Sve što trebate znati o glikolnoj kiselini, uključujući koliko često je trebate koristiti

Glikolna kiselina često se koristi u proizvodima za njegu kože kao pomoć u pilingu kože, poboljšanju teksture kože i smanjenju pojave finih linija i bora.
Vidi originalni članak

Glikolna kiselina je glavni sastojak za koji možda niste znali da vam je potreban. Sjajan u posvjetljivanju tona i teksture kože, kao i smanjenju pojave finih linija, bora, izbijanja i mrlja, doista je rutinski must-have. No, to ne znači da ga možete samo ubaciti bilo gdje; s obzirom na to da je aktivni sastojak, potrebno je malo znanja prije nego što ga uvedete u svoj režim. 

Glikolna kiselina je kemijski eksfolijant koji pripada kiselinama poznatim kao alfa hidroksi kiseline ili AHA. Naširoko korištene i dobivene iz šećerne trske, ostale AHA kiseline uključuju mliječnu, limunsku i bademovu kiselinu, kako piše Vogue. “Pronalazi se u mnogim proizvodima za njegu kože kao što su sredstva za pranje lica i serumi, u blagim količinama, ali profesionalci ga često koriste u jačim formulacijama kao piling za kožu,” kaže stručnjakinja za ljepotu Nilam Holmes.

Glikolna kiselina moćan je sastojak s puno blagodati za kožu. "To je ultimativni piling", objašnjava stručnjakinja za kožu Keren Bartov. Otpuštajući ljepilo koje drži mrtve stanice na vanjskoj površini kože, stratum corneum, glikolna kiselina pomaže otkriti mlađe, svježije stanice ispod. “Nadalje, budući da ima najmanju molekularnu strukturu od svih AHA, može prodrijeti dublje i brže u kožu od drugih kiselina,” dodaje Bartov. Zahvaljujući ovoj sposobnosti prodiranja u dermis, sloj kože ispod epidermisa gdje kolagen izlučuju stanice fibroblasta, također pomaže u promicanju sinteze kolagena."

Fantastična je i za liječenje akni. "Glikolna kiselina je izvrsna za sve koji pate od akni", kaže stručnjakinja za lice Teresa Tarmey. "Smatram da salicilna kiselina isušuje, što onda može stvoriti još jedan problem."

Kao i kod bilo koje kiseline, pretjerana uporaba ili kombiniranje s drugim jakim kiselinama može dovesti do iritacije kože. “Prečesta upotreba glikolne kiseline u visokim jačinama može dovesti do pretjeranog pilinga koji može uništiti zaštitnu barijeru kože”, kaže Holmes. “Unatoč tome, može se koristiti svaki dan u blagim količinama. Stvarno ovisi o formuli.”

Ako vaša koža postane osjetljiva, pokazuje znakove crvenila ili ljuštenja, ili, ako se čini da je suha, prestanite koristiti. Ako ste u nedoumici, počnite s najnižom koncentracijom kiseline, koristite je svaka dva do tri dana i postupno povećavajte učestalost upotrebe i jačinu kiseline kako se vaša koža prilagođava.

@drwhitneybowe Everything you need to know about glycolic acid, one of the most powerful ingredients in skincare. #thatboweglow #skincycling #exfoliationnight ♬ Coffee - XIANZ

Glikolna kiselina je učinkovita kada se koristi na normalnoj, mješovitoj i masnoj koži, ali osjetljiva koža treba biti oprezna s nanošenjem ravno u kožu jer može izazvati iritaciju. “Ako je vaša koža osjetljiva ili sklona iritaciji, tada glikolna kiselina može izazvati reakciju poput suhoće, crvenila i povećati osjetljivost”, kaže Bartov. Baš kao što biste u početku štedljivo koristili retinol, budite oprezni kada prvi put isprobate glikolnu otopinu.

Jednostavan način da je uključite u svoju rutinu je putem sredstva za čišćenje, koje neće predugo doći u dodir s kožom i brzo se ispire. Također je dobar test za osjetljivost jer se glikolna kiselina odmah neutralizira u kontaktu s vodom. Nakon što se aklimatizirate možete prijeći na formulacije koje se ne ispiru, uključujući tonike, serume i hidratantne kreme, gdje će koncentracija biti malo veća.

Dok se proizvodi poput sredstava za čišćenje i tonika koji sadrže male količine mogu koristiti svakodnevno, većina ljudi smatra da je jednom ili dva puta tjedno dovoljno kada koriste nešto jače. Idealna koncentracija je negdje između 8 do 15 posto. Veće koncentracije glikolne kiseline će dati intenzivnije rezultate i ponuditi trenutni sjaj kože, ali ih smiju koristiti samo profesionalci.

Ivica Skoko u HNK predstavio novu kolekciju crnih eteričnih kreacija koje slave ženstvenost
Iva Jerković jedna je od najljepših Hrvatica: U galeriji donosimo kako se mijenjala tijekom godina
Od revija na parkingu do milijunskog biznisa: Tjedan mode u Londonu slavi buntovnih 40 godina

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".