Sve što trebate znati o proizvodima za čišćenje lica: Kako funkcionira micelarna, a kako mlijeko za lice?

Mlijeko za čišćenje i micelarna otopina dva su apsolutna aduta za lijepu u zdravu kožu. Popularnost višenamjenskih formula donosi nam nove generacije čistača koji imaju niz benefita i funkcija
Vidi originalni članak

Umoderno doba ističu se prednosti i važnost čišćenja lica, a rezultate uistinu vidimo odmah. Trik s vatom uistinu je najbolji ako vas zanima kako radi vaš čistač i koliko je kvalitetan. Prijeđite vaticom lagano preko obraza i, ako postane siva, vrijeme je za promjene.

Danas se na tržištu nudi velik broj raznih mlijeka, ona ujedno hidratiziraju kožu te je hrane, idealna su za zimske dane kad je koža dubinski isušena. Možete se nakon toga umiti vodom kako bi lice bilo osvježeno. Mlijeko za lice ima posebne formulacije s vitaminima i drugim posebnim sastojcima zbog kojih je ono sjajno sredstvo za njegu. Za sve one koje žele multifunkcionalne formule, koje imaju više uloga, a takvih je sve više – ovo je idealan izbor. Naime, njega i čišćenje u jednom donosi nam mogućnost da se kraće “trackamo” u dane kad jurimo od jutra do mraka.

Tu su i formule za osjetljivu kožu, bogate smirujućim sastojcima koje će urediti epidermis i spriječiti eventualne potkožne upale. Akne su pak posebna priča – za ovaj tip kože namijenjene su blage linije u kojima je čistač na prvom mjestu. Taj tip kože općenito luči mnogo sebuma i, ako ga ne skinemo navečer s lica, tijekom noći napravit će “nered”. Ipak, treba znati da nešto sebuma ipak treba ostati na licu, on štiti kožu da se previše ne isuši, to je njegova osnovna funkcija i tu je da nam kožu učini mekanom i zdravom. Ali ako ga je previše, mastan sjaj je neizbježan. Upravo zato čistači su broj jedan za taj tip kože. Nadalje, mlijeko za čišćenje lica danas je inovativan proizvod koji ima i sastojke kao što su voćne molekule, ali i med, a dio te scene posvećen je anti-age kategoriji.

Lako je procijeniti djeluje li mlijeko, odnosno njegova formula – koža bi nakon korištenja trebala biti mekana poput bebine. Pri nanošenju treba koristiti masažne pokrete koji potiču cirkulaciju, što je osnova za mladolik izgled lica.

Najbolji su potezi prema gore, jer prema dolje koža ionako ide sama – zbog protoka vremena i gravitacije. Posebnu pažnju treba obratiti na područje oko očiju, ono je superosjetljivo, prvo pokazuje znakove starenja. Neke formule nisu namijenjene čišćenju područja oko očiju, stoga obratite pažnju na informacije s etikete. U nekim danima koži je možda dovoljan samo ritual čišćenjem mlijekom, ako je osjećaj odličan, pričekajte sa sljedećim slojem. Ovaj beauty moment priuštit će nam bogata, fluidna mlijeka za lice, bogata hranjivim sastojcima.

I dok kozmetička industrija ovaj tip formule predlaže već desetljećima, nešto novijeg datuma su micelarne otopine – blage i vodenaste. I one imaju više namjena. Imaju ujedno ulogu tonika ili losiona jer sadrže visoki postotak hidratizirajućih sastojaka.

Inače, sama micelarna otopina napravljena je na bazi micela, odnosno sakupljača nečistoće. Njega možete koristiti i u danima kad ne nosite šminku kako biste skinuli lagani sloj nečistoće koji će se tijekom dana nakupiti na licu, bez obzira na to gdje išli.

Jedna od prednosti micelarne je i način samog korištenja, nije potrebno trljati lice – ona otapa make-up formule, masnoće i slično. Ovaj tip čistača prije desetak godina je postao ultimativni hit u svijetu kozmetike. Brendovi su se prilagodili našem sve bržem načinu života i koži koja je postala sve osjetljivija. Razne linije za crvenilo kože pratili su razni micelarni čistači, namijenjeni koži koja pokazuje znakove “neposluha”. Ubrzo je ovaj tip čistača postao nezaobilazan, a tako je i danas, velika većina brendova predlaže neku varijantu micelarne otopine.

I dok je na početku dobivala komentare od skeptika “ma to je samo neka vodica”, danas je ona relevantan igrač na beauty sceni. Odlična je i za mlade djevojke jer mame čije su kćeri tek ušle u pubertet znaju da je micelarna spas za kožu njihovih djevojčica koje postaju djevojke.

Vraćamo se tako jednostavnosti jer micelarna je vrlo minimalistički proizvod, koji je lako koristiti te je namijenjen svim tipovima kože. Podsjeća to na početke rituala čišćenja kože, u davnim danima kad su ljudi koristili samo sapun i vodu. Povjesničari su pronašli dokaze da su stari Babilonci razumjeli izradu sapuna još 2800. godine prije Krista. Arheolozi su, naime, pronašli materijal sličan sapunu u povijesnim glinenim cilindrima iz tog vremena. Na te su cilindre zapisali recept – mast s pepelom. No saponifikacija ili proces pravljenja sapuna navodno je otkriven u blizini mitske planine Sapo, drevnog mjesta u okolici Rima.

Stari dokumenti kažu da je kišnica isprala pepeo iz drveta, što je uz životinjsku mast postalo – sapun. Druge civilizacije, poput egipatske, koristile su za ove svrhe maslinovo ulje s pčelinjim voskom, što je dodatno vlažilo kožu. Bile su to prve multifunkcionalne formule koje su imale niz benefita. Tijekom prošloga stoljeća važnost čišćenja lica postaje sve značajnija, naročito u 1920-ima, zbog svakodnevnog korištenja šminke. Do tada su se žene šminkale minimalno, gotovo ništa, a oslobađanjem od konzervativnog načina života u ludim dvadesetima žene dobivaju slobodu, šminku te nose kraće haljine. Društvo, način života, izlasci i općenito dostupnost šminke mijenjaju svakodnevne kozmetičke rituale. S vremenom je došlo do čitavih kolekcija čistača, s dodatnim sastojcima, jer su kozmetičari i dermatolozi shvatili da je samo čista koža – zdrava koža. Danas zato imamo niz opcija, bitno je izabrati neku ovisno o tipu kože.

No i to se mijenja, ako u jednoj sezoni koristimo mlijeko, možda ćemo sljedeće koristiti – micelarnu otopinu. Treba obratiti pažnju na samu kožu lica, kako je osjećate, zateže li vas ili nešto treće. Ako je dubinski čista i nahranjena, tako i izgleda. Ima zdrav sjaj, ne pokazuje znakove pretjerane aktivnosti te se lako prilagođava novonastaloj situaciji – kad se temperatura zraka u okolini mijenja. Ove formule posebno su potrebne onima koje nose više šminke, koju je potrebno skinuti baš svake večeri.

Čistače za lice koji će super odraditi svoj posao pronađite u galeriji:

Vichy Purete Thermale, ljekarne, 400 ml Uriage Themale Micellare, ljekarne, 100 ml FOTO: Shutterstock Eisenberg Start Clean Pure Micellar Water, douglas.hr, 100 ml Nivea Energy micelarna voda, drogerije, 400 ml FOTO: Shutterstock Clollistar Gentle Micellar Water, douglas.hr, 250 ml FOTO: Shutterstock Bocayssy micelarna, wowjunkie.com, 200 ml FOTO: Shutterstock Filorga Micellar Solution, douglas. hr, ljekarne, 400 ml FOTO: Shutterstock Clarins My Clarins Micellar Cleansing Water, douglas. hr, 200 ml FOTO: Shutterstock Naj Oleari Delicate Micellar MakeUp Remover, martimex.hr, 150 ml FOTO: Shutterstock Uiage Themale Micellare, ljekarne, 100 ml FOTO: Shutterstock Novexpert Eau Micellare s hijaluonskom, wow-junkie.com, 200 ml FOTO: Shutterstock Perricone MD, wow-junkie.com, 118 ml

Sjajno spaja jednostavnost i eleganciju: 'Nosim i uzorke, ali jednobojno mi je najpraktičnije za kombinirati'
Prijateljice Lara i Matea pokazale su najbolje od trendova: 'Puno se družimo pa se podsvjesno i uskladimo'
Na Asosu ima genijalne kozmetike! Evo na koju treba obratiti pozornost, pogotovo kad je na sniženju

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".