ten.

Njegova je uloga, dakle, ne samo da prekrije nego ujedno i da njeguje kožu, a dobar trik je i miješanje pudera s kremom, naravno, ako se te dvije teksture dobro slažu. Ovo je odličan odabir za zimu, jer koži i tijekom dana, naročito ako je riječ o promjeni temperature zraka – na primjer često idete van – treba pojačanje u obliku hidratacije.

No ako trebate dobru njegu, tu su i varijante na granici s kremama, tonirane su, no opet imaju zasićenje pigmentima. Ovaj tip pudera može se i nadograditi tijekom dana, baš kao i klasična krema. Za razliku od njih, slojevito nanošenje klasičnog tekućeg pudera tijekom dana zna izgledati poput maske. Tu su i sve popularnije korektivne formule za akne, a uglavnom ih drže ljekarnički brendovi te dolaze u paru s korektorom, za ciljanu aplikaciju.

Nijansu je najbolje izabrati na dnevnom svjetlu kako bi puder bio što manje vidljiv – cilj je da se stopi s licem i postane naša „druga koža“. Iako su tu i formule koje navodno traju satima i satima, ipak navečer treba skinuti sav puder s lica i dobro ga očistiti, kako bi koža disala i bila spremna za san.

Kako odabrati hidratantnu kremu koja će pomoći koži uslijed promjene temperature i u grijanim prostorima?
Krema za lice i tijelo koja je osvojila beauty ljubiteljice: Svakih pet sekundi u svijetu se proda jedna kutijica
Jeste li isprobali hidratantnu kremu za lice koju je Reddit proglasio najboljom na svijetu?
U kamenu ili kremasto? Profesionalna vizažistica otkriva kako pravilno odabrati i koristiti rumenilo

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".